PojaveRadoznala Lola

Da li je reakcija ove vlasnice kafića bezobrazna ili biste pristali na skuplju kafu?

Bonton u ruke pa na kafu, jer čini se da bi vas nekultura mogla koštati. U Španiji je uvedeno naplaćivanje kafe više, ako ste prilikom narudžbe nepristojni. Restoran Blau Grifeu na svom cjenovniku tako ima cijenu za nekulturne goste, koji…

Sara Velaga

Bonton u ruke pa na kafu, jer čini se da bi vas nekultura mogla koštati. U Španiji je uvedeno naplaćivanje kafe više, ako ste prilikom narudžbe nepristojni. Restoran Blau Grifeu na svom cjenovniku tako ima cijenu za nekulturne goste, koji trebaju platiti pet evra. Ako zamole za kafu onda plaćaju tri evra, dok se kompletna prosto proširena rečenica u vidu molbe naplaćuje jedan euro i trideset centi.

Ideja je došla od vlasnice Marisele Valencije Madrida, kojoj je prosto bilo dosta tog bahatog, drskog i neobaveznog odnosa prema njoj i njenim konobarima. Izgledalo je, na momenat, kao da gosti misle da su konobari dužni da im čitaju misli. Još gore, izgledalo je kao da su upravo oni, zaposleni, krivi za sve što je goste snašlo u tom danu, pa su odlučili da se “istresu” na konobare. Pa je odlučila da kaže: Dosta!

Ako želite da “skinete konobara s dnevnog reda” bez osmijeha i prosto proširene rečenice, to košta skoro 4 puta više od obične kafe.

Ako ipak lijepo zamolite, ali bez osmijeha ili upuštanja u dodatne lijepe riječi, to će vas koštati malo više od dva puta više od regularne cijene.

A sve što treba da uradite da biste dobili kafu po normalnoj cijeni je – da budete ljubazni.

restoran-cijene

Ovo je urodilo plodom, jer ljudi zaista sada najčešće piju kafu od 1.30 evra, što znači da mogu, kad hoće, kad postoji opasnost da ih se na neki način kazni. Sada primjećuju i više nasmijanih ljudi, koji su ljubazniji, srdačniji i u konačnici bolji.

Da li zbog užurbanosti i modernog vremena, da li zbog osnovne (ne)kulture i odgoja, ali ljudima je čini se toliko teško da budu ljubazni. A svojom kulturom zaista mogu postići i ono “lijepa riječ i gvozdena vrata otvara”. Zato i vama savjetujemo da se prisjetiti moderne verzije bontona, čime ujedno i štedite i postajete bolja osoba.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije