Razno

Ostavite knjige i priručnike, budite roditelj svom djetetu

Ne postoji univerzalan način kako da budete roditelj novorođenčeta. U teoriji toga i ima, ali praksa je sasvim drugačija. Nema idealnih beba niti ima idealnih roditelja. Roditeljstvo podrazumijeva učenje usput. Riječi su to pedijatra Vilijama i njegove supruge, medicinske sestre,…

Žana Gauk

Ne postoji univerzalan način kako da budete roditelj novorođenčeta. U teoriji toga i ima, ali praksa je sasvim drugačija. Nema idealnih beba niti ima idealnih roditelja. Roditeljstvo podrazumijeva učenje usput.

Riječi su to pedijatra Vilijama i njegove supruge, medicinske sestre, Marte Sirs koji su novim roditeljima, na osnovu iskustava koje su svakodnevno proživljavali, podarili knjigu “Njega djeteta – od rođenja do druge godine života”.

“Moje iskustvo pedijatra, Martino iskustvo medicinske sestre i zajedničko iskustvo roditelja osmoro djece naučili su nas da vjerujemo kako je za postizanje zadovoljavajućeg sklada između roditelja i djeteta najbolji način odgoja takozvano povezujuće roditeljstvo. To je takav vid brige za dijete koja ističe ono najbolje u roditeljima i njihovoj djeci. Povezujuće roditeljstvo postoji otkada postoje majke i novorođenčad”, navodi Vilijam.

Kada je prije tri decenije počeo da radi kao pedijatar, majke su mu postavljale pitanja koja i nemaju veze sa medicinom. “Trebam li pustiti dijete da plače”, “hoćemo li ga razmaziti, ako ga previše nosimo”, “griješim li ako spavam sa svojim djetetom”, ali on nije znao nijedan odgovor. Knjige i priručnici koji su nudili odgovore na ova pitanja bili su, kaže, prilično zbunjujući, jer je izgledalo kao da to nije stvarna slika. Tako je počeo da se oslanja na iskustva roditelja.

Nakon devet godina istraživanja i iskustava iz “sopstvene rastuće laboratorije”, počeli su da rade kao savjetnici.

“Nemojte očekivati da ćete sve naučiti odjednom. Roditeljstvo je posao koji se uči putem i zahtijeva vlastito iskustvo”, savjetuju ovi stručnjaci i dodaju da su tri cilja važna za roditelje početnike:

roditelji-02

  • upoznajte svoje dijete
  • pomozite djetetu da se dobro osjeća
  • uživajte u roditeljstvu

Vilijam i Marta savjetuju sedam alata povezujućeg roditeljstva.

Zbližavanje pri rođenju: Način na koji roditelji i novorođenče započnu uzajamni odnos često određuje i način na koji će se ta rana privrženost razvijati. Prve sedmice i mjeseci su osjetljivi, a majka i beba moraju da budu zajedno. Rana bliskost podstiče razvoj urođene privrženosti novorođenčeta kao i intuitivnu, biološku i majčinsku brigu. Rana bliskost događa se onda kada su najizraženije djetetove potrebe i majčin zaštitnički nagon.

“Nemojte očekivati da ćete sve naučiti odjednom. Roditeljstvo je posao koji se uči putem i zahtijeva vlastito iskustvo”, savjetuju ovi stručnjaci.

Vjerujte dječjem plaču: Jedan od prvih izazova jeste tumačenje želja i potreba bebe. To može da bude frustrirajuće pa i da vas navede na zaključak da niste dobar roditelj. Opustite se! Uz pomoć bebe postaćete najbolji tumači znakovnog jezika. Čak je i poneka “kriva reakcija”, na primjer, nutkanje bebe hranom, iako bi ona možda željela da je nosite, bolja nego da te reakcije uopšte nema. Zapravo, ovako ćete podsticati dijete na dalju saradnju. Kada beba zaplače, podignite je, iako vam mame i bake možda savjetuju da bebu pustite “jer će sama prestati”. Novorođenče na čiji plač niko ne reaguje može da postane obeshrabreno dijete. Tek kasnije možete pomalo da odgađate to “skakanje na prvu”, a vaše dijete će postepeno naučiti da pričeka.

Dojite bebu: U dojenju učestvuje cijela porodica, vjerovali ili ne. Najuspejšnije dojilje i djeca imaju podršku u muževima i očevima. Neprocjenjiva je korist dojenja za bebu, ali i za majku. Prilikom dojenja u krvotok vam ulaze hormoni prolaktin i oksitocin, što je “hemijski temelj” za ono što zovemo majčinski instinkt.

roditelji-03Nosite dijete što češće: “Tokom istraživanja načina roditeljstva bili smo na Međunarodnoj konferenciji o roditeljstvu, na kojoj smo primijetili da majke iz drugih kultura nose svoju dojenčad u nosiljkama i pregačama. Zadivio nas je spokoj na licima te djece i nježnost majki prema njima. Rekle su dva jednostavna, ali mudra odgovora – dobro je za dijete i majci olakšava život. Nošena djeca manje plaču, kao da zaborave da budu nemirna. Osim što su srećnija, ta djeca se i bolje razvijaju. Vašem djetetu dom je tamo gdje ste vi”, objašnjavaju Sirsovi.

Rana bliskost podstiče razvoj urođene privrženosti novorođenčeta kao i intuitivnu, biološku i majčinsku brigu. Rana bliskost događa se onda kada su najizraženije djetetove potrebe i majčin zaštitnički nagon.

Spavajte uz dijete: Novorođenče koje prespava noć živi u knjigama ili pripada nekim drugim ljudima. Mnoga djeca najljepše spavaju kada se stisnu uz majku. Noćno roditeljstvo zove se zajedničkim snom. Nemojte strahovati da dijete neće htjeti u vlastiti krevet kada za to dođe vrijeme. Hoće. Potreba za noćnom bliskošću tek je faza, a njeni blagotvorni učinci biće prisutni do kraja života.

Ravnoteža i jasno postavljanje granica: Udovoljite bebi, ali udovoljite i sebi. Morate da naučite kada da kažete “da”, ali i da zadovoljite sopstvene potrebe. Ako mami i tati dobro ide, i dijete će napredovati. Ono što vaše dijete treba jeste srećna i odmorna majka. Pustite supruga da vam pomogne.

roditelji-04Oprezno sa zagovornicima discipline: Savjetnika je na sve strane. Ako budete slušali sve oko sebe, a najmanje sebe, dijete će gubiti povjerenje u jasnoću signala koje vam šalje, a vi sposobnost tumačenja i odgovaranja na te signale. Posljedica može da bude jaz između djeteta i roditelja. Upoznajte i razumite svoje dijete. Disciplinovanje to može samo da poremeti. Važno je da se povežete s djetetom. Jednom kad ste vezani, provodite ono što je dobro, a mijenjajte ono što je loše. Bez sumnje, pronaći ćete vlastiti način.

Nošena djeca manje plaču, kao da zaborave da budu nemirna. Osim što su srećnija, ta djeca se i bolje razvijaju. Vašem djetetu dom je tamo gdje ste vi

Važno! Povezujuće roditeljstvo uključuje i očeve. Iako su djeca prvih godina prirodno više vezana za majku, očevi su nezamjenjivi. Uloga očeva u odgoju djeteta nije samo podrška. Mogu i da hrane, kupaju, presvlače… Učestvuju u svim segmentima. Jer, ništa ne pomaže u sazrijevanju muškarca kao predana uloga oca.

Uživajte u roditeljstvu!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije