Lole iz komšilukaO kulturi

Razvijte kritički duh djeteta. Gdje? U pozorištu!

Ako djetetu podarite umjetnost, postaće kompletan čovjek! Ovim su se vodili i u beogradskom Udruženju za razvoj pozorišta za djecu i mlade “ASITEŽ Srbija” kada su brižno osmišljavali program “Mali pozorišni eksperti”. Program kreće već 21. novembra! A sve je…

Žana Gauk

Ako djetetu podarite umjetnost, postaće kompletan čovjek!

Ovim su se vodili i u beogradskom Udruženju za razvoj pozorišta za djecu i mlade “ASITEŽ Srbija” kada su brižno osmišljavali program “Mali pozorišni eksperti”. Program kreće već 21. novembra!

A sve je ideja mladih pozorišnih stvaralaca koji su inspiraciju pronašli u razgovorima sa dječjom i mladom publikom u okviru ovogodišnje “BITEF Polifonije”, kao i tokom susreta sa dječjim žirijima na pozorišnim festivalima, poput onog na “Pozorištu Zvezdarištu” ili “Starke Stücke” festivalu u Frankfurtu.

Ovi mladi pozorišni entuzijasti okupili su se oko “ASITEŽA” kako bi jačali nove generacije autora i stručnjaka u oblasti pozorišta za djecu. I uspjeće, vjerujte, jer imaju divan cilj.

Desetoro odabranih mališana uzrasta od osam do dvanaest godina će, u pratnji tima, godinu dana gledati pozorišne predstave na redovnom ili festivalskom repertoaru u Beogradu namijenjenom njihovom uzrastu, nakon čega će razgovarati o predstavama. Takođe, za njih su pripremljene i radionice o pozorištu koje će ih inspirisati, informisati, obrazovati, ali i ohrabriti na razvoj kritičkog mišljenja, davanje suda i izgradnju ukusa.

pozoriste-zvezdariste

Pozorište Zvezdarište

A način biranja djece je posebno interesantan. Iz “ASITEŽA Srbije” pokušali su da dopru i do onih mališana koji ne idu često u pozorište, čiji roditelji nisu profesionalno u domenu kulture niti su u mogućnosti da ih često vode u teatar. Takođe, pozorišnim znalcima bilo je važno da za program saznaju ne samo porodice koje žive u centralnim gradskim opštinama, gdje iole postoje kulturni sadržaji, već i one koje možda žive u udaljenijim opštinama i na obodu grada.

Desetoro odabranih mališana uzrasta od osam do dvanaest godina će, u pratnji tima, godinu dana gledati pozorišne predstave na redovnom ili festivalskom repertoaru u Beogradu namijenjenom njihovom uzrastu, nakon čega će razgovarati o predstavama. Takođe, za njih su pripremljene i radionice o pozorištu koje će ih inspirisati, informisati, obrazovati, ali i ohrabriti na razvoj kritičkog mišljenja, davanje suda i izgradnju ukusa.

“Metodologija ‘Malih pozorišnih eksperata’ će uskoro biti finalizovana i ona će biti prvi put testirana u našoj zemlji počevši od festivala ‘Pozorište Zvezdarište’, koje se od 21. do 27. novembra održava u Beogradu. ‘ASITEŽ Srbije’ je, kao nacionalni centar za razvoj pozorišta za decu i mlade, nosilac programa i nadamo se da će po završetku prvog, probnog ciklusa i u drugim gradovima u Srbiji biti pokrenut sličan program, zasnovan na ovoj metodologiji”, ispričala je “Lolama” Tatjana Nikolić iz Udruženja.

Napominje da je izuzetno značajno da roditelji, nastavnici i svi u okruženju djeteta teže tome da, i u ovom vremenu žurbe i otežane egzistencije, dijete ima kvalitetne i odgovarajuće kulturne sadržaje u svom životu i odrastanju.

Jer, pravo djeteta na kulturu je i sadržano u članu 31. Konvencije o pravima djeteta, kao veoma važno za razvoj ličnosti i neophodno za razvoj društva, ali to često izgubimo iz vida.

Foto vellingtonnz.com

“Želimo da razvijemo dečja interesovanja za pozorište, uspostavimo naviku odlaženja u pozorište, ali i da im pomognemo da bolje razumeju teatar. Istovremeno, program će nam omogućiti da iz prve ruke bolje razumemo dečje potrebe, očekivanja i perspektivu kada je reč o pozorištu, a mi ćemo onda sve što saznamo i shvatimo deliti sa drugim pozorišnim autorima i profesionalcima”, dodala je.

A kako je zapravo nastala ideja?

Jer, pravo djeteta na kulturu je i sadržano u članu 31. Konvencije o pravima djetetea, kao veoma važno za razvoj ličnosti i neophodno za razvoj društva, ali to često izgubimo iz vida.

Razlog je bio jednostavan – prečesto susretanje sa stavom da je pozorište za djecu i mlade manje vrijedno i beznačajno. Istina je, kao što znate, sasvim drugačija. Jednako je, ako ne i više, važan kvalitet pozorišnih predstava za najmlađu publiku.

Takođe, dječji glas mora se mnogo više uzimati u obzir kada se donosi sud o pozorišnom stvaralaštvu namijenjenom njima, a kritici pozorišta za djecu ipak pristupiti na drugačiji način.

“Naposletku, želimo da doprinesemo razvoju novih generacija koje će u pozorište odlaziti sa interesovanjem, radoznalošću i kritičkim mišljenjem i izlaziti inspirisano, pomereno i zaintrigirano”, zaključila je Tatjana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije