Lole iz komšilukaO ljudima

Žene i fudbal se i te kako vole, Esmeralda je dokaz za to

Kada govorimo o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, fudbalu, prva nam asocijacija budu muškarci. Često i jedina, ali Lola je pronašla primjer žene koja je fudbalerka i koja bilježi sjajne rezultate. Esmeralda Mujkić od ranog djetinjstva zanemarila je stereotipno određene…

Sara Velaga

Kada govorimo o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, fudbalu, prva nam asocijacija budu muškarci. Često i jedina, ali Lola je pronašla primjer žene koja je fudbalerka i koja bilježi sjajne rezultate. Esmeralda Mujkić od ranog djetinjstva zanemarila je stereotipno određene uloge u društvu i počela igrati fudbal sa dječacima na ulici. A ostatak priče je istorija ispisana velikim slovima, jer njene pobjede slavimo svi.

Iako si imala želju za treniranjem ranije, počela si se baviti fudbalom tek u srednjoj školi. Kako je društvo prihvatilo tvoju odluku i jesi li imala podršku porodice?

Što se društva tiče često sam nailazila na osuđivanja i predrasude. Mnogi su mislili da samo uzalud trošim vrijeme i novac na fudbal ali naravno tu su bili i prijatelji koji su me podržavali kao i profesori u školi. Nikada nisam imala problema što se tiče izostanaka iako sam zbog priprema s reprezentacijom znala izostati više od 10 dana i zbog toga sam im veoma zahvalna. Porodica je uvijek bila uz mene. Poslije svake pobjede i svakog poraza. Mnoge djevojke nikada ne počnu trenirati fudbal jer im roditelji to ne dozvole ali ja sa tim nikada nisam imala problema. Često znamo i porodično,otac,mama i ja igrati fudbal.

Proglašena si sportistom godine općine Čelić 2013. godine, a dvije godine kasnije fudbalerkom Brčko Distrikta. Sada se takmičiš u ženskoj premijerligi BiH. Kako je izgledao put izgradnje karijere i koliko je odricanja bilo potrebno?

Put je bio poprilično trnjovit. Moj prvi klub ZOFK”Gradina”-Srebrenik gdje sam igrala 3 godine bio je udaljen nekih 50-tak km i zbog toga nisam mogla ići na treninge. Trenirala sam sama kod kuće, a u klub sam išla samo na utakmice. Trenutno igram za ZFK”Lokomotiva”-Brčko i jako sam zadovoljna izborom kluba jer prije svega imam svakodnevno treninge s ekipom,što mi mnogo znači. Naravno,bilo je potrebno mnogo odricanja.Jedan od primjera je to da dok moji prijatelji vikendom izlaze ja moram ranije u krevet jer imam utakmice vikendom.

esmeraldaPored fudbala, studentica si Fakulteta zdravstvenih nauka u Brčkom. Uspjevaš li i na koji načinu sklađuješ obaveze?

Nije lako uskladiti sve obaveze. Moj prosječan dan se sastoji iz toga da ujutru putujem 45 min autobusom na trening. Trening počinje u 10 i traje 2 do 2 i pol sata. Nakon toga moram požuriti da stignem na predavanje. Kući se vratim tek navečer oko 20h. Nekada zna biti jako iscrpljujuće ali je podnošljivo jer je to ono sto volim.

Na koji način razbiti stereotipe o ženama koje se bave sportom. Kako naglasiti njihovu ženstvenost?

Mediji moraju više usmjeriti pažnju na žene koje se bave sportom. Svjedoci smo da se rijetko piše o ženskom fudbalu u BiH. Postoje mnoge djevojke koje su postigle velike rezultate, a niko ne zna za njih. Za sve to najviše okrivljujem medije. Takmičim se u najvišem rangu ženskog nogometa u BiH u ženskoj premijer ligi BiH, a nikada nisam vidjela da neki od naših javnih emitera objavi rezultate u nekoj sportskoj emisiji ili da nekada prenose utakmicu ženske nogometne A reprezentacije.

Kako se žene doživljavaju generalno u društvu iz tvog ugla, je li sve što odstupa nekim društvenim pravilima, podložno kritikovanju?

Postoje sredine u kojima su žene još uvijek u jako lošem položaju, ali u posljednje vrijeme položaj žena u društvu se znatno popravlja. Ja lično sam veliki protivnik stereotipa koji govori da je ženama mjesto u kući, da su žene stvorene da rađaju djecu, kuhaju, čiste, peglaju. Zgrozim se kada vidim kako se neki ljudi ponašaju prema ženama. Kroz svoj primjer se nastojim boriti protiv takvih predrasuda.

esmaa

Nakon završetka studija planira potražiti neki klub van BIH ili pokušati pronaći posao u SAD-u. Prioritet joj je SAD jer je već imala priliku da putuje u LA kao unified partner na Specijalnoj olimpijadi koja se održala prosle godine. Svim roditeljima poručuje da podržavaju svoju djecu u sportu jer se djeca razvijaju kroz sport. Kako fizički tako i psihički, stiču radne navike, postaju bolje osobe. Kroz sport uništavaju sve podjele i stiču mnoge prijatelje širom svijeta. Mladima savjetuje da budu svoji i ne odustaju od snova. U životu je sve moguće, čak i kada ne izgleda tako, ali treba biti uporan i vjerovati u sebe. Esmeralda jeste i zato je danas uspješna fudbalerka, ali prije svega mlada žena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije