Da li ste znaliSerijali

Znamo iz kog sazvežđa dolaze vanzemaljci i ko je operisao pluća vješalicom. Znate li vi?

Kratka vožnja u Nju Hempširu 1961. godine oduzela je Beti i Barniju Hilu sedam sati života. Bili su zbunjeni jer im je jako dugo trebalo stignu na svoje odredište. Međutim, tek dvije godine kasnije nakon učestalih i neobično sličnih noćnih…

Žana Gauk

Kratka vožnja u Nju Hempširu 1961. godine oduzela je Beti i Barniju Hilu sedam sati života. Bili su zbunjeni jer im je jako dugo trebalo stignu na svoje odredište. Međutim, tek dvije godine kasnije nakon učestalih i neobično sličnih noćnih mora zatražili su savjet psihijatra Benjamina Simona koji ih je hipnotisao da bi došao do uzroka njihovog nastanka. Pod hipnozom su oboje rekli da su ih iz njihovog automobila izvukla neobična bića i podvrgla ih intenzivnom medicinskom ispitivanju. Beti je u svom transu rekla i da vanzemaljci dolaze iz “Zeta reticuli” sazviježđa. Ovo službeno nije bilo otkriveno sve do 1969. godine.

betiU jednoj običnoj prigradskoj kući u sjevernom Londonu 1973. godine eksperti za prapsihološke fenomene pozabavili su se slučajem poltergeista (njemačka riječ koja znači “bučni duh”) koji su uznemiravali Pegi Harpert i njeno četvoro djece. Dječji kreveti skakali su gore-dole, a predmeti su misteriozno letjeli okolo. Jedan policijski službenik svjedočio je da je vidio kako stolica leti. Zatim su i djeca počela da lebde. Aktivnost poltergeista iznenada je prestala 1979. godine, kada je jedna od djevojčica ušla u pubertet.

bucni-duhSara Vinčester iz Kalifornije dizajnirala je možda najzagonetniju kuću do sada, a zatim je potrošila 38 godina pokušavajući da je izgradi. Vrata koja se otvaraju u gole zidove, stepenice koje ne vodi nikuda, vrata u podu ispod kojih nema otvora i balkoni bez ulaza samo su neke od fascinantnih karakteristika koje je ugradila u neobičnu kuću. Od 1884. do 1922. godine tesari i zidari nisu odustajali od gradnje. Sve do Sarine smrti. Dok je bila živa nikome nije dopustila da uđe u kuću, osim radnicima i nekolicini služavki.

kucaZubi iglozuba strše daleko izvan njegovih usta i očiju. Poređenja radi, kada bi ljudima bili ovako veliki zubi, stršali bi nejverovatnih 30 centimetara. Ova riba ima duže zube u odnosu na glavu od bilo koje duge životinje. Ovo riblje čudovište jedno je od najstrašnijih proždrljivaca morskih dubina. Da bi privukao svoj plijen, ima dugačku kičmu sa svijetlećim vrhovima. Pretpostavlja se da iglozub prilazi svojim žrtvama velikom brzinom i nabode ih na svoje zube.

iglozubU Sjevernoj Americi i Indoneziji tokom dana s vrha jedne špilje zna visiti čak deset miliona šišmiša. Njihov izmet pravi ogromne, smrdljive gomile balege koja služi kao hrana pticama, insektima i ostalim mnogobrojnim oblicima života koji s njima dijele gotovo potpuni mrak.

sismisAmerikanac Din Šeldon držao je u ustima škorpiona dugačkog 18 centimetara 18 sekundi, a 2000. godine u ustima je držao 20 škorpiona 21 sekundu.

seldon

 

Rezanje ili bušenje rupa u glavi, poznato kao trepanacija, u drevna vremena praktikovalo se na gotovo svakom kontinentu. Primjenjivalo se da bi iz mozga izašli “zli duhovi”, stanja koja su nama danas poznata kao epilepsija, mentalna bolest ili migrena.

trepanacijaKada je 1995. godine škotski hirurg Angus Valas ušao u avion na putu iz Hong Konga u London, nije ni slutio da ga samo nekoliko sati razdvaja od obavljanja velikog hirurškog zahvata i to vješalicom za kapute i drugim jednostavnim pomagalima. Putnica Paula Dikson jednom je doživjela kolaps pluća pa je često imala problema za disanje. To se, zbog nižeg pritiska, desilo i u avionu. Valas je iz pneumotoraksa morao da oslobodi zrak, koji se tu zadržavao zbog poremećaja rada pluća i stvarao pritisak. Jedino pomagalo je bila vješalica. Operacija je uspjela, a Valas je zbog ovog nevjerovatnog zahvata dobio nagradu za stručnost.

+valasNaučnici sa Univerziteta  Montana uvježbavaju pčele da mogu “nanjušiti” nagazne mine. Pokazalo se da pčele imaju bolji njuh od pasa, ali i mnogo brže uče.

pceleAustrijski električar Niki Pasat napravio je Fredija, prvog robota na svijetu koji izrađuje tetovaže. Ali, ne možete odabrati lik koji želite, za to se brine Fredijev kompjuterski mozak programiran da ima smisla za umjetnost.

photo-1468914627279-5d80a88fcd43

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije