PojaveRadoznala Lola

Znate li koji je prvi muzički video snimljen u svemiru? Nikad ne biste pogodili.

Kris Hetfild je 12. maja 2013. godine na YouTube postavio prvi muzički video snimljen u svemiru. U ovom muzičkom opusu čuje se samo njegov glas na izmijenjenu verziju pjesme Dejvida Bouvija “Space Oddity”. U ovom videu Kris lebdi u unutrašnjosti…

Žana Gauk

Kris Hetfild je 12. maja 2013. godine na YouTube postavio prvi muzički video snimljen u svemiru. U ovom muzičkom opusu čuje se samo njegov glas na izmijenjenu verziju pjesme Dejvida Bouvija “Space Oddity”. U ovom videu Kris lebdi u unutrašnjosti svemirske stanice sa svojom gitarom, a Zemlja se vidi kroz prozor na kupoli stanice. Vokali i gitara su snimljeni u svemiru, dok su klavir i ostali prateći instrumenti dodani na Zemlji. Video je urađen uz pomoć Kanadske svemirske agencije.

Kompanija “Spar Group Ltd.” (JAR) sastavila je 5. septembra 2015. godine mozaik površine 138,56 kvadratnih metara u Durbanu u Južnoj Africi. Mozaik je sastavljen od 33.660 kapkejksa, a izrađen je u čast Springboksa za Svjetski kup u ragbijuz održan 2015. godine. Ujedno, ovo je poslužilo za prikupljanje prihoda za Mjesec svjesnosti o tumorima kod djece.

SONY DSC

Dimitri Pancijera (Italija) pažljivo je održavao ravnotežu 120 kuglica sladoleda u jednom kornetu u Forno di Zoldu u Italiji 20. septembra 2015. godine. Tako je oborio rekord od 109 kuglica sladoleda koji je na istom mjestu postavio godinu ranije.

sladoledAmerikanci svakog dana pojedu 40,4 hektara pice. Hrenovke u pecivu bile su jedan od prvih obroka misije Apolo 11 pojedenih na Mjesecu, a “Heinz” godišnje prodaje 11 milijardi paketića kečapa za jednokratko posluživanje.

picaMagelan je poznat kao prva osoba koja je oplovila svijet, ali on se nikada nije vratio kući. Na smrt je proboden na Filipinima.

magelanKada su rekordi u kuhinji u pitanju uglavnom ih drže muškarci. Na primjer sirovi luk najbrže je, za 29,5 sekundi, pojeo Japanac Jasuke Jamagači. Kanađanin Bob Blumer za dvije minute i 39 sekundi ogulio je 22 kilograma luka, a 615 grama luka u minuti ogulio je i nasjeckao Masanori Juđimura iz Japana.

onionPrvo moderno vakcinisanje desilo se 1796. godine. Kako bi pokazao moć vakcine, britanski ljekar Edvard Džener dijete je namjerno zarazio boginjama. Nekoliko sedmica kasnije ubrizgao mu je kozice, a dijete se pokazalo imunim na tu inače smrtonosnu bolest.

vakcinaAmerikanac Džejmi Obrajen, profesionalni surfer, 22. juna 2015. godine zapaljen je zajahao jedan od najvećih talasa u Tahitiju u Francuskoj Polineziji. Vatra ga je obavila dok je unutar šupljine talasa pa od tada to naziva najvećom adrenalinskom groznicom u životu.

zapaljenLudačku košulju je 1790. godine, za potrebe mentalne ustanove u blizini Pariza, napravio tapetar Džuliret.

kosuljaMotorna pila je nekada služila kao hirurški alat i zvala se osteotom. Ovakva naprava i danas se koristi u stomatologiji i ortopediji.

pila

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije