AktivizamHrabra Lola

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Stigma nije seksi!

Biti dijagnostikovan sa HIV-om danas znači nešto sasvim drugačije nego prije dvadeset ili trideset godina. HIV već dugo nije smrtonosna riječ. Osobe koje žive sa HIV-om često su žrtve stigme i diskriminacije. Neki stavovi i mišljenja iz osamdesetih i devedesetih…

Žana Gauk

Biti dijagnostikovan sa HIV-om danas znači nešto sasvim drugačije nego prije dvadeset ili trideset godina. HIV već dugo nije smrtonosna riječ.

Osobe koje žive sa HIV-om često su žrtve stigme i diskriminacije.

Neki stavovi i mišljenja iz osamdesetih i devedesetih godina još žive stvarajući predrasude.

Međutim, došlo je vrijeme da vam kažemo istinu. Stigma nije seksi.

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a pomaže da stigmu i diskrimnaciju prema osobama koje žive sa HIV-om vratimo u prošlo vrijeme gdje i pripadaju.

bilbord_m_finalZato vas pozivamo da na društvenim mrežama podijelite izreke, fotografije ili pjesme iz osamdesetih i devedesetih godina označavajući svaku objavu sa heštegom #StigmanijeSeksi #SvjetskiDanAIDSa jer će te na taj način pomoći u smanjenju stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om.

U BiH živi 24 osoba kod kojih je dijagnostifikovan HIV. Od toga su 22 muškarca i dvije žene.

U svijetu, prema podacima iz 2015. Godine, živi 36,7 miliona zaraženih. Odraslih je 35 miliona, među njima 18 miliona žena. U ovoj statistici su I djeca kojih je 160.000.

Stavite   na vašu košulju ili majicu crvenu trakicu, podržite ljude koji žive sa HIV-om.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije