AktivizamHrabra Lola

Anđeli Njujorka: osam djevojaka koje rade ono što osam policajaca nije moglo

Zamislite scenu: naizgled pijana, neprijatna, muška prilika leži opružena na sjedištu dok ga ljutita putnica, koja stoji pored, snima: “Ti to mene snimaš?!”, vrišti muškarac, skačući sa sjedišta, potežući ruku ka ženi. Bijes s njegovog lica se sklanja u momentu kom ga…

Priredila Maja Mihajlović

Zamislite scenu: naizgled pijana, neprijatna, muška prilika leži opružena na sjedištu dok ga ljutita putnica, koja stoji pored, snima:

“Ti to mene snimaš?!”, vrišti muškarac, skačući sa sjedišta, potežući ruku ka ženi. Bijes s njegovog lica se sklanja u momentu kom ga žena grabi za ruku, zavrće je i prislanja na njegova leđa.

“Sjajan posao, ekipo”, progovara muškarac, “ali zapamtite da ne smijete da se ustručavate da budete agresivne.”

Šta se zapravo desilo?

Muškarac kog je ova žena vješto savladala, zapravo je bio njen trener. Kurtis Silva je osnivač “Anđela čuvara” i trener ženske ekipe “Istjerivači perverznjaka”, čija misija je identifikovanje i posramljivanje napasnika i perverznih muškaraca u metroima Njujorka.

“Znate kako kažu: ‘Ako vidiš nešto, reci nešto? E pa, mi smo odlučili da uradimo nešto”, rekao je šezdesetdvogodišnji Silva, koji je osnovao “Anđele čuvare” prije gotovo četrdeset godina.

guardianangels99matt

A otkud on u ovoj priči? Pa nakon što su nadležni za prevoz odustali od sprovođenja plana da rasporede osam policajaca duž metroa, kao odgovor na sve veći broj slučajeva seksualnog uznemiravanja, Kurtis Silva je odlučio da tu odgovornost preuzme na sebe:

“Sada imamo osam djevojaka koje rade ono što osam policajaca nije moglo.”

Loren Rius, jedna od djevojaka koje čine novo obezbjeđenje njujorške podzemne željeznice, priključila se novoj “jedinici”, jer joj je bilo dosta uznemiravanja i maltretiranja: “Nisam ni znala da ‘Anđeli’ i dalje postoje i bila sam potpuno oduševljena kad sam ugledala plakate koji pozivaju na novo okupljanje. Svi mi znamo kako je to kada te gledaju, odmjeravaju ili slijede u stopu. Vrijeme je da uradimo nešto po tom pitanju”, rekla je dvadesetšestogodišnja djevojka.

guardianangels97matt1

Najmlađa članica ove družine je trinaestogodišnja Veronika Pegan. Ona ponosno nosi bakinu beretku, kao članica treće generacije “Čuvara”: “Pridružila sam se djevojkama, jer sam htjela da moje majka i baka budu ponosne na mene. Ali nisam tu samo zato. Željela sam da uradim nešto za sebe. Želim da pokažem muškarcima da nismo slabe i da možemo da im se suprotstavimo.”

Djevojke su za sad prošle obuku kako da stave lisice na ruke, kako da odreaguju u trenutku i da zauzmu stav.

Uniforme u dobro poznatom stilu, crvene boje, uz crvene beretke imaju sve šanse da vrate staru slavu “Anđela.” Pod komandom istog čovjeka, sa istim ciljem kao 1977. godine, kada je oformljena grupa “Veličanstvenih trinaest” – borba protiv rastućeg kriminala i nemoć policije – popout pravih superheroja krenuće ovih osam djevojaka u novu borbu.

I pored kontroverza vezanih za njegovo ime, niko ne možeda spori ideju koju je pokrenuo i kojoj je dao novi život.

Sve što možemo reći je – naprijed djevojke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije