FeminizamHrabra Lola

Belma Tvico Stambol: Dama je uredna i sređena, ali nikad nakinđurena i plastična

Prava dama osim elegantne odjeće ima eleganciju u ponašanju. Zna da svaki komad odjeće nosi na poseban, dostojanstven način i svojom jednostavnošću plijeni pažnju. Prava dama ne skreće pažnju na svoje atribute, ali oni dolaze do izražaja. Ljepota je u…

Sara Velaga

Prava dama osim elegantne odjeće ima eleganciju u ponašanju. Zna da svaki komad odjeće nosi na poseban, dostojanstven način i svojom jednostavnošću plijeni pažnju. Prava dama ne skreće pažnju na svoje atribute, ali oni dolaze do izražaja. Ljepota je u njenom ponašanju, a ne u figuri. Damu ćete prepoznati čim je vidite i prije nego je upoznate, jer ona će zračiti ljepotom i energijom koja vas osvaja. Upravo tako nas je osvojila Belma Tvico Stambol žena koja stvara kreacije za žene koje se mogu osjećati posebno u svakoj od njih, ali pri tome i učeći od nje kako se damom bude, postaje i opstaje. Samo za Lolu o modi, kreacijama, ali i sistemu vrijednosti današnjeg društva.

Kako je i kada počela Vaša modna priča i kako ste iz „sigurnih ekonomskih voda“ odlučili upustiti u nepredvidive vode kreiranja i dizajna?

Zapravo me nikada nisu zanimali ekonomija ni računice ni novac. Čak šta više novac ne volim nikako. Materijalizam mi nikada nije bio bitan. Tata mi nije dozvolio da upišem umjetničku školu, poslije ni akademiju, zaboga to nije bilo za njegovu curicu. Bez obzira na borbu tokom gimnazijskih dana, revija, slikarskih izložbi, fotografskih, svih škola privatnih za slikarstvo, konstrukciju, modu, fotografiju. Nije bilo dovoljno za mog tatu. Strah da se ne patim u životu u svijetu mode i umjetnosti u BiH je bio prevelik.

Iako, godina ekonomije dobro mi je došla u poslu. Sve je jako povezano i jednako bitno, ako želite da napravite ozbiljan posao. Tako da sam nastavila sa učenjem iz oblasti ekonomije samostalno kako mi je šta trebalo za modni bussiness. Knjigice sa interneta nabavljam, jer literature za luxury menagment i općenito modu nema kupiti kod nas.

Sretna sam što imam muža ekonomistu pa ja ne brinem o finansijama i troškovima. Zapravo sam sa pet godina rekla šta želim biti, tačno definisala opis posla, iako tada nisam ni znala šta je modni dizajner. Sa iglom se igram od svoje treće godine, zapravo sa krpicama i šnitovima uz tetku sam odrastala. Moje igračke su bile bojice i krpice. Često se pitam da li bi ovakva ljubav i strast bila prisutna da mi je sve išlo po ps-u. Sigurna sam, da se ne bavim ovim poslom bila bi slikar, imala majmuna i konje i živila na planini .

belma-tvico

Vaša prva kolekcija “Dama sa kamelijama” 2003. godine obuhvatala je četiri haljine. Koliko Vam ona znači i kako se razvijao put od tada?

Na konkurs Mladi dizajneri na Sarajevo FW, Amele Radan, prijavila me profesorica slikarstva Samra Mujezinović. Takmičenje i žiri su mi pomogli da potvrdim da sam na dobrom putu, da imam potencijal, publika i mediji su me odmah podržali što je bio još jedan vjetar u leđa iako sam bila gimnazijalka. Zahvalna sam profesorima koji su me usmjeravali i davali mi znanje i molim Boga da im da svako dobro i zdravlje i nagradi ih za uloženi trud.

Osim što kreirate za mnogobrojne poznate dame, zaduženi ste za maturske haljine i vjenčanice. A pored toga se nalazi i biznis kolekcija za savremenu, hrabru i uspješnu ženu. Gdje se najviše pronalazite i kakva je dama koja nosi Vašu odjeću?

Iskreno uživam najviše u visokoj modi. Vjenčanice i haljine me čine sretnom. Tu mogu da uživam punim plućima, ne razmišljam o utrošku materijala, kalkulaciji konačnog proivoda, nemam vremenskih ograničenja. Zapravo visoka moda u BIH je luxuz koji se za minimalan novac prodaje. Često mi bude žao prodati neke haljine ili vjenčanice, kada znam koliko vremena, ljubavi, energije, pored materijala najkvalitetnijih je utkana u njih.

Dok, kada radim poslovnu kolekciju ili ready to wear kolekciju uvijek imate neke limite da bi bilo komercijalno, pravila, utroške materijala, vrijeme utrošeno na izradu …

Moje klijentice vole poslovna odijela sa potpisom Belma Tvico i zbog njih kreiram poslovnu liniju.

Kažu da se osjećaju u njima jednako snažno i ženstveno.

revija

Promocijom filma “Diva in you” podsjetili ste svaku ženu na sve ono dragocjeno u njoj. Šta zapravo ženu čini damom?

Diva in You je moj prvi fashion film, čiju sam premijeru napravila u Vijećnici nedaleko od mog studija. Jako sam vezana za biblioteku, gdje sam se kao dijete koje je odraslo nedaleko od nje preživljavala strahotu paljenja iste i skupljala komadiće izgorjelih knjiga .

Na promocijiu su bile pozvane moje klijentice i partneri, akcenat je bio na ženi kao divi. Željela sam dati značaj svakoj mojoj klijentici da se mogu lijepo obući, izvući haljine iz ormara sa potpisom Belma Tvico, koje su možda samo jednom nosile i tu noć uživati u bajki, biti princeze, sanjati,  pobjeći u svijet mašte, drugu dimenziju, druge vrijednosti.

Događaj je zaista bio divan, jako sam sretna , zadovoljna i ponosna na njega .

Dama se rađa, odgaja, obrazuje. Gracioznost, nježnost, prefinjenost i izražen senzibilitet su glavne karakteristike dame. Dama je uvijek miroljubiva, pozitivna, ona voli, nikada ne mrzi. Dama je primjer drugima, blaga, društveno korisna, nesebična, ima lijepe manire, uvijek njeguje unutrašnju ljepotu, hrani je. Dama sija iznutra. Dama je uvijek uredna, sređena, nikada plastična i nakinđurena. Dama nema ogromne silikone, ne uklapa se u trendove.

Dama voli umjetnost, književnost, muziku. Ona je moderna, savremena žena koja poštuje tradicionalne vrijednosti. Dama je pametna i hrabra žena. Dama nikada ne govori ružne riječi. Dama nudi daleko više od vanjskog izgleda. Dama bira kvalitetne materijale, kvalitetan dizajn. Dama ima uvijek dobre cipele, torbu, kaput ili jaknu i lijep veš.

O dami, do ujutro bih mogla pričati.

Želim da u skorijoj budućnosti na ulicama viđam što više pravih dama.

revija2

Kako ocjenjujete modnu industriju u BiH i šta Vam predstavlja najveći izazov u radu?

Teško se ozbiljno baviti modom u BiH zbog niza problema i nedostataka. Najveći problem je što se u našoj zemlji ne proizvodi gotovo ništa od repromaterijala, materijala, što naše fabrike najviše rade lon poslove. I to je veliki uspjeh jer ljudi imaju priliku da rade. Najbanalnije repromaterijal kao sto su rajferšluz, dugme, konac mi nemamo proizvodne, ili ako ima par nekih pojedinaca isključivo rade za izvoz.

Obrazovanje, zastario sistem i neprilagođen svjetkim standardima ni trendovima. Samim tim mlada radna snaga je nesposobna za praktičan rad, pored toga što iz škola i fakulteta izlaze umišljeni i lijeni neradnici. Stara radna snaga koja je još prije rata imala radne navike, iskustvo i znanje izumire. Tako da uskoro nećete imati zanata, ako se što prije sistematski ne uvedu promjene u svim segmentima koje sam nabrojala.

Zakoni o izvozu domaćih proizvoda nisu na našoj strani. Puno je nelogičnosti i smetnji. Lakše je uvoziti nego izvoziti iz BiH. Malo smo tržiste i jedina šansa za uspijehom je izvoz u svim oblastima ne samo u modi.

Radila sam u Istanbulu za prestižnu jeans kompaniju, gdje sam stekla znanje i iskustvo. Daleko je lakše biti dizajner u zemljama gdje je tekstilna i modna industrija tako razvijena. U BIH baviti se modom je kao plivati na suhom, kao biti riba bez vode, otplilike .

U Istanbulu sam znala nacrtati nalice dugmeta, etiketu … sutra sam već bila u fabrici i naveče već imala probni uzorak. Bukvalno šta god poželite možete napraviti i biti kreativni .

U BIH se samo morate snalaziti  od postojećeg napraviti nešto, a da slijedite trendove, da pravite kvalitetan proizvod, svjetski. Nekada mi se čini kao da pravim pitu od ništa, kao što je bilo u ratu.

Zato čestitam svim kolegama koji rade godinama i opstaju na modnoj sceni u BiH. Svi su heroji. Želim da svi koji vole ovaj posao dušom, uspiju raditi i ono što vole i što ih čini sretnim. Samo ljubav prema poslu može da trpi ovoliku žrtvu.

belma-i-cure

S obzirom na to da vi “oblačite” žene, stavljajući akcenat na njihovu ljepotu, vjerujete li da se žene danas gledaju kroz vanjsku ljepotu i kako staviti akcenat na unutrašnjost?

Vrlo je jednostavno. Vratite se u historiju. Žene su bile daleko poželjnije nego sada. Muškarci su ih daleko više cijenili. Sada se žena gleda kao seksualni objekat, predmet zadovoljstva fizičkog. Ljubav, nježnosti, pažnja izgleda nisu u modi. Sve su žene krive. Žene su te koje su akcenat dale na to samo kako izgledaju. Žene su te koje ne dozvoljavaju muškarcima da budu muškarci. Žene su previše tereta, obaveza, dale sebi. S druge strane imate ekstremno pametne žene od kojih muškarci bježe. Danas su žene jako nesretne. Sve dok se ne vratimo istinskim vrijednostima, istinskim pravilima, onako kako je Bog naložio da žena bude žena, a muškarac muškarac i da svako ima svoju ulogu, pri tome ne mislim da žena treba sjediti kući i heklati. Samo kažem da žena treba dozvoliti muškarcu da bude voljena, mažena, pažena, da je poštuje. Danas ona mora imati plastične nokte, gelove…mora imati trepavice, obrve pod određenim uglom, mora imati određenu veličinu usta, grudi, nadograđenu kosu, oblik noge i raspored mišića je jako bitan……. da svi budemo isti. Meni je strašna činjenica da sve postaje isto, uniformisano, kao roboti, bez osobnosti, razlika. Žene molim vas budite pametne. Učinite sve da budete princeze, kraljice, dive, prave dame.

Trebali smo učiti od naših nana. One su bile prave hanume, dame. Bile  su daleko mudrije i pametnije od nas danas.

Svaka žena je lijepa, na svoj način. Ja volim različitosti, nesavršenosti, volim istinsku prirodnu ljepotu. Volim žene koje su duhovno bogate, koje zrače pozitivnom energijom. Volim da žena ima pravo da bude žena u svakom smislu te riječi. Radite na sebi, obogatite se duhovno, pa će vaša ljepota sijati.

vjencanica

U čemu je tajna dobrog stila?

Sa stilom se rodite ili spremite se da radite na njemu. Morate biti iskreni prema sebi. Voljeti se sa svim vrlinama i manama. Osmijeh, pozitivna energija biće vaše najače oružje i tajni začin dobrog stila. Osjećajte se dobro u odjeći koju nosite. Budite svoji. Najbitnije je bez imalo kompleksa i straha miješati stilove i marke, skupo i jeftino, i dati svom izgledu posebnost, a total look i savršeni sklad treba izbjegavati u širokom luku. Nikada da je suknja prekratka, haljina preuska, potpetice previsoke. Zlatno pravilo dobrog stila je ako su pantalone ili suknja široki, ono što se uz njih nosi mora biti pripijeno, i obratno: ako je ono što se nosi dole usko, gore treba da bude nešto široko. Dovoljno je da znate da naglasite svoje fizičke atribute i prikrijete mane…

Ne štedite na cipela, tašnama i kaputima  ili jaknama, imajte prvo klasične, kvalitetne i bezvremeske komade koje ćete lahko kombinovati sa trendovskim komadima odjeće i assesoara. Crno odijelo, crna mala haljina, bijela košulja su obavezni komadi. Naravno moraju biti savršeno skrojeni i odgovarati vašoj građi. Najlakši način da budete elegantni jeste da odaberete jednu boju koja laska vašoj puti i figuri, te da obučete nekoliko modnih komada u sličnoj nijansi. Modno nijansiranje možete razbiti asesoarom u nekoj neutralnoj boji.

revija1

Može li žena biti karijeristica i majka ili društvo nameće izbor između te dvije opcije?

Činjenica da tempo života, karijera, obaveze, odgovornosti nameću da biramo..

Ali zaboravljamo da smo mi tu da probudimo ljudski rod, da nam je to prvo Bog dao kao zadatak, pa tek onda sve ostalo sta želimo. Naravno sada je jako puno prepreka i problema da se žena ostvari kao majka. Ali i to je globalni problem današnjeg društva. Sigurna sam da svaka žena, neka ranije, neka kasnije želi da se ostvari kao majka. Ima nas koji nikada ne želimo odrasti, koji želimo ostati vječita djeca….

Poznajem puno svojih klijentica, prijateljica koje su uspješne na oba fronta. Ni to nije nemoguće. Bog daje nafaku, a na nama je samo da se trudimo koliko smo u mogućnosti .

hanka

Ideal ženske ljepote, nekad i sad. Kako se po Vašem mišljenju mijenjao i kakav je danas? Imamo li i dalje jednak system vrijednosti?

Maloprije sam načela tu temu .

Mene često obuzima jeza od činjenice da se nameće trend kakvi to mi moramo biti. Samo kakav tip žene je lijep. Prvo trebamo dobro da se zamislimo ko je to ko nama diktira. Svaka žena je lijepa na svoj način. Bog nas je stvorio da budemo različiti, da nas ima i dobrih i loših, i lijepih i manje lijepih, pametnih i manje pametnih, sposobnih i manje sposobnih. I onih koje vide i slijepih. I bijelih i crnih ….Sve je to da naučimo biti tolerantni, voljeti i poštovati razlike. Sistem istinskih vrijednosti, kvaliteta ljudskih je nestao. Najteže je biti insan ( čovjek) . To je stepan do kojeg moramo dobro da se potrudimo da bi ga dostigli.

Žene u renesansi bile su punašnije žene, blijede puti i svijetle kose. Viktorijanska Engleska je također preferirala bujnija ženska tijela, ali i dugu kosu.

Dvadesete godine prošlog stoljeća veličale su žene kratke bob frizure i dječačke figure.

Zlatno doba Hollywooda kao ideal ljepote imalo je ženu figure pješčanog sata, naglašenih grudi i uskog struka.

Šezdesete godine u fokusu su imale žene adolescenske figure, dugih nogu i blijede puti poput Twiggy.

Era supermodela iznjedrila je žene atletske građe, ali ipak s oblinama i osunčanog tena.

Devedesetih su u modi bile androgene žene poput Kate Moss, a 21. stoljeće od žena traži da imaju ravan trbuh i da su u formi, a opet da imaju naglašene grudi i stražnjicu. Zbog toga se nažalost brojne žene podvrgavaju plastičnim operacijama. Kao primjer takve ljepotice ističe se Kim Kardashian.

bijele-haljine

Šta poručujete ženama i gdje vas mogu pronaći?

Savjetujem da treba da budete svoje. Usudite se biti drugačije. Nosite ono što volite i u čemu se osjećate udobno. Modne trendove treba da pratite, ali da ih prilagodite svom obliku tijela. Izaberite svoju ton kartu koja vam pristaje. Pitajte za mišljenje, ne stidite se. Dopustite da vas stučnjaci obuku kako vas vide, a vi im pomozite da otkriju vašu ličnost, da bi vizuelno i ono što vi jeste spojili u jednu cjelinu. Samo tako moći ćete nositi dobro to što je na vama i osjećati se dobro. Nekada i najbolji komadi najljepšim i najsavršenijim oblicima tijela stoje loše. Bitna je energija i da li vi to možete nositi ponosno, hrabro i samouvjereno. Bitno da vam je odjeća kvalitetna, udobna, nikada previše tijesna. Moda ne teba da bude teret. Odjeća treba da vam popravi raspoloženje, ispravi držanje, da služi vas, da uživate u njoj .

Uživajte biti žene.. Volite se, dopustite da budete voljene, volite druge i uživajte u modi i životu.

Modni studio Belmadino nalazi se na Baščaršiji, nedaleko od Vijećnice u ulici Telali 7.

Možete nas pratiti na svim društvenim mrežama i informisati se na stranici, na kojoj se nalazi i online shop.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije