Lole iz komšilukaO ljudima

U Indiji žene motivišu da abortiraju – ako nose djevojčicu.

Indija. Tako daleka i nepoznata, koliko zbog kulture i religije, toliko i zbog običaja. Neki od njih umiju da učine i da vam se stegne u grlu i stomaku. Abortiranje u slučaju da žena nosi djevojčicu je u ovoj zemlji…

Priredila Maja Mihajlović

Indija. Tako daleka i nepoznata, koliko zbog kulture i religije, toliko i zbog običaja. Neki od njih umiju da učine i da vam se stegne u grlu i stomaku.

Abortiranje u slučaju da žena nosi djevojčicu je u ovoj zemlji upravo to – običaj – koji preživljava uprkos tome što je nelegalan.

A preživljavaju i reklame za određivanje pola djeteta, prisutne na indijskim veb stranicama. Zato je Vrhovni sud ove zemlje izdao upozorenje internet gigantima: Guglu, Jahuu i Majkrosoftu zbog omogućavanja postavljanja ovakvih oglasa, koji krše zakon o zabrani prenatalne provjere pola i polno selektivnog abortusa. Ovim trima kompanijama striktno je naređeno da u budućnosti ne smiju promovisati sredstva, alate i klinike koji podržavaju polnu diskriminaciju nerođene djece.

indiangirl

Kompanije su se, međutim, žalile, ulažući prigovor o nemogućnosti blokiranja ključnih riječi samo u slučaju reklama. Blokada pretrage ovog tipa bi time blokirala svaki sadržaj koji u bilo kom kontekstu sadrži ove riječi. Džastis Mišra, glavni sudija u ovom slučaju, nije imao razumijevanja za ova obrazloženja, već je insistirao da zabrani pretraga koje je okarakterisao kao “društveno zlo”, uz snažnu poruku velikom triju: “Ne možete mi reći da niste tehnološki opremljeni. Ako niste, izađite sa ovog tržišta.”

Do sledećeg saslušanja, zakazanog za dvadeset i peti juli, vlada Indje će morati da podnese memorandum sa predlozima za zaustavljanje ove raširene prakse. Sud je naložio vladi da se sastane sa sve tri kompanije i i najboljim stručnjacima kako bi pronašli rješenje za onemogućavanje daljeg reklamiranja nelegalnih proizvoda.

Inače, i pored usvajanja zakona koji se odnose na zabranu prenatalnog ultrazvuka i femicida putem abortusa Zakonom o prenatalnoj dijagnostici iz 1994. godine, odnos rođene muške i ženske djece se nije gotovo uopšte promijenio, a prema izvještaju iz 2001. godine iznosio je 933 djevočice u odnosu na 1000 dječaka.

india

Ovaj odnos se u posljednjih deset godina dodatno pogoršao i podaci govore da je on trenutno 919 djevojčica u odnosu na 1 000 dječaka.

Da li će odlučni sudija uspjeti da sprovede svoju namjeru, da prisili i vladu i kompanije, možda i moćnije od vlade same, da promijene način svog funkcionisanja i da prestanu da okreću glavu na drugu stranu, bar kada su u pitanju ovako značajne stvari, saznaćemo uskoro. A da li će sve to uticati na promjenu svijesti i koliko će ovi napori ostaviti traga u samom indijskom društvu, teško je ocijeniti. Ostaje nada da će prenatalni femicid uskoro postati samo sintagma koja ne označava ništa u stvarnom svijetu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije