Praktična LolaŽivot

Seksualno pomagalo vrijedno milijardu dolara

U Sjedinjenim Američkim Državama se godišnje proizvede, distribuiše i proda vibratora i drugih seksualnih pomogala u vrijednosti od milijardu dolara, a ostatak svijeta da i ne spominjemo – kako, otkud i od kad postoje seksualna pomagala? Arheološka iskopavanja pokazuju da…

Priredila Redakcija

U Sjedinjenim Američkim Državama se godišnje proizvede, distribuiše i proda vibratora i drugih seksualnih pomogala u vrijednosti od milijardu dolara, a ostatak svijeta da i ne spominjemo – kako, otkud i od kad postoje seksualna pomagala?


Arheološka iskopavanja pokazuju da postoji preteča seksualnog pomagala koje nam je danas poznato kao dildo. Da, prije skoro 2500 godina žene su imale potrebu da se samozadovoljavaju kao što to rade i danas u 2016.godini. U vrijeme antičke Grčke, Hipokrat je simptome kao što su glavobolja, umor, nervoza i depresija pripisivao stanju histerije, a uzrokovano fenomenom “lutajuće” materice. Histerija – izvedenica iz starogrčke riječi hysteros, a u slobodnom prevođenju znači materica. Bilo kako bilo, nikada nećemo saznati kome i kako je palo na pamet da bi dildo mogao biti odgovor na probleme glavobolje i umora, ali, neki istorijski zapisi govore upravo o postojanju dilda još u antičko doba.

antička

Urbani mit sa osvrtom na daleku prošlost ili ipak davno zapisana legenda kaže da je još u vrijeme starog Egipta sama Kleopatra koristila duguljastu biljku nalik tikvici, izdubljenu i ispunjenu pčelama te koristila to za stimulaciju klitorisa. Mi vjerujemo da je koristila ono što je u to vrijeme bio klasični dildo, ali, nikada nećemo tačno saznati šta se radilo unutar zidina tadašnjih vladara i selebritija.

Ako su koristile seksualno pomagalo za samozadovoljavanje – neka su, ali bilo bi lijepo da su nam ostavili neki pisani trag o tome. Kasnije, u viktorijansko doba, ženski orgazam je bio prvi na listi prioriteta kada su u pitanju seksualni odnosi, ali i potomstvo. Smatralo se da je orgazam ključan i presudan faktor u potencijalnoj trudnoći – ako je žena srećna i zadovoljna, muški nasljednik je zagarantovan.

Sva priča oko histerije kod žena ipak nije jenjavala pa je i u viktorijansko doba postojala teorija o histeriji kod žena koje nemaju redovne seksualne odnose i kojima je potrebna stimulacija koja će izazvati napad i osloboditi ženu od stresa pa ona više neće biti napeta, nervozna i depresivna. Za one koje su bile udate, to nije bio problem, ali šta sa onima koje nisu?

Samozadovoljavanje je jedini odgovor. U to vrijeme su doktori bili zaduženi za masiranje vagine i klitoralnog područja, a u svrhu izazivanja “histeričnog napada”. Zamišljeni tretmani su bili uspješni, jer su se žene vraćale po još – ali, umorne ruke doktora nisu mogle da izdrže pretjeranu popularnost terapije što znači da je trebao neko ili nešto da dodatno pomogne. Pogađate, neko se sjetio da bi trebalo izmisliti pomagalo koje žene mogu same da koriste za izazivanje histeričnog napada i tako se oslobode stresa i nervoze.

vibrator2

Doktor Džozef Mortimer Grenvil je 1880. godine došao na ideju da stvori “Manipulator” – danas u svijetu nauke poznat kao prvi električni vibrator. Manipulator je ogromna mašinerija koja je zauzimala cijelu jednu prostoriju i prvenstveno bila namijenjena za otklanjanje bola u mušićima i to kod muškaraca, ali kada se učinkovitost pokazala i kod žena, a kojima je izazivala “histerične napade” svima je bilo jasno da takvo pomagalo mora biti kompaktnije.

manipulator

Poznata istoričarka seksa, doktorica Rejčel Mejn je 2012. godine u jednom intervjuu spomenula da su se 1899. godine pojavili prvi vibratori na baterijski pogon i to su se prodavali u katalozima sa ostalim kućanskim potrepštinama. Do kraj dvadesetog stoljeća, žene su same liječile svoju “histeriju” i tako izbjegavale posjete doktorima.

Histerični napad su mogle doživjeti i same, kod kuće.

Razvojem nauke se razvijao i dildo, a samim tim se više znalo i o histeriji i takozvanim histeričnim napadima pa je napokon u medicinskim rječnicima promijenjen način tretiranja histerije i histeričnog napada. A dildo je i dalje nalazio sam svoj put da se razvija i promoviše. Samostalno, bez pretjerane buke i galame – što se manje razgovaralo o tome, tako je proizvod dodatno napredovao.

Danas, vibratori postoje u raznim bojama i oblicima, veličinama pa čak mogu da se biraju i na osnovu intenziteta koji garantuje proizvođač. Žene ih vole i kupuju, koriste iz ovih ili onih razloga, a nerijetko i u medicinske svrhe – nauka je dokazala učinkovitost orgazma kod žena tako da, drage moje, izaberite onaj koji vam se dopada i baš vas briga šta će neko da kaže, zadovoljite svoje tijelo baš kao što to radite sa umom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije