PorodicaPraktična Lola

Sinovi kao mame, ćerke kao tate. Zašto ličimo na svoje roditelje?

Kakav otac, takva ćerka ili kakva majka takav sin. Je li to zaista tako i šta se dešava u genetičkim kodovima, kada su oboje roditelja sa smeđim očima, a dobiju dijete, koje ima recimo plave? Ne, ne radi se o…

Sara Velaga

Kakav otac, takva ćerka ili kakva majka takav sin. Je li to zaista tako i šta se dešava u genetičkim kodovima, kada su oboje roditelja sa smeđim očima, a dobiju dijete, koje ima recimo plave? Ne, ne radi se o čuvenom “ličenju na komšiju”, već o igri genetike, koja napravi zanimljive kombinacije hromosoma, čak iako vas dvoje uopšte nemate te karakteristike. O tome šta i kako nasljeđujemo od oca i majke, donosimo u nastavku. Istraživanje Standfordskog Univerziteta pokazuje kako dolazi do naslijeđivanja boje očiju, ali i drugih crta i karakteristika.

Osim u nekoliko posebnih slučajeva, nije posebno predodređeno šta vam koji roditelj daje, odnosno šta od koga nasljeđujete. Ako se radi o dominantnim genima, oni će biti dominantni bez obzira dolaze li od oca ili majke. Ako vaš otac ima dominantan gen za boju očiju, naslijedićete istu boju od njega. Međutim, ako se radi o recesivnom genu, djeca mogu imate boju očiju koju njihovi roditelji nemaju i dati potpuno novi gen. To objašnjava zašto se nekada dešava da osobe koje recimo nemaju riđu boju kose ili smeđu boju očiju, dobiju dijete sa smeđim očima i riđom bojom kose.

beba

 

Kao što vidite genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo je da smo uvijek priklonjeniji jednom roditelju, što ponovo ovisi o kombinaciji gena koju dobijamo preko roditelja. Pokušaćemo jednostavno prikazati kako genetika funkiconiše, a potom dati primjere gdje je vidljivo šta dobijamo od kojeg roditelja.

Uzmimo za primjer dijete majke sa smeđim očima i oca sa plavim očima. S obzirom na to da su smeđe oči dominantne, majka može imati gene za smeđe oči ili jedan gen za jednu, drugi za drugu boju očiju. Kako bi olakšali shvatanje recimo da će imati oba gena za smeđu boju. S obzirom da otac ima plave oči, on ima dvije kopije recesivnih gena za plave oči.

oci

Svaki roditelj će prenijeti jednu kopiju gena na svoje dijete. U ovom slučaju, mama će prenijeti dominatni gen, a otac recesivni. To znači da će dijete imati boju očiju majke. Upravo radi toga što je ona imala dominantne gene. Isti je slučaj i ako otac ima dominantan par gena, jer tada dijete ponovo dobija ona genetski par, koji je dominantniji, što automatski znači da će naslijediti boju očiju od roditelja koji ih ima.

Istraživanje Standfordskog Univerziteta takođe potvrđuje kako dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks hromosom, koji je bogat genima koji utiču na fizički izgled. Očev iks hromosom je osiromašen takvim genima pa stoga dječaci mogu ličiti na majke, a djevojčice ne moraju nužno na oca, jer dobijaju po jedan iks hromosom od oba roditelja.

Velike uši, prema ovom istraživanju obično dolaze u nasljeđe od očeva, dok kosa i njen kvalitet od majke. Ako ste muškarac, pogledajte ujaka i biće vam jasno kako će vaša kosa izgledati u kasnijim godinama (ako je ima). Dakle, postoje različiti spojevi hromozoma koji će u krajnosti dati proizvod vašeg djeteta baš onakvim kakvo treba da bude. Jedinstveno, posebno i na sebi svojstven način drugačije. Osobine su pak zasluga oba roditelja pa nemojte kriviti muža, ako vidite da je krajnje tvrdoglavo. Osvrnite se i na sebe i analizirajte svoje osobine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije