Da li ste znaliSerijali

Ovo sigurno niste znali! Posebno ovo za delfine!

Vodopadi su pravi biseri prirode. Razglednica uživo! Najviši vodopad na svijetu nalazi se u Venecueli, visok je 976 metara. Nevjerovatnom ljepotom zaslužio je i ime – Anđeoski vodopadi. Srcem se voli, neko srcem i misli. Srednji vijek je bio specifičan…

Žana Gauk

Vodopadi su pravi biseri prirode. Razglednica uživo! Najviši vodopad na svijetu nalazi se u Venecueli, visok je 976 metara. Nevjerovatnom ljepotom zaslužio je i ime – Anđeoski vodopadi.

andjeoskiSrcem se voli, neko srcem i misli. Srednji vijek je bio specifičan po mnogo čemu. Tada su svi, poput Aristotela, mislili da je srce centar inteligencije.

srce

Delfini su morske maze. Iako vole igru i izgledaju prilično naivno, to uopšte nije tako. Spavajući plivaju u krug, a jedno oko im je otvoreno. Tako se čuvaju od morskih napasti. Kada se umore, okrenu se na drugu stranu, otvore drugo oko i ponovo slijedi ples.

delfinKućna prašina! Na njen pomen mnogi se ježe. Čišćenjima nikad kraja. A znate li da je većina te prašine sačinjena od čestica čovečije kože? Izumrle, naravno.

prasinaPatite od depresije? Američki psiholozi su došli do saznanja da poezija, posebno “Božanska komedija” Dantea Aligijerija pomaže pri liječenju.

komedijaNarodi širom svijeta imaju svoje obrede prilikom proslave Nove godine. Filipinci, na primer, novo ljeto dočekuju kanonadom iz topova pravljenih od bambusa. Tako „ispaljuju” godinu na izmaku. Australija je poznata po savršenom novogodišnjem vatrometu, a njeni stanovnici u novogodišnjoj noći duvaju u pištaljke, čuju se truve i crkvena zvona. Sve to da bi bukom otjerali staru godinu.

ngRiječ editor (urednik, redaktor, izdavač) je latinskog porijekla. U starorimsko vrijeme editor je bio zadužen za organizovanje gladijatorskih borbi.

gladijatorJeste li se nekada zapitali koliko brzo krv putuje našim organizmom? Od srca do vrhova nožnih prstiju i nazad potrebno joj je čitavih 16 sekundi. Put do mozga i nazad pređe za osam, a do pluća putuje šest sekundi.

krvBiologija je puna onih “jeste li znali” pitanja. Puževi golaći imaju i muške i ženske polne organe pa, dok se pare, razmjenjuju sjemena. Kasnije oba puža izlegu jajašca.

golacCrveni luk je neizostavan dio svakog ručka. Veoma su ga cijenili i stari Egipćani. Glavicu su čak stavljali u lijes pored mrtvih faraona. Krug u krugu zapravo je bio simbol vječnosti.

luk

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije