VauZabavna Lola

Sve što treba da znate o šminkanju naučiće vas ambasadorka Chanela, Meri Grinvel

Meri Grinvel, poznata britanska šminkerka, jedna od prvih koja se bavila mejk apom u Holivudu, Chanel ambasadorka i lična šminkerka Kejt Blanšet, otkrila je trikove za šminkanje, a koje bi svaka žena trebala da zna. Da li sa dvadeset i…

Redakcija

Meri Grinvel, poznata britanska šminkerka, jedna od prvih koja se bavila mejk apom u Holivudu, Chanel ambasadorka i lična šminkerka Kejt Blanšet, otkrila je trikove za šminkanje, a koje bi svaka žena trebala da zna.

Meri Grinvel3

Da li sa dvadeset i pet godina trebate koristiti proizvode za kožu lica, a koji su namijenjenji zatezanju i očuvanju elastičnosti? Vjerovatno ćete reći da je prerano, ali Meri kaže upravo suprotno – potrebno je u pravo vrijeme djelovati, kasnije može biti prekasno. Za kožu lica, bez obzira da li ona bila suva, masna ili mješovita – mora biti hidratizirana. Preporučuje nanošenje hidratantne kreme na lice i okoloočno područje prije svakog šminkanja.

Osnovni proizvodi, a koje bi svaka žena trebala imati u svom neseseru su puder, korektor i maskara, ali ako bi to bio samo jedan onda definitivno korektor. “Korektor je sveti gral svake žene, bez njega je šminkanje nezamislivo” kaže Meri.

Nijansa pudera uvijek treba da se određuje prema vratu i rukama, nikako prema boji lica, a korektor bi trebao biti za nijansu svijetliji. Za prirodniji izgled, puder se nanosi vlažnim sunđerom, a za jače prekrivanje suvim sunđerom ili kistovima. Korektor je najbolje staviti direktno na područje ispod očiju, a zatim vlažnim sintetičkim kistom “utapkati”. Kod podočnjaka koje je teže prekriti, dozvoljena su dva ili više slojeva, bitno ih je samo temeljno utapkati u kožu.

puderi

Meri preporučuje da se izbjegavaju puderi u kamenu i prahu, naročito u okoloočnom području, jer često izazivaju skupljanje u sitnim boricama. Višak sebuma koji se pojavi na licu uvijek treba prvo ukloniti sa suvim maramicama, nikako na sebum ne stavljati novi sloj – začepiće pore i izgledati brašnjavo i neuredno.

Djevojkama svijetlijeg tena i kose preporučuje maskare u smeđim tonovima za prirodan izgled, crna može izgledati napadno i umjetno. Solarijume ne voli, jer štete koži i čine da izgledate starije nego što zaista jeste.

Tamnijim djevojkama uvijek dobro stoje ruževi narandžastih nijansi, ali crveni ruž stoji dobro apsolutno svima pa Meri preporučuje da ga nosite čak i na posao. Kod šminkanja za posao kaže da je manje uvijek više pa i ako nosite ful mejkap, onda neka bude u zemljanim tonovima, sa naglaskom na oči.

Meri Grinvel1

Zagovornica je prirodnog, ali našminkanog izgleda i dodaje kako se u takav mejkap uloži najviše vremena. Ljetna šminka se uvijek razlikuje od zimske, ne samo po bojama već i izgledu kože – neka na visokim temperaturama koža sija, zima je za matiranje.

Da slušamo Meri ili ne?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije