Lole iz komšilukaO događajima

Za samo četiri dana nasilnici u Hrvatskoj ubili tri žene. Mediji, zaobiđite senzacionalizam

“A.B. (17) ubijena je u nedjelju oko 20 sati. N.N. (78) preminula je u utorak od ozljeda zadobivenih u ponedjeljak. K.I. (50) ubijena je u srijedu oko 17.45 sati. U samo četiri dana ubijene su tri žene u Hrvatskoj. Jedan je…

Redakcija

“A.B. (17) ubijena je u nedjelju oko 20 sati. N.N. (78) preminula je u utorak od ozljeda zadobivenih u ponedjeljak. K.I. (50) ubijena je u srijedu oko 17.45 sati. U samo četiri dana ubijene su tri žene u Hrvatskoj. Jedan je nasilnik svima najavljivao ubojstvo, drugi je nekoliko dana prije dvaput privođen zbog obiteljskog nasilja. Ovo smo tražile u veljači, ovo tražimo i danas. Preuzmite odgovornost za ubojstva žena”, poručile su aktivistkinje feminističkog kolektiva fAKTIV.

Ponovile su deset jednostavnih i važnih savjeta novinarima i novinarkama, urednicama i urednicima, na koje bi trebalo da obrate pažnju dok pišu o slučajevima nasilja nad ženama.

“U osvještavanju i senzibilizaciji javnosti, mediji igraju važnu, ako ne i ključnu. Ta uloga i utjecaj donose odgovornost za formiranje javnog stava i pokretanje društvene promjene. Umjesto da budu saveznici žrtava nasilja i svih onih koji/e se protiv tog nasilja bore, mnogi mediji svojim izvještavanjem perpetuiraju pa i stvaraju atmosferu koja problem produbljuje. Žrtvama takva situacija otežava borbu te ih odvraća od prijavljivanja nasilja i traženja pomoći”, ističu iz fAKTIVA.

libela-02

foto Libela

Dodaju da “zločini nasilja prema ženama (silovanja, ubistva, premlaćivanja…) nisu ‘dobre priče’ za crne hronike”.

“To su zločini kojima svi odgovorni/e za kreiranje, objavljivanje i emitiranje medijskih sadržaja moraju pristupiti s posebnom pažnjom. Gledajte širu sliku, uključite brojke, ne romantizirajte nasilje, ne radite priče od nebitnih izjava susjeda o tome kako je nasilnik bio miran i povučen, ukažite na društvenu odgovornost i propuste institucija”, naglasile su i navele smjernice:

1. Šta ćemo tačno sa svim tim nepotrebnim detaljima?

Izbjegavajte pisati samo “sočne” detalje priče zbog klikova, čitanosti, gledanosti. Nije riječ o jednom slučaju, bitno je ukazivati na društvenu odgovornost i propuste institucija. Mediji mogu pomoći u kreiranju društva koje ne odobrava nasilje.

2. Gledajte širu sliku. Uključite brojke u tekst.

Umjesto nepotrebnih detalja, ubacite brojke. Prikažite statistiku kako bi se ukazalo na širu sliku i učestalost nasilja prema ženama. Brojkama izvršite pritisak na nadležne institucije. Objavite statistike o neprijavljenim i prijavljenim zlostavljanjima žena, procesuiranim nasilnicima i izrečenim kaznama. Upozorite na rupe u sistemu i manjkave legislative. Više izvještavajte o sudskim praksama i pratite sudske postupke.

3. U nasilju nema ništa romantično ni tragično i jasno je ko je nasilnik. Ne opravdavajte ga!

Kad kao razlog nasilja navodite “bračnu svađu” ili pišete o “tragičnom kraju jedne ljubavi”, zapravo govorite da se uopšte ne radi o nasilju, nego o nečemu što se može staviti u kategoriju ljubavi te da oba aktera snose odgovornost. To nije istina. U slučajevima silovanja ne koristite riječi “seks”, “obljubio”, i sl., jer te riječi impliciraju pristanak. “Zločin iz strasti” je isto tako neprihvatljiva sintagma. Ne implicirajte kako postoje situacije u kojima muškarci imaju pravo da reaguju nasilno. Tako se solidarišete s nasilnikom. nasilje5. On nije zvijer, nažalost!

Nasilnike ne nazivajte čudovištima i zvijerima jer time pogodujete mitu kako nasilje čine neki “drugi”, neki izvan naše zajednice. Nasilnici nisu “drugi”, često su i vrlo cijenjeni članovi zajednice koja odobrava i prešućuje nasilje.

6. Tako miran i povučen komšija? Koga briga i kako je to relevantno?

Javno mišljenje je znatno oblikovano kulturom silovanja. Izjave i stavovi nasilnikovih poznanika, porodice i komšija, kao i proizvoljno odabrana mišljenja važno je kritički prikazati. Dobro je da njihove navode popratite objašnjenjem zašto su problematični i šta potiču.

7. Identitet žrtve se štiti. Osim ako ona ne traži drugačije. Ne otežavajte!

Ukoliko se objavljuje fotografija žrtve, njeno lice mora biti zamućeno ili žrtva treba biti fotografisana s leđa kako bi se izbjeglo prepoznavanje. Ime žrtve i pojedinosti po kojima bi mogla biti identifkovana moraju ostati zaštićeni. Objavljivanje identiteta djeteta žrtve zabranjeno je zakonom. Potrebno je zatražiti dozvolu za objavljivanje onoga što je žrtva povjerila i objasniti joj kako će se koristiti informacije koje je dala.

nasilje-03

Foto Index.hr

 

8. Etnički i nacionalni identitet nasilnika je nebitan.

Izbjegavajte opise ili komentare koji sadrže ili navode na diskriminacijski stav prema određenim grupama, odnosno upućuju da je nasilje uobičajeno ili učestalo ponašanje osoba koje pripadaju nekim “drugim” ili manjinskim grupama. Ne navodite njihov etnički, nacionalni identitet, jer ga ne navodite ni za pripadnike/ce “većinskih” grupa.

9. Uklonite komentare čitalaca/ki koji su govor mržnje.

Upravljanje društvenim mrežama postalo je neizostavna karika u medijskoj industriji. Budući da je javno mišljenje značajno oblikovano kulturom silovanja, komentari na društvenim mrežama često su puni osude i vrijeđanja žrtve. Takvi komentari trebaju biti uklonjeni u najkraćem roku.

10. Oprema prodaje, ali oprema i najviše šteti.

Posebno su važni konstrukti i izrazi korišteni u naslovu i podnaslovu jer se njima sugeriše odnos publike prema sadržaju teksta. Kada kreirate naslov, razmišljajte o svemu gore navedenom. Dakle, bez senzacionalizma, bez seksizma, bez seksualiziranja, bez upitnika i izraza koji ukazuju na nevjerovanje žrtvi (navodno i sl.). Isto vrijedi i za fotografije, videopriloge te svu opremu koja prati tekst.

Tekst prenosimo sa libela.org.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije