PorodicaPraktična Lola

Vjera u kojoj muškarac može i treba da ima više žena

Kao jedna od trinaestero djece odraslo u porodici sa jednim ocem i tri majke u poligamnoj porodici u Utahu, Keti je bila drugačija. Riječ je o mormonskoj porodici, koja je njegovala običaje ovog naroda. Po načelima ovog naroda, muškarac treba oženiti…

Sara Velaga

Kao jedna od trinaestero djece odraslo u porodici sa jednim ocem i tri majke u poligamnoj porodici u Utahu, Keti je bila drugačija. Riječ je o mormonskoj porodici, koja je njegovala običaje ovog naroda. Po načelima ovog naroda, muškarac treba oženiti barem tri žene, kako bi pokazao odanost narodu. Iako je znala ko je njena biološka majka, tretirala je sve žene jednako. Izvana se činilo čudno, ali u unutrašnjosti je bilo ispunjeno ljubomorom i boli. Nikada nisu ispoljavali emocije, jer su smatrali da ih trebaju žrtvovati zbog dobrobiti cijele porodice.

Uvijek im se govorilo kako trebaju biti uzorni, jer savršena poslušnost proizvodi savršenu vjeru. Ispod površine nalazio se čitav vrtlog emocija, koje su zahtjevale mnoštvo trpljenja, razumijevanja i podrške. Kada je ona bila dijete glavni prorok je bio Leroj Džonson. Zvala ga je Ujak Roj, jer je to bio mudar čovjek za kojeg su vjerovali da nikada neće umrijeti. On je bio taj koji je predvodio grupu i govorio im šta da rade. Nešto poput sveštenika.

Njen svijet se srušio kada je on umro u devedeset i trećoj godini. Ona je imala petnaest. Tada je izgubila vjeru i shvatila da će neko morati zamijeniti njega, a ujedno i uvesti svoja pravila. Novi sveštenik Rulon Džefs promijenio je drastično stvari. Zabranio je gotovo sve aktivnosti, uključujući ples i sport. Nosili su se dugi rukavi i duge gaće umjesto donjeg veša, čak i u ljetnom periodu. Njegov sin je vodio glavnu školu koja je ona pohađala. Sprovodio je očeve zabrane i udarao učenike.

poli

Ponižavao je i omalovažavao sve dječake pokušavajući na taj način “istjerati đavola” iz njih. Svi su ga se bojali, jer je sprovodio rigorozne mjere mormonizma u kojim je samo savršena poslušnost davala savrešnu vjeru. Nekada je čak branio djeci da jedu i mijenjao pravila u hodu. Djevojčice nisu smjele razgovarati sa dječacima. Ako se nasmiješiš nekome, značilo je da si pokvarena.

Bilo joj je teško uspostaviti bilo kakvu vezu sa nekim, jer se bojala šta će misliti o njoj. Za njihovu kulturu je bilo sasvim normalno da se odgajaju po strogim pravilima, ali da svaki muškarac ima pravo na više žena. Udala se sa dvadeset godina, ali ubrzo kasnije i razvela, jer je bilo teško nositi teret prošlosti. Kasnije je upoznala novog muškarca, koji je razumio njeno djetinjstvo i koji ju je podržavao. Dobili su dijete, ali nedugo kasnije on je umro. Pomislila je da je to možda njena kazna za “neposlušnost” u vrijeme odrastanja.

Mormonizam označava pokret sljedbenika, pristalica i privrženika onih koji slijede ideju Mormonove knjige. Oni vjeruju da je to knjiga napisana od strane proroka i sljedbenika Isusa Hrista. Knjiga sadržava učenja Isusa Hrista koja su objavljena narodima na američkom kontinentu i izvještaj o Kristovu službeništvu među Nefijskim narodom nakon njegova uskrsnuća. Mormoni vjeruju da je Mormonova knjiga još jedno sveto pisamsko svjedočanstvo o Isusu Kristu koja je usporedivo s Biblijom za koju također vjeruju da je “Riječ Božja u onoj mjeri u kojoj je ispravno prevedena. Knjiga je dobila ime po Mormonu, proroku koji je, prema tekstu knjige, sažeo zapis u 4. vijeku.

polyKontradiktornost i apsurdi obilježavaju ovaj pokret, jer istovremeno odeđuje stroga pravila, dok liberalno djeluje. Ženu stavlja u potlačenim položaj, a muškarca stavlja na pijedestal. Više partnera, više roditelja i više konfuzije definitivno, jer kako jednog dana objasniti djetetu ko je tu mama, a ko tata, ako ih još uvijek niste izbrojali?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije