KulturaRadoznala Lola

Šta žena dobija rađanjem djeteta i koliko je majčinstvo zaista složen fenomen?

Bila jednom jedna Ana. Mirisala je na knjige. Namjerno nije studirala književnost. Bila jednom jedna Ana. Nije vjerovala u bajke. Imala je prevelika očekivanja. Bila jednom jedna Ana koja nije mogla da se probudi iz strašnog sna, a svi su…

Redakcija

Bila jednom jedna Ana.

Mirisala je na knjige.

Namjerno nije studirala književnost.

Bila jednom jedna Ana.

Nije vjerovala u bajke.

Imala je prevelika očekivanja.

Bila jednom jedna Ana koja nije mogla da se probudi iz strašnog sna, a svi su mislili da je jaka. A, ako se malo bolje zagledaš, iza svake žene viri Ana. Ane u četama hodaju gradom.

Neke se kriju bolje neke gore. Ane ljube djecu i muževe, potom zatvore oči i putuju u kosmos. One su Ane Karenjine, Mare Milosnice, majke, kćerke, supruge, karijeristkinje i domaćice, plodne i nerotkinje, tihe rijeke.

Književnica Tanja Stupar Trifunović je čula praglas onih koje su zanemarene i vratila snove koje je pojeo vuk. Jer, svijet je žensko maslo. Nose ga u trbuhu. Kucka u njima kao satovi u majčinoj sobi. Klizi im niz noge. Život je nadahnuće tajno darovano ženi.

tanja

Tanja Stupar Trifunović (foto Aleksandar Čavić)

Prvi roman ove književnice je i priča o neobičnoj ljubavi, o uspomenama, o prošlosti i o sadašnjosti, moderna himna Izidi – obožavanoj i prezrenoj. Priča o izgubljenim svjetovima u kojima važi neko drugo vrijeme. I kazaljkama koje se jure s nadom da će se preklopiti. Priča o kćerkama koje ne žele da liče na nas dok mi napokon shvatamo da ličimo na svoje majke i da smo dio neraskidivog kruga koji se generacijama ponavlja – dio priče o njima koje venu po selima i koje su porodile same sebe.

Ima priča o njima, samo ih saslušajte.

Neke se kriju bolje neke gore. Ane ljube djecu i muževe, potom zatvore oči i putuju u kosmos. One su Ane Karenjine, Mare Milosnice, majke, kćerke, supruge, karijeristkinje i domaćice, plodne i nerotkinje, tihe rijeke.

Ako Evropska nagrada za književnost koja je zasluženo pripala ovoj banjalučkoj književnici nije dovoljan motiv da se posveti pažnja njenoj knjizi, istaći ćemo još i činjenicu da roman “Satovi u majčinoj sobi” pripada onoj grupi književnih djela koja otvaraju niz pitanja.

Šta žena dobija rađanjem djeteta i koliko je majčinstvo zaista složen fenomen? Koje su to uloge namijenjene ženama od rođenja do smrti? I, imaju li one pravo buniti se protiv tih uloga? Pritom, razrješavajući te dileme, roman ostavlja prostor čitaocima da utkaju svoju priču u moguće odgovore.

Prikaz knjige “Satovi u majčinoj sobi” Tanje Stupar Trifunović

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije