KulturaRadoznala Lola

Dolazi novi film o Baraku Obami i savjetujemo vam da pripremite maramice

Ako ste u potrazi za dobrim filmom uskoro, a pri tome još uvijek žalite za predsjednikom na odlasku, Barakom Obamom, imamo prijedlog za vas. Netfliks je u ponedjeljak pustio trejler za film “Barry” biografiju mladog Baraka Obame, za vrijeme njegovog…

Sara Velaga

Ako ste u potrazi za dobrim filmom uskoro, a pri tome još uvijek žalite za predsjednikom na odlasku, Barakom Obamom, imamo prijedlog za vas. Netfliks je u ponedjeljak pustio trejler za film “Barry” biografiju mladog Baraka Obame, za vrijeme njegovog studiranja na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku. Ako se još uvijek niste emotivno vezali za Baraka i doživjeli tugu povodom njegovog odlaska, nakon filma garantujemo suze, jer ih nećete moći zaustaviti. O njegovoj ženi Mišel, imali smo priliku čitati u prethodnom tekstu.

Film bi trebao biti pušten u kinima 16. decembra. Fokus radnje je na dvadesetogodišnjem Baraku, koji je pokušavao pronaći svoj put i mjesto u svijetu, kao student 1981. godine. To je još jedan film o odrastanju i snalaženju mlade osobe u svijetu odraslih, koja pokušava shvatiti šta je ono što želi da radi. Jedini izuzetak je u tome što taj zbunjeni mladić kasnije postaje prvi crni američki predsjednik u istoriji. Govorio je o tome kako je bilo odrastati suočavajući se sa rasizmom, pri tome stvarajući multikultrualni identitet čovjeka kojeg je odgojila bjelkinja, ovaj film propituje dublje kako se on nosio sa tim. Upravo radi svoje multikulturalnosti postao je tolerantniji i uspješniji kada je u pitanju društveno uređenje u Americi.

U filmu se izdvaja posebna poruka kako odrastati u porodici dviju rasa, ne znači da se treba odlučiti za jedan identitet, već se povezati sa njih više i prihvatiti ih sve. Mladog Obamu glumi Devon Terel, a Ešli Džud glumi njegovu majku, En Danhem. Prema prvim reakcijama film je autentičan i prenosi suštinu. Režiser filma, Vikram Gandi, takođe je diplomirao na Kolumbija univerzitetu, zbog čega je vjerodostojnije predstavio samu priču. U vremenu kada se Amerika suočava sa novim, naglim i radikalnim promjenama, ovaj film može poslužiti kao bijeg od stvarnosti, ali i dati uvid u borbe koje se dešavaju svakodnevno temeljene na predrasudama koje imamo jedni o drugima. Jer Obama je samo to – predstavnik brojnih drugih ljudi koji se nose s istim problemima kao on.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije