FeminizamHrabra Lola

Nema sporta za dječake i djevojčice, svi mogu sve! Tačka!

Kada se 2012. godine na Jutjub servisu pojavio video klip u kom Sem Gordon izvodi čuda na terenu, niko nije ni pomislio da je Sem osmogodišnja djevojčica koja jednostavno voli i predano igra utakmicu, ni manje ni više već američkog…

Priredila Redakcija

Kada se 2012. godine na Jutjub servisu pojavio video klip u kom Sem Gordon izvodi čuda na terenu, niko nije ni pomislio da je Sem osmogodišnja djevojčica koja jednostavno voli i predano igra utakmicu, ni manje ni više već američkog fudbala. Sport na koji prva asocijacija bude “muški” i “grub”. Četiri godine kasnije, Sem nije odustala od ideje da se bavi američkim fudbalom baš kao što nije odustala ni od svog cilja da pokaže i dokaže kako to nije igra za dječake i muškarce već za bilo koga, jer – da li je bitno jesi li dječak ili djevojčica sve dok voliš i predano igraš?!

Sem je bila inspiracija za mnoge djevojčice širom Sjedinjeniih Američkih Država, ali i svijeta da krenu da se bave onim što vole, jer ne postoji hobi, a ni posao kojim ne možeš da se baviš samo zato što si žena. Ne! Sem je bila početna iskrica koja je izazvala stvaranje ženske lige američkog fudbala.

“Nadam se da će više roditelja, trenera i igrača gledati kako igram, a možda moja igra bude povod i inspiracija i za druge djevojčice” rekla je Sem prilikom velike školske priredbe. Za vrijeme svoje prezentacije kako i djevojčice mogu sve, Sem se obraćala školskim drugaricama sa pitanjem jesu li i koliko zainteresovane za igranje i iznenadila se na broj podignutih ruku. Zato i nije stala samo na tom – odlučila je pokrenuti pravu malu kampanju koja bi inspirisala djevojčice da se bave “sportom za dječake” i malo po malo došlo je do stvaranja prve Ženske lige američkog fudbala.

sem1

Sem se nije zadržala samo na tome već je zajedno sa saigračicama pokrenula pravi mali ženski pokret u kom su htjele samo svojim radom i rezultatima da dokažu da nije bitno da li one same igraju već i da mogu stati rame uz rame bilo kom dječaku i da odigraju jednako dobro ili bolje Sem se sa svojih trinaest godina zalaže za jednakost i ravnopravnost u svakom životnom polju i često u razgovorima naglašava kako je biti djevojčica bolje nego biti dječak, jer djevojčice ne samo da mogu sve što i dječaci već mogu to duplo bolje – bitno je da vjeruješ u sebe, voliš to što radiš i ne obazireš se previše na mišljenje okoline, njima ionako neće biti dobro bilo šta što uradiš!

A ako želite da vidite šta to ova djevojčica može, klik na njen Youtube kanal.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije