DogađajiRadoznala Lola

Pregled sedmice: Dobre vijesti za penzionere i radnike Ikee

OK, shvatila sam. Nećete da vam donosim loše vijesti. Više volite kada vam u naslov stavim „Dosadila vam je depresija? Imamo dobrih vijesti“. Ih, još da na naslovnu fotografiju stavim Seku ili Cecu… Ovog puta o penzionerima, radnim mjestima, uspjehu…

Žana Gauk

OK, shvatila sam.

Nećete da vam donosim loše vijesti. Više volite kada vam u naslov stavim „Dosadila vam je depresija? Imamo dobrih vijesti“. Ih, još da na naslovnu fotografiju stavim Seku ili Cecu…

Ovog puta o penzionerima, radnim mjestima, uspjehu novinara…

Krenuću od BiH. Tu se uvijek dobro zabavimo.

Imate li posao? Nakon što se digla prašina oko zaposlenja Ade Novalić, kćerke Fadila Novalića, federalnog premijera, u Finansijko-informatičkoj agenciji FBiH, stigla je vijest da je ona dala otkaz. Iz moralnih razloga.

A premijer je samo znao da se zaposlila i da su ga obavijestili da je to zakonski. Ali, zbog obaveza prema državi, porodicu ne viđa pa se nije pretjerano ni unosio u priču.

„Bio sam iznenađen medijskim natpisima o tome i razumio ogorčenje javnosti pa i kvalifikacije da to nije moralno. Ovih dana smo u mojoj porodici razgovarali o svemu ovome i moja kćerka je sama odlučila da da otkaz, mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila”, kazao je Novalić.

novalicDa ne dramim. Realno, ako je žena imala kvalifikacije i kompetencije, zašto smo je onda raščerečili na pravdi Boga? Samo zato što je kćerka Fadila Novalića?

Ali, avaj. Evo sad gledam da možda ipak ima osnova za čerečenje jer je uspješna Ada suvlasnica tri druga preduzeća. Diploma i kvalifikacije su čudo! I moral. Onaj naknadni.

A premijer je samo znao da se zaposlila i da su ga obavijestili da je to zakonski. Ali, zbog obaveza prema državi, porodicu ne viđa pa se nije pretjerano ni unosio u priču.

Dobra vijest je da su, u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, koje su povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a organizovale testiranje na HIV, svi rezultati bili negativni, a testirane su 33 osobe. U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS testirano je 12 muškaraca i osam žena, dok je u Centru Instituta za javno zdravstvo RS uzorke krvi dalo 13 osoba.

Dišemo li? Slabo, a? Kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce bilježili su srednje dnevne vrijednosti prašine. U Goraždu i Jajcu je riječ o dosta manjim koncentracijama nego u Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Zato, nemojte punim plućima. Tek plitko, da preživite.

Kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce bilježili su srednje dnevne vrijednosti prašine.

vazduh’Ajmo malo preko Drine.

Nakon što je jedan beogradski list otkrio, iz Prijedloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada biće izbačen član 153 koji je predviđao, pazite sad, da državni funkcioneri otkupe stanove i to na 20 godina bez kamate. Uslijedile su konsultacije u Vladi Srbije pa je Zorana Mihajlović, resorna ministarka, naložila brisanje spornog dijela. Prijedlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada stigao je u parlament prošle nedjelje. Njime se predviđa pravo na kupovinu stana u javnoj svojini.

Dakle, zahvaljujući novinarima, nije prošlo. Svaka čast kolegama koje rade svoj posao i ne ćute!

Iz Prijedloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada biće izbačen član 153 koji je predviđao, pazite sad, da državni funkcioneri otkupe stanove i to na 20 godina bez kamate.

Evo već čujem famozno: „Gdje ćeš za Novu godinu“. Bugari nisu dangubili. Tamošnje turističke agencije zakupile su gotovo sve bolje hotele na jugoistoku Srbije za doček i reprizu proslave. I to prije dva-tri mjeseca.

Dopada im se, kažu, hrana, muzika (ovaj dio mi nije najjasniji) i to što je u srpskim restoranima dozvoljeno pušenje. Za taj ugođaj izdvajali su od 130 do 200 evra po osobi.

penzijaPenzionerima će malo „svanuti“ u januaru kada će im primanja biti uvećana za 1,5 odsto, predviđeno je to u izmjenama Zakona o privremenom načinu isplate penzije koje je Vlada Srbije dostavila Skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Bugari nisu dangubili. Tamošnje turističke agencije zakupile su gotovo sve bolje hotele na jugoistoku Srbije za doček i reprizu proslave. I to prije dva-tri mjeseca.

Idemo malo putevima Ikee, u Srbiju i Hrvatsku. Najbolja vijest. Vijest dana, sedmice, mjeseca i godine dolazi upravo odatle.

Ikea grupa uplatiće 108 miliona evra u poseban penzijski fond za svoje zaposlenike. Profitiraće i Hrvati i Srbi. Riječ je o programu vjernosti Tack!, u okviru kojeg se zaposlenicima Ikea grupe na godišnjem nivou uplaćuje dodatak za buduću penziju. Svakom zaposleniku Ikea grupe, koji radi puno radno vrijeme i radi za Ikeu pet ili više godina, uplaćuje se isti iznos nezavisno od pozicije ili iznosa plate.

ikea-hrvatska-otvaranje-1„Ove ćemo godine zaposlenicima u Hrvatskoj dodatno uplatiti 3.087 kuna za njihove buduće mirovine. Vjerujem kako je ovaj poticaj Ikea grupe došao u najboljem trenutku za naše kolege koji su ponovno rad u tvrtki Ikea ocijenili visokim ocjenama, osiguravši nam tako titulu jednog od triju najboljih poslodavca u Hrvatskoj prema istraživanju portala ’Moj posao’“, istakla je Darija Kuljić, upravnica robne kuće Ikea Zagreb.

Ikea grupa uplatiće 108 miliona evra u poseban penzijski fond za svoje zaposlenike.

Lijepo je kada je za osmijeh zaslužan poslodavac.

Kakav je vaš? Imate li ga uopšte?

’Ajde, ’ajde, ne padajte u očaj. Narušićete ten. A ide Nova godina.

Do sljedećeg petka…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije