PorodicaPraktična Lola

Trudnoća: Jesam li ja luda ili su to samo hormoni?

Ok, trudna si, to je to. Neizmjerna sreća i radovanje, jer uskoro, za samo devet mjeseci na svijet dolazi malo biće koje ste stvorili. Nakon početnog šoka i stanja sreće, shvatićete da sva ta priča o divljanju hormona i nije…

Priredila Redakcija

Ok, trudna si, to je to. Neizmjerna sreća i radovanje, jer uskoro, za samo devet mjeseci na svijet dolazi malo biće koje ste stvorili. Nakon početnog šoka i stanja sreće, shvatićete da sva ta priča o divljanju hormona i nije baš uzaludna, nije šuplja i itekako može da stvori različite negodnosti. Ali, Lola i u takvom slučaju za vas ima savjet, da zajedno što lakše prođemo kroz priču zvanu “trudničko ludilo”.


Razgovarajte

Izgleda tako jednostavno, a u stvari može da bude teško. Nemojte glumiti superjaku ženu koja zna u čemu se našla i koja je spremna za sve – bez strahova i nedoumica, bez ikakvih pitanja i nejasnoća. Potpuno je prirodno da se osjećate nervozno, izgubljeno i da na trenutke ne znate šta osjećate. Razgovarajte sa partnerom, drugaricama, poznanicama i drugim ženama pa čak i porodicama. Čitajte, stražujte, razmjenite mišljenja i strahove sa drugim ženama koje su prošle ili prolaze kroz sve to kao i vi. Razgovor je jako bitan, pomoći će vam da rasteretite svoje misli i shvatite kako niste same i niste jedine koje kroz to sve prolaze.

12f4f54c-9f0c-4020-8fb9-4f97c72c227a

Radite sve što vas čini srećnima

Pokušajte trudnoću doživjeti onako kako ona u stvari i jeste – prirodan proces i normalna pojava. Nemojte sebe ograničavati u bilo kom pogledu. I dalje radite sve šo vas usrećuje sve dok je to moguće, ako je nešto teže ostvarivo nađite kompromis. Ne smijete se odreće sebe samo zato što ste trudne, život je postojao prije, a postojaće i poslije toga, bitno je da se uklopite u sve to i pronađete najbolje moguće rješenje. Ako volite da izlazite sa drugaricama – onda to i uradite. Komunicirajte, družite se, nastavite biti vi!

Jedite, jedite i jedite

Radno i pod stresom, priča većine trudnica u dvadeset i prvom vijeku. Obavezno obratite pažnju na to da jedete redovno i što zdravije, ne unosite previše sokova i slatkiša da bi tako držali nivo šećera u krvi i osjećali se puni energije. Ne, to više nije opcija, jer vi sada ne jedete samo za sebe već i za novi život koji u vama raste i trudite se to imati na umu. Hrana je gorivo, za oboje! Ali nemojte upasti u zamku pa jesti – količinski za oboje. To zaista nije potrebno.

trudnica1

Udahni, izdahi i odmori

Ne samo devet mjeseci tokom trudnoće već generalno – naučite pravilno disati. Bitno je udahnuti i izdahnuti, dati krvi dovoljno kisika i mzgu priliku da se na kratko u toku dana oporavi. Pravilnim, usporenim disanjem utičete na opuštanje tijela što automatski znači da redukujete i nivo stresa koji osjećate i pozitivno djelujete, kako na svoj tako i na bebin organizam.

Dnevnik zahvalnosti

Trudnoća i sve što nosi sa sobom je velika životna promjena. Naravno da život ostaje isti, ali se prioriteti u njemu mijenjaju. Trudite se razmišljati što pozitivnije – vodite dnevnik zahvalnosti. Svaki dan zapišite zašto ste danas srećne i zahvalne, fokusirajte se na sve pozitivno što se dešava u životu da va negativne ne bi obuzele.

Aktivnost je bitna

Iskoristite slobodno vrijeme za šetnje ili možda neku drugu fizičku aktivnost. Ako doktori odrede da ste zdravi i da nema prepreka, možete se nastaviti baviti i vježbanjem ili ako prije niste vježbale – možda je sad vrijeme za to? Ponavljamo se, ali trudnoća je normalno i blagoslovljeno stanje, nikako bolest ili prepreka da normalno funkcionišete, a boravak na svježem zraku apsolutno nikako ne može biti loša stvar.

Budite pozitivne (ali nemojte bježati ni od tužnih momenata)

Devet mjeseci je zaista dug period da ga provede brinući o stvarima koje bi “možda nekad mogle da se dese”. Pripremajte se psihički za novu žvotnu ulogu, ali na pozitivan način. Razmišljajte o dobrim, a ne lošim stvarima i uživajte u svakom trenutku svog života. Period trudnoće je divan period u kom shvatate šta je to što vas čeka od trenutka poroda pa sve do kraja života. Afirmacija i vizualizacija srećnih trenutaka su dokazano dobar način za izgradnju samopouzdanja kada je u pitanju privatanje nove uloge. Ali ako naiđe talas tuge, ne opirite mu se, pustite osjećanjima da prođu kroz vas i izaberite šta je ono što ćete ostaviti tu u dnu stomaka, gdje raste novi život.

Porod nije bauk

Učenje i razumijevanje vlastitog tijela i načina na koji funkconiše je bitna stavka u procesu trudnoće i pripreme za porod. Čitajte, čitajte, čitajte – potrudite se da saznate što više korisnih, ali pozitivnih primjera koji će vam na fin način približiti taj proces. Da, neobično je, ali ne, niste same u tom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije