LjudiRadoznala Lola

Šta se krije iza tolike količine pudera?

Scensko šminkanje oduijek podrazumjeva konturisanje, odnosno preoblikovanje lica i tijela. Glumci i glumice često zahvaljujući igri boja dobiju uži nos, izduženo lice i naglašenije jagodice. U posljednjih nekoliko godina, a naročito rastom popularnosti Instagrama, konturisanje je poprimilo nove oblike i…

Redakcija

Scensko šminkanje oduijek podrazumjeva konturisanje, odnosno preoblikovanje lica i tijela. Glumci i glumice često zahvaljujući igri boja dobiju uži nos, izduženo lice i naglašenije jagodice. U posljednjih nekoliko godina, a naročito rastom popularnosti Instagrama, konturisanje je poprimilo nove oblike i otelo se kontroli – nameće se ideja da bi svakodnevna šminka trebala da podrazumjeva iscrtavanje i preoblikovanje lica. Imate li vremena za to?


Za konturisanje lica trebate tečne, kremaste i praškaste proizvode, alat i dovoljno vremena da biste naglasili te jagodice, suzili lice i sredili nos. Konturisanje kremastim proizvodima ima najviše efekta, ali zahtjeva i najviše vremena i rada, jer je svaku nanesenu liniju potrebno izblendati ukoliko želite da to izgleda iole prirodno. Ali, koliko prirodno može da izgleda ako se već trudite izmjeniti oblik svog lica? Kremasti proizvodi su po svom sastavu teški, a iste morate naglasiti praškastim pa sve na kraju fiksirati – da stoji. Uključujući puder, korektor, konturisanje i fiksiranje već govorimo o tri sloja šminke. Svaki dan? Znate li šta to radi porama i kako stvara bore? Lola je pitala Anitu Marjanović, profesionalnu šminkerku, šta misli o trendu konturisanja svaki dan i da li je za ili protiv.

lola1

 

“Njega lica je najvažnija i ja to uvijek naglašavam svojim klijenticama. Pravilna njega, a tek onda šminka. Instagram i ostale društvene mreže su nas malo izbacile iz kolosjeka pa je izgubljena ideja dnevne šminke. Svakodnevna šminka bi trebala da bude svježa i minimalna, u tom slučaju jedino bronzer dolazi u obzir za konturisanje, ali i to u minimalnim količinama. Nikako ne bi trebalo koristiti kontur mase, jer to je maska na licu koja ima smisla samo ispred objektiva fotoaparata ili kamere. Konturisanje u svom sjaju treba prepustiti stručnjacima, jer ne zna svako i nema alat da dobro izblenda naneseno, a to je ključ uspjeha. Isto tako, nema svako tu sposobnost da procjeni pravilno šta naglasiti, a šta pokušati prikriti, korigovanje lica nije lak posao i zahtjeva vrijeme, praksu i iskustvo” kaže Anita i dodaje kako pravilo manje je više nikad ne izlazi iz mode.

Za Lolu je podijelila i svoj savjet za blago, svakodnevno konturisanje: “Na već nanesenu podlogu bronzerom i što većom četkom osjenčiti dio od ušne resice ka usnama, a zatim malo dio ispod nosa. Ko ne nosi šiške slobodno može nanijeti malo bronzer uz samu ivicu kos duž cijelog čela i malo na bradu, odnosno na donji dio brade – vodoravno. a svim tim osjenčenim dijelovima se dobije prirodan i blago osunčan izgled.”

prirodno

Kim Kardašijan i selebritiji žive ispred objektiva kamera, njima je dozvoljno i čak poželjno (?!) da se svakodnevno igraju sa svojim izgledom, oni prodaju upravo to, ali kontur mase i nekoliko slojeva šminke svaki dan, čak i kad izlazite sa drugaricama u šetnju ili na kafu nije prihvatljiv opcija, osim ako ne želite sa trideset i pet izgledati kao da imate pedeset. Teška šminka na dnevnoj osnovi uništava dugoročno stanje kože, bez obzir koliko računa vodili o čistoći i njezi nakon skidanja.

Ne kažemo da ne trebate pokušati, ali “tešku” šminku ostavite za “teške” događaje koji od vas zahtjevaju da izgledate “što više, sa što više”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije