Praktična Lola

Priča o srebrnoj pepeljugi i japanskoj dunji, o ljepoti zime

Biljke. Sva raskoš prirode satkana je u njima. Volite li ih? Odmara li vas pogled na zelenu baštu? Cvijet nježan poput svile? Divljenju nema kraja, ali sav moj entuzijazam nestaje onog momenta kada te biljke zatraže mnogo brige. Ako bi…

Žana Gauk

Biljke. Sva raskoš prirode satkana je u njima.

Volite li ih? Odmara li vas pogled na zelenu baštu? Cvijet nježan poput svile?

Divljenju nema kraja, ali sav moj entuzijazam nestaje onog momenta kada te biljke zatraže mnogo brige. Ako bi kako sve moglo da se zalijeva samo, da je otporno na sve i svašta. A da ja samo gledam.

I uživam.

Zamislite, postoje i takve biljke. Istina, morate malo da vodite računa, ali su zbilja izdržljive. Divne su čak i zimi, kada sve boje utihnu. U tom beskraju bijelog proviri cijela paleta boja.

Lole vam preporučuju…

Čuli ste za japansku dunju? Ovaj raskošni grm u svoj svojoj ljepoti stigao je sa istoka Azije, iz porodice ruža. Listopadna je biljka i ima trnje, a oni koji uživaju u botanici uzgajaju je zbog prekrasnih cvjetova jarkocrvene, ružičaste, bijele, narančaste, koralno crvene i crvene boje. Cvijet svoju čar pokaže u rano proljeće, prije listanja.

dunjaKada izraste, tu vam je, nešto viša od pojasa. Najviše do metar i po. Ako imate dvorište, ona je pravi uskras. Divna je zamjena za bezličnu živicu. Grmovi mogu da se sade jedan do drugog, a ništa manje nisu lijepi ni pojedinačno. Tamnozeleni ovalni listovi su sjajni, kao našminkani i dotjerani nekim prirodnim šljokicama. Ovaj prekrasni grm nije zahtjevan, odgovara mu svako tlo. Ne smeta mu suša, ali ni zima. Samo, nemojte mu uskratiti sunčevu svjetlost. U njoj posebno uživa.

Čuli ste za japansku dunju? Ovaj raskošni grm u svoj svojoj ljepoti stigao je sa istoka Azije, iz porodice ruža. Listopadna je biljka i ima trnje, a oni koji uživaju u botanici uzgajaju je zbog prekrasnih cvjetova jarkocrvene, ružičaste, bijele, narančaste, koralno crvene i crvene boje. Cvijet svoju čar pokaže u rano proljeće, prije listanja.

dunjaRazmnožava se tako lako. Sjemenom, reznicama, izdancima ili kalemljenjem. Od ljeta do jeseni. Kada se rascvjeta, redovno je orezujte. Sve preguste grane prorijedite i oblikujte grm tako da svaki cvijet zablista.

Zima nije samo bijela. Vjerujte. Nekoliko grančica s pupoljcima držite u vodi na sobnoj temperaturi. Ubrzo ćete uživati u bojama.

pepeljugaNi Pepeljuga nije uvijek u ritama. Pogotovo ako je u pitanju ona srebrna. Na naše prostore stigla je sa obala Sredozemnog mora. Stablo joj je vrlo jednostavno ili čak razgranato, listovi podijeljeni ili cijeli. Kao posuti srebrom, listovi su joj ispunjeni pepeljastim dlačicama. Izgledaju meko poput pliša. Nije sve savršeno pa tako ni pepeljuga od srebra. Metličasti cvjetovi su joj žuti I nimalo dekorativni. Da ne bi narušavali raskoš biljke, botaničari kažu da ih uklonimo.

A da bi bila srebrna potrebno joj je tako malo. Traži samo sunčevu svjetlost i vlagu. Ljeti je zalijte obilno, a zimi, ako je u kući, tek toliko da ne bude žedna. Divno ogradi cvjetne leje i kamenjare, a srebro posipa i iz dvorišnih žardinjera i saksija. U plišanom kaputu ne osjeti hladnoću i vjetar, a nema ni ništa protiv suše.

Ni Pepeljuga nije uvijek u ritama. Pogotovo ako je u pitanju ona srebrna. Kao posuti srebrom, listovi su joj ispunjeni pepeljastim dlačicama. Izgledaju meko poput pliša.

basta

Foto gardensforgoldens.com

Listovi su joj ukras cijele godine. Srebrna pepeljuga dekorativna je na sto načina pa i u buketima.

Vaš prostor sada može da bude bujna bašta u sve dane, koja vam neće oduzeti skoro ništa od dragocjenog vremena.

Uz tek malo pažnje unesite život u svoj dom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije