PojaveRadoznala Lola

Svijet nije onakav kakvim ste ga zamišljali, nova karta svijeta to potvrđuje

Zaboravite sve geografske karte koje ste pamtili još od osnovne škole, a uz pomoć kojih i vaša djeca danas uče. Te su karte zapravo zasnovane na kartografskim projekcijama iz 1569. godine, nakon čega se nisu mijenjale. Zato je Hajime Narukawa…

Sara Velaga

Zaboravite sve geografske karte koje ste pamtili još od osnovne škole, a uz pomoć kojih i vaša djeca danas uče. Te su karte zapravo zasnovane na kartografskim projekcijama iz 1569. godine, nakon čega se nisu mijenjale. Zato je Hajime Narukawa odlučio raditi na promjenama postojećih karte. On je ujedno i dobitnik nagrade na nedavno održanoj Japan´s Good Design Award dodjeli nagrada.

Ova karta je drugačija po tome što preciznije predstavlja udaljenosti između kontinenata i realnije prikazuje njihove veličine. Poređenja radi, prošla karta je Grenland predstavljala gotovo iste veličine kao Afriku, dok je u stvarnosti Afrika oko četrnaest puta veća od Grenlanda. Antarktik je takođe manji na novoj karti, što ga ujedno i predstavlja realnijim nego na prošloj.

karta

Sve su veličine promijenjene osim Australije i Evrope, jer nisu bile vjerodostojne pravoj slici svijeta. Uprkos tome što je ova nova karta iskorak u preciznijem predstavljanju svijeta, ona takođe zahtjeva i unos klimatskih promjena, koje su nastale uslijed topljenja glečera i smanjenja kopnenih površina. Karta se trenutno koristi u Japanu, ali se nadaju da bi ubrzo trebala da bude dostupna i u drugim zemljama, kako bi se djeci omogućilo realističnije shvatanje planete Zemlje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije