DogađajiRadoznala Lola

Prepoznajte ženu u meni: Revija u kojoj smo sve jednake

Ženstvenost nema veze sa invaliditetom. Ona se krije u svakoj ženi i pojavljuje se na različite načine. Ljepota različitosti je ono što želimo pokazati. Međutim, okolina je često ta koja u ženama sa invaliditetom ne vidi dalje od invaliditeta. A…

Žana Gauk

Ženstvenost nema veze sa invaliditetom. Ona se krije u svakoj ženi i pojavljuje se na različite načine. Ljepota različitosti je ono što želimo pokazati. Međutim, okolina je često ta koja u ženama sa invaliditetom ne vidi dalje od invaliditeta. A ono što bi trebalo da vidi je prvenstveno da smo predivne žene. Svaka od nas ima svoju priču. Mi smo profesorice, pravnice, tehničarke, majke, supruge, sestre, prijateljice, djevojke, kćerke I još mnogo toga.

Ispod ovih redova potpisujemo Tanju Mandić Đokić. Banjalučani je prepoznaju. Njen osmijeh je nešto što ne možete da ne primijetite kada šetate gradom.

Širok, ženski… Odiše srećom i pozitivnom energijom.

Da, to je Tanja. Upravo ona i članice Udruženja žena sa invaliditetom „Nika“, uz podršku m:tela, 29. novembra u Muzeju savremene umjetnosti RS, sa početkom u 19 časova, organizuju reviju „Prepoznaj ženu u meni“ .

Okolina je često ta koja u ženama sa invaliditetom ne vidi dalje od invaliditeta. A ono što bi trebalo da vidi je prvenstveno da smo predivne žene.

Žene sa invaliditetom će se naći u ulogama manekenki i fotomodela kako bi pokazale da njihova ljepota leži u njihovoj jedinstvenosti. Na pisti će im se pridružiti žene iz javnog života – novinarke, pjesnikinje, političarke i glumice. Prepoznaćete Dušicu Lipovac, Vanju Čolić, Jadranku Ružičić, Milijanu Mitrić, Slađanu Zrnić, Daru Stojiljković, našu urednicu, Brankicu Raković, Snežanu Kutlešić Stević, Dijanu Tepšić, Bojanu Vukotić, Veru Bošković, Veru Sladojević, Sandru Radinković… Tako će se one, različitih dobi, visina, konfekcijskih brojeva, zanimanja i mogućnosti, ujediniti da poruče da ljepota i jednakost leže u našoj različitosti.

Ovu jedinstvenu sliku sa modne piste pratiće i fotografije žena sa invaliditetom na temu stila 20-ih godina.

zene

Foto pinterest.com

„Mi možemo da iskažemo svoju ženstvenost, ali društvo ponekad ne može da je vidi zbog ustaljene percepcije kojoj su doprinjeli streotipni prikazi osoba sa invaliditetom u medijima. Istina je da se nije lako nositi sa takvom percepcijom pa se dešava da se  žene sa invaliditetom povuku ili i same posumnjaju u svoju ženstvenost, ljepotu i snagu. Nadam se da će ova modna revija i nama samima pokazati koliko predivne jesmo, svaka na svoj način“, priča Tanja.

Žene sa invaliditetom će se naći u ulogama manekenki i fotomodela kako bi pokazale da njihova ljepota leži u njihovoj jedinstvenosti. Na pisti će im se pridružiti žene iz javnog života – novinarke, pjesnikinje, političarke i glumice.

Ističe da borba za sopstveno mjesto u društvu manje zavisi od oštećenja koje je uzrok invaliditeta, a više od društva, odnosno zajednice u kojoj živimo.

„Što je zajednica prilagođenija svim njenim građanima i senzibilisanija prema drugačijima, to je lakše naći svoje mijesto u njoj, bez obzira na poteškoće. Istina je se predrasude definitivno razbijaju najviše pozitivnim primjerima žena koje se ne osvrću na očekivanja ili bolje rečeno strahove drugih i žive svoj život. Ali postoji stvar koja je vrlo važna da bismo mogle da živimo svoje živote i ponudimo najbolje od sebe, a to je zajednica u kojoj postoji podrška osobama sa invaliditetom i koja uzima u obzir različitost socijalnih uloga žena i muškaraca. Bez usluge personalne asistencije/pomoći uz podršku, prilagođenog prevoza, pristupačne okoline, pristupačnih informacija (na brajevom pismo ili na znakovnom jeziku) mi nismo u istoj poziciji kao drugi, uskraćene smo za jednaku mogućnost da uspijemo i pokažemo šta sve zapravmo možemo“, opominje Tanja.

A vi? Gdje ste 29. novembra? Dođite da ih podržite, pustite im da vam pokažu snagu i ljepotu. Čari svake žene!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije