Lole iz komšilukaO ljudima

Lijepe priče srijedom: Kada jedan sport preraste medalju

Nije važno da si bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe Bogatstvo jednog društva mjeri se vrijednostima koje prenesemo najmlađima, učeći ih da njeguju vrline koje će nositi sa sobom u budućnost, gradeći svoju ličnost na čvrstim temeljima. U Banjaluci…

Redakcija

Nije važno da si bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe

Bogatstvo jednog društva mjeri se vrijednostima koje prenesemo najmlađima, učeći ih da njeguju vrline koje će nositi sa sobom u budućnost, gradeći svoju ličnost na čvrstim temeljima.

U Banjaluci još od 1985. godine postoji klub čija se filozofija upravo bazira na prethodno rečenom. Džudo klub “Banja Luka”, nosi ime svoga grada, koga svojim rezultatima dostojno predstavlja kako u zemlji, tako i u regionu i Evropi. Ovaj sportski klub se od drugih izdvaja upravo po svojim rezultatima, ali i njegovanju onog specifičnog i nedefinisanog ’začina’ talenta, koji pobjednike čini pobjednicima. „Naš je prevashodni cilj i misija da mlade ljude učimo pravim vrijednostima, da ih obrazujemo u pravcu zdravog života i usvajanja zdravih navika, što ovaj sport svakako promoviše kroz svoju filozofiju. Vodeći se riječima utemeljivača ovog sporta: ’Nije važno da si bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe’, Jigoro Kanoa, u mladim ljudima njegujemo upravo duh stalne nadogradnje njihove ličnosti u pravcu što zdravijeg i kvalitetnijeg odrastanja“, kaže Dejan Ćup, trener i potpredsjednik ovog kluba.

Tokom svoje istorije, klub je iznjedrio mnogo šampiona bivše SFRJ, te Bosne i Hercegovine. Višestruki su osvajači lige RS i BiH, kao i višestruki osvajači kupa RS i kupa BiH. Najznačajniji rezultat koji ovaj klub bilježi jeste deveto mjesto u kupu evropskih šampiona 2004. godine u Abensbergu, Njemačka. Taj rezultat i danas važi za najveće ekipno dostignuće olimpijskog sporta u BiH od njenog nastanka.

medalje

Danas, Džudo klub „Banjaluka“ okrenut je radu sa najmlađima, te sa velikim uspjehom nastavlja tradiciju stvaranja šampiona i ostvarivanju najboljih rezultata. U prethodne dvije godine, klub je učestvovao u 77 takmičenja, s kojih su u Banjaluku donijeli ukupno 400 medalja.

Iako bilježe zavidne rezultate, na kojima bi im pozavidjeli i mnogo poznatiji klubovi u BiH, ovaj sportski klub i dalje ostaje odan viziji da je važno ne samo nizati pobjede i medalje, nego ulagati u kvalitetan odgoj mladih ljudi i promociju pozitivnih vrijednosti generalno. Iz tog razloga, vjeruju u klubu, Džudo klub „Banjaluka“ najtrofejniji je klub u BiH, kada je riječ o pionirskom uzrastu, a ujedno, i jedini klub koji je na prvenstvu Balkana imao dva predstavnika, u prethodne dvije godine. Takođe, u različitim uzrasnim kategorijama, klub je iznjedrio čak 11 reprezentativaca BiH.

14642247_1218638294863385_4495098049651142268_n

„Odlučni smo u tome da naša vrata budu otvorena za svu talentovanu djecu, bez obzira na materijalni status porodica iz kojih potiču, na probleme sa kojima se susrećemo pri radu, na mnogobrojne prepreke s kojima se borimo… Naša misija će ostati ista, a to je i suština ovog sporta, psiho-fizičko vaspitanje djece, koje ima za cilj da se dijete osamostali i svoju ličnost izvaja na temeljima pravih vrijednosti“, dodaje Dejan Ćup, napominjući da je svaki osvojen poen u džudou, osvojen poen u vaspitanju ovih mladih ljudi. „Iskreno se nadamo da ćemo i u budućnosti imati priliku da nastavimo nizati uspjehe i da svoj grad i svoju zemlju predstavljamo na najbolji mogući način, medaljama i srčanošću mališana koji ispunjavaju svoje sportske snove. Svi koji žele da svoju djecu učine samostalnim i spremnim za životne izazove, pozivam da posjete naš klub“, naglašava Dejan.

Lijepe i pozitivne priče o entuzijazmu i ljubavi prema najmlađima, kao i jednoj čitavoj filozofiji koja počiva na pozitivnim vrijednostima, treba njegovati i podržavati u društvu, kako bismo obezbijedili što ljepšu i bolju budućnost za sve.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije