FantastičnoZabavna Lola

Pripremite 3D naočale, jer stiže 3D vagina, ali ne u kina

Žensko tijelo je veoma komplikovano. Pitajte svog doktora. Naročito ženski reproduktivni organi, čiji su glavni dijelovi nevidljivi našim očima. Zato je sada najveći izazov naučiti što više i što bolje proučiti građu ženskog polnog organa. Istraživači sa Univerziteta u Londonu…

Sara Velaga

Žensko tijelo je veoma komplikovano. Pitajte svog doktora. Naročito ženski reproduktivni organi, čiji su glavni dijelovi nevidljivi našim očima. Zato je sada najveći izazov naučiti što više i što bolje proučiti građu ženskog polnog organa. Istraživači sa Univerziteta u Londonu kreirali su robotičku vaginu, koja bi trebala omogućiti studentima medicine da nauče više o ovom dijelu tijela, a sve u svrhu toga da budu spremni da pomognu ženama da otkriju bolesti u ranom stadijumu.

Ako ovo uspije, njihova bi robotička vagina mogla biti dostignuće koje će omogućiti doktorima bolje, brže i studioznije proučavanje i pomaganje. Takođe bi moglo poboljšati otkrivanja dostizanja orgazma kod žena, radi boljeg upoznavanja uz pomoć modela. Međutim, uprkos tome što se radi o novoj tehnologiji, a čitav projekat traje gotovo pet godina, postoji još mnogo toga što trebaju naučiti o ženskom tijelu. To ih fascinira, ističe Fernando Belo, profesor na odjelu za hirurgiju koji predvodi tim. Svi smatraju da su još uvijek na samom početku, jer ma koliko radili na ovome, još uvijek nisu mnogo odmakli.

anatomija-tijela

Sve je počelo sa rektumom. Prije sedam godina, Belov tim je počeo razvijati zadnjicu kako bi pomogao studentima medicine da proučavaju prostatu. Međutim, sada je došlo vrijeme i da se ženska anatomija shvati bolje pa su na ovaj način željeli postići prevazilaženje početnog straha od “čudnog i teško shvatljivog” organa do toga da se zaista pristupa na normalan način. Projekat sa izučavanjem prostate prošao je bolje nego što su očekivali, jer su uz pomoć robotičkog organa uspješno kreirali virtualnu anatomiju, sa različitim temperaturama. Studenti su prstom dodirivali prostatu, a na računarima se pojavljivao pregled reakcija, kao i problema koji mogu nastati uslijed bolesti. Na taj način shvaćeno je i kako otkriti rak prostate u ranom stadijumu.

U međuvremenu pomoću 3D naočala vidljiva je slika na ekranu koja pokazuje rekacije organizma kada prstom dodiruje pojedine organe, a u skladu s tim se kreira i povratna informacija na osnovu onoga što vidi na ekranu. Već je dovoljno impresivno bilo uspješno simulisanje rektuma, ali nakon 18 mjeseci u tom projektu, počeli su razmišljati o razvijanju 3D vagine za koju su u početku mislili da će biti jednostavnije, nego što se ispostavilo. Razlog je tome kompleksnost ženske anatomije.

Većina žena je upoznata sa bimanualnim pelvičkim testom, u kojem doktor koristi dvije ruke, jednu izvan, a drugu unutar vagine, kako bi opipao maternicu i jajnike. Pomoću tog testa otkrivaju se trudnoća, tumori i endometrioze prije nego se simptomi povećaju, istaknula je Sandra Karson, zamjenica predsjednika Američkog kongresa ginekologa.

3d-vagina

Trenutno, studenti izvode ove eksperimente kroz različite metode, uključujući jednostavne plastične simulatore, kao i žive modele koji pomažu studentima da razumiju svoja tijela, ali i tijela pacijenata u kliničkim stanjima. Belo se nada da će 3D vagina omogućiti bolje razumijevanje i ujedno olakšati korištenje obe ruke prilikom pregleda, kako bi se efikasnije pomagalo ženama. Uprkos tome što proučavanje rektuma kod muškaraca nije bilo jednostavno, za razliku od 3D vagine bilo je manje zahtjevno i kompleksno. Jajnici su veličine badema, a nekada je ih je i teško pregledati. Zato studenti medicine prilikom izvođenja vježbi na živim modelima često govore kako su ih napipali i pogrešno rade vježbu, jer ne mogu trošiti vrijeme na njihov pronalazak.

Ne radi se samo o vještinama prilikom pregleda, već i o tehničkim vještinama koje su neophodne kako bi se naučilo, a kasnije i primijenilo stečeno znanje. Ujedno naglašavaju i kako će ovo pomoći prilikom carskog reza, kada se desi da se maternica pomjeri sa svog mjesta. Sada se radi na razvoju modela prihvatljivije cijene vagine, koja će biti dostupnija svima i omogućiti doktorima širom svijeta, kao i studentima medicine bolje i efikasnije izučavanje, ali i liječenje pravih pacijenata.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije