Radoznala Lola

Jesu li tange opasne po zdravlje?

Vjerovale ili ne, tange je izmislio muškarac, ne žena. Ne znamo kako i zašto je Fjorelo Lagvardijo, bivši gradonačelnik Njujorka, došao na ideju da je ulične plesačice potrebno “pokriti”, ali tange su nastale upravo tako. Linija donjeg veša na haljini…

Priredila Redakcija

Vjerovale ili ne, tange je izmislio muškarac, ne žena. Ne znamo kako i zašto je Fjorelo Lagvardijo, bivši gradonačelnik Njujorka, došao na ideju da je ulične plesačice potrebno “pokriti”, ali tange su nastale upravo tako. Linija donjeg veša na haljini je postala neprihvatljivaa pa mi žene dobrovoljno odlučismo da hodamo u donjem vešu koji je većim dijelom u, a ne na gluteus maksimusu. Da, hvala ti Fjorelo.

Dok su neke žene velike ljubiteljke ovog tipa donjeg veša, drugima je smrtni grijeh i ne nose ih ako ne moraju. A i tad izbjegavaju. Bilo da ih nosite zato što volite ili u situacijama kad morate i podsjećate same sebe da to tako treba biti i da ruka nikako ne smije da krene prema zadnjici da “popravi” to što je upalo, ovo bi trebale znati o tangama.

tange2

Profesorica na Univerzitetu u Stenfordu i ginekologinja Lija Milhauzer kaže da uvijek može pretpostaviti koja djevojka u masi nosi tange, a koja ne, jer se ove u tangama prečesto dodiruju i “popravljaju tamo dole nešto”. Milhauzer dodaje da su tange sasvim sigurne za nošenje, jedino što može da se desi je da žuljaju na pogrešnim mjestima. U slučaju bilo kakve iritacije ili nadražene kože, tange obavezno zamjeniti klasičnim string donjim vešom dok se koža ne oporavi, a ako već volite da nosite baš tange onda neka obavezno budu pamučne i za broj veće – tange ne bi trebale da vas podsjećaju da su tu.

tange3

Da biste izbjegle iritaciju ionako tanke i osjetljive kože, možete koristiti vazelin ili bejbi kremu, ali svakako je potrebno voditi računa da ti proizvodi ne dođu u unutrašnjost vagine. Iako postoje razni mitovi kako su tange opasne i da prenose bakterije od analnog do vaginalnog otvora, doktorica Milhauzer kaže da nema potrebe za brigom – tange ne prenose ništa više bakterija nego što je to slučaj sa klasičnim donjim vešom. Potrebno je voditi računa o higijeni intimnih dijelova tijela, a posebno je potrebno obratiti pažnju da se ne narušava prirodna PH vrijednost. Izbjegavajte obične gelove za tuširanje, sapune pa čak i proizvode koji su namijenjeni za intimnu njegu. Milhauzer preporučuje redovno tuširanje, posebnu britvicu, blagu kremu za njegu te pamučni veš.

Zaboravite na sve što ste pročitale o opasnosti nošenja tangi, Lola i nauka kažu da smijete da ih nosite. Brinite se da donji veš bude čist, opeglan i da ne narušavate prirodnu floru i faunu svoje vagine, a tange sigurno neće da vam naštete!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije