LjudiRadoznala Lola

Štetosteron: Šta muškarci žele?

Budi me telefon u pola 10, prije neki dan. Utorak. Ne gledam ko je, odbijam poziv. “Koji je kreten ranom zorom?!” Spuštam ciglu kraj kreveta, ponovo zvoni. I ponovo, i još jednom. Ne odustaje. “E prijatelju, sad ću ti jebati…

Štetosteron

Budi me telefon u pola 10, prije neki dan. Utorak. Ne gledam ko je, odbijam poziv. “Koji je kreten ranom zorom?!” Spuštam ciglu kraj kreveta, ponovo zvoni. I ponovo, i još jednom. Ne odustaje. “E prijatelju, sad ću ti jebati sve po spisku!”

Uzimam telefon, javljam se.

“Šta ’oćeš, majmune, znaš li ti koliko je sat…OOO dobro jutro, urednice! Ne, ne spavam, taman posla. Evo baš jogu radim. Izvolite, samo da otpetljam noge iz lotosa”, govorim, pokušavajući da zvučim što budnije. Sa druge strane je glas koji pokušava da ne dobije nervni slom kao i svaki put kada mora razgovarati sa mnom.

“Šteto, moramo da razgovaramo. Tekstovi su ti kurac na biciklu, blago rečeno. Skačeš sa teme na temu, lupetaš gluposti, miješaš stilove, babe i žabe, i ako ovako nastaviš, skinuću te sa platnog spiska. Sljedeći tekst neka će biti neka vrsta prozora u muški svijet, koristan za žene. Šaljem ti pitanja na koja ćeš odgovoriti i postaviti to umjesto kolumne u srijedu, sastavile smo ih mi iz redakcije. Kad smo već kod redakcije, ostavio si u petak pun tanjir čvaraka na stolu, čitava kancelarija bazdi, a s obzirom na to da je bilo toplo preko vikenda, kancelarija je poprimila temperaturu inkubatora i izgleda kao da će se iz čvaraka izleći mala krmad. Platićeš dezinfekciju prostorija od sljedeće plate.”

Prije nego što sam uspio bilo šta da progovorim, čulo se ono zlokobno “tuu tuu tuu”.

Jebiga. Otvaram mejl – pitanja. Znaš kakva pitanja? Takva da svako od njih zahtijeva disertaciju prokletu, a ne nekoliko redova. Šta bi’, naređenje je naređenje.

LOLA: Šta muškarci stvarno žele i kako da i žene to shvate?

Štetosteron: Muškarci su, u principu, jednostavni. Barem oni koji nisu komplikovani. Iako smo vijekovima posmatrani isključivo kao sredstva transporta za testise koji čekaju svaku priliku da isprazne svoj sadržaj, stvar je malo drukčija. Stvar se razlikuje od muškarca do muškarca. Ne ONA stvar, bezobraznice jedne. Ima i tu raznih oblika, boja, zakrivljenja, veličina, ali nije to bilo pitanje. Da vam kažem najiskrenije: NE ZNAMO NI MI. Muškarac ima u sebi usađene nagone za prežiivljavanje, razmnožavanje i osvajanje (teritorije i partnerki za razmnožavanje) i sva tri su uzročno-posljedično vezana. Ne provodimo mnogo vremena u razmišljanju, niti analiziranju. Da li je to razlog, ne znam, ali često impulsivno reagujemo i ne razmišljamo mnogo. Zato često od muškarca čujete zbunjujući niz nepovezanih riječi kada ga pitate “jesi li razmislio o (ubaci razlog vašeg i njegovog konflikta)”. Odgovor smišlja u tom trenutku zato što o toj temi nije razmišljao. Ne iz zle namjere ili zato što te ne voli, jednostavno je TAKAV.

LOLA: Emocionalna nedostupnost kod žena i muškaraca. Zašto se hladite i hladimo kada se emocije pokažu?

Š: To je više opšteantropološka, nego što je muškoženskih odnosa stvar. Duboko sam ubijeđen da je čovjek osvajač, bez obzira na pol. Što kaže moj duhovni vođa Lemmy Kilmister: “the chase is better than the catch”. (Može i Scooter, za ove što su imali para za trodone dok je poštena omladina pila rakiju.)

LOLA: Zašto varate i zašto lažete da ne varate?

Š: Laganje na bilo koju, ne samo na ovu temu, stvar je kukavičluka – uvijek. Varanje: nezrelost, nečovječnost, slabost. Osobine smrtnika, ukratko.

LOL: Ako bi sve muškarce trebao predstavljati jedan od njih, ko bi bio reprezentativni primjer?

Š: Ne može samo jedan. Arhetip muškarca kakav bi zadovoljio sve i jedan kriterijum koji žene postavljaju pred njega mora biti:

  • Lijep kao Pol Njumen
  • Lud poput Džima Morisona
  • Depresivan i dubok kao Jan Kurtis
  • Duhovit kao Dušan Kovačević
  • Romantični bed boj sa gitarom kao Džoni Keš
  • Harizmatičan kao Če
  • Frajer kao Mima Karadžić (dobro, de. Zajebavam se).

Ako još jednog (osim mene, naravno) ovakvog nađete, sakrijte ga da ne bi stradao od ljubomore drugih, pošto nijedan drugi muškarac nema šanse pored njega. Zato se ja i krijem.

LOL: Šta vas izbacuje iz takta kod žena?

Š: Neodlučnost, tajnovitost, sumnjičavost i kad ne treba. LAŽ.

LOL: Famozne veličine. Koliko često mjerite i zašto ih uopšte poredite?

Š: To je mit. Ozbiljno. O veličinama samo žene pričaju. Nedavno sam čuo ženu kako govori prijateljici “ima veliku ćunu, jedva ja to smagam”. (Smagati = smoći, u kontinuitetu.)

LO: Šta vas privlači kod žena i zašto vam je dekolte važniji od inteligencije?

Š: Prije svega, moramo definisati privlačnost. To je, za mene, ono što se desi na prvu, prije nego što nekoga krenemo “otkrivati”. Na prvu, muškarca privlače obline i eksterijer, generalno. TO ću opravdati dobrim starim genima. Iskopinama iz Vinče i knjigama starosavnim je dokazano: obline = plodnost, plodnost = privlačnost. Ako mislite da smo površni, odgovoriću ovako: dupe fudbalera ili mozak programera? (Na prvu.)

A ovo za dekolte, jel to ozbiljno pitanje?

L: Kada je kraj veze za vas i zašto vam je lakše ćutati i pustiti ženu da to kaže naglas, nego prekinuti?

Š: Kraj je kada se više ćuti nego što se raspravlja i svađa. Kraj je kada muškarac više nema iskrenu potrebu da te čuje, vidi ili dodirne, nego samo onako zove da vidi šta ima i kako je bilo na poslu. Kraj je kada više niste zabavni jedno drugom, kad provodite vrijeme dobacujući se ciničnim komentarima. Kraj je kada više niste prijatelji, nego drugari koji se nalaze po kafama. Kraj je kad je sve navika.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije