LjudiRadoznala Lola

Joma Maja: Beograd je centar elektronske scene regiona

Kada govorimo o elektronskoj muzici, jedno od neizostavnih imena jeste Maja Stevandić, poznatija pod imenom Joma Maja. Žena prepuna pozitivne energije, koja je odlučila Banjaluku zamijeniti Beogradom. Za Lolu je pričala o svojim počecima, ali i o uslovima ovog posla,…

Sara Velaga

Kada govorimo o elektronskoj muzici, jedno od neizostavnih imena jeste Maja Stevandić, poznatija pod imenom Joma Maja. Žena prepuna pozitivne energije, koja je odlučila Banjaluku zamijeniti Beogradom. Za Lolu je pričala o svojim počecima, ali i o uslovima ovog posla, kao i to zašto se odlučila na seljenje.

Jedna si od rijetkih žena koje se bave didžeingom. Kada i kako si ušli u svijet muzike i počela se time baviti?

Možda sam u BIH jedna od rijetkih još uvijek, ali ne i inače jer sve je veći broj žena koje se bave dižejingom. Ja sam ušla u svijet muzike posjećujući žurke jako rano, tako da je sljedeći logičan korak za mene bio da naučim šta se to dešava sa druge strane mix pulta. Tu mi je dosta pomogao Woodie, na radionici koju je organizovao URUK. Ostalo je sve istorija.

Kada govorimo o elektronskoj sceni, naročito u BiH javlja se pitanje postoji li publika, ali i uslovi za stvaranje od kojeg se i pristojno može živjeti?

Publika definitivno postoji i mislim da je trenutno scena „najjača“ kada se osvrnemo na nekoliko proteklih godina. Ima novih nada, novih klinaca koji posjećuju žurke, prate muziku, samo nam nedostaje mjesta za slušanje iste pa se nekolicina, nas entuzijasta, stalno bori kako bismo napravili i takav prostor,a i žurku sa vremena na vrijeme. Mislim da se u BIH trenutno ne može živjeti samo i isključivo od elektronske muzike, ali isto tako mislim da ni jednom DJ-u koji ozbiljno hoće da se bavi ovim poslom nije prioritet da muziku pušta samo u svojoj zemlji.

dsc_6664

Foto: Bojan Vasiljević

Gostujući na raznim festivalima i sarađujući sa drugim didžejevima, naučila si šta? Ko su tvoji uzori u ovom poslu, a po čemu se ti kao di džej izdvajaš?

Naučila sam da osjetim publiku, da gledam tehnike drugih DJ-eva, da učim kako šta treba da se radi od onih iskusnijih i td. Što se tiče uzora u ovom poslu, zaista ih nemam, trudim se da gradim svoj put, a publika će reći po čemu je on prepoznatljiv

Kako izgleda tvoj dan, na koji način se pripremaš i koliko često imaš angažmane?

Trenutno sam na pauzi od dnevnih poslova tako da smo sada samo muzika i ja. Uglavnom ustane, popijem kaficu, pa lagano preslušava nove trake, pokušavam da čačkam nešto po abletonu. Ne pripremam nikada unaprijed setove, ali volim da znam sta imam u kejsu kako bih pustila pravu traku u pravom trenutku

Odlučila si zamijeniti Banjaluku Beogradom, BiH Srbijom. Misliš li da regionalno tržište ima više sluha za didžeing, ali i izvođače uopšte?

Pa Beograd je definitivno centar elektronskih dešavanja kada je region u pitanju i iako ima mnogo više DJ-eva i mnogo je teže da vas neko primjeti u moru istih i dalje ima mjesta za nas novajlije 🙂 Za sada ne mogu da se požalim, živim na relaciji BG-BL i sa obe strane mi je dobro.

dsc_6515

Foto: Bojan Vasiljević

Kakve su tvoje preokupacije bile prije ovog posla, postoji li neka alternativa kojom bi se u slučaju kraja ili neuspjeha karijere bavila?

Ja sam završila Ekonomiju, sada završavam i Master rad i radila sam od 19. godine do prije mjesec dana i bilo je tu svega. Od Telekoma i informacija, preko revizorke kuće, kazina, do Sberbanke, u kojoj sam posljednje četiri godine, tako da imam i iskustva i znanja i zaista se ne bojim neuspjeha. Muzika je nešto što će biti sa mnom čitav život, i ako ne uspijem da napravim karijeru od iste snaći ću se već.

Kakva je percepcija didžeinga u društvu. Kada ljudima kažeš čime se baviš, shvataju li da je to posao ili je još uvijek sve na nivou „dobra žena koja pušta muziku“?

Mislim da mlađe generacije to bolje razumiju nego starije što je i normalno jer svi odrastamo u drugom vremenu.

Jesi li imala poteškoće upravo zbog toga što si žena, kako u smislu nastupa, tako i generalno „probijanja“ na didžej scenu među svim tim muškarcima?

Nisam imala problema, možda mi je i otvorilo poneki put jer je to kod nas još uvijek atraktivno. Još uvijek ima mnogo više muškaraca DJ-eva u svijetu, ali lagano se žene probijaju na vrh ljestvice i mislim da generalno ne bi ni trebala postojati ta neka podjela…Ili vrtiš i praviš dobru muziku ili ne…ali opet sa druge strane marketing je čudo u današnje vrijeme.

dsc_6703g

Foto: Bojan Vasiljević

Kako opisuješ svoj muzički stil i šta je ono što možemo slušati, kao i kada i gdje?

Moj muzički stil se mjenja u skladu sa mojim osjećanjima, ali uglavnom je malo mračniji i uglavnom je to tech house. U narednom periodu moći ćete me slušati u Beogradu, Sarajevu, Banjaluci i još nekim mjestima ukoliko se potvrde, ali uglavnom ima sve na mom facebook page-u pa koga zanima, tmao može pronaći sve o narednim žurkama.

Tvoj savjet i preporuke svima koji se bave muzikom? Kako još više osvijetliti elektronsku scenu?

Pa mislim da bi dovoljno bilo, bar što se tiče Banjaluke, jer tu sam provela veći dio života, a i učinila prve plesne korake, treba nam prostor za omladinu, za alternatinu i zaista se nadam da će se u narednom periodu i to rješiti i da ćemo imati gdje da uživamo i u nećijim prvim plesnim koracima uy nas nove DJ-eve u gradu.

A što se tiče osvjetljenja generalno želim da poručim svim mladim party-anerima, slušajte muziku, slušajte ono što se vama sviđa, a ne što je kul i nikako ne dozvolite sebi da budete dio nekog klana i da idete samo na neka mjesta iz tog razloga, ostanite otvoreni za sve…jer muzika je predivna stvar i nikada ne znate šta vam neko ima poručiti kroz nju ukoliko ga ne čujete…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije