Da li ste znaliSerijali

Znate li kako je i zašto nastala Ginisova knjiga rekorda?

Ovo je danas jedna od najpopularnijih knjiga na svetu. Ne postoji čovek koji bar jednom nije pročitao zanimljiv tekst o nekom bizarnom i otkačenom rekordu. Zahvaljujući Ginisovoj knjizi rekorda možemo vrlo lako da saznamo ko je najniži čovek na svetu,…

Jovana Kešanski

Ovo je danas jedna od najpopularnijih knjiga na svetu. Ne postoji čovek koji bar jednom nije pročitao zanimljiv tekst o nekom bizarnom i otkačenom rekordu. Zahvaljujući Ginisovoj knjizi rekorda možemo vrlo lako da saznamo ko je najniži čovek na svetu, koja zemlja ima najmanji broj stanovnika, ko je žena sa najdužim nogama, životinja sa najoštrijim zubima, ili koja je to najbrža lovna ptica …

Kako je sve počelo?

Sve je počelo jednim događajem davnog 4. maja 1951. godine.

Ser Hju Biver, tadašnji direktor pivare „Ginis“ („Guinness“), bio je u poseti rođacima u rodnoj Irskoj.

Nakon što se vratio iz lova, otišao je sa društvom u obližnju kafanu. Ubrzo je počela rasprava oko toga koja je najbrža lovna ptica u Evropi, da li je to fazan ili tetreb. Svi su nagađali, ne znajući zapravo šta je prava istina.

Kada se vratio u zamak Kaslbridž u kom je odseo, ser Biver žustro je počeo sa pretraživanjem velike biblioteke svog domaćina ne bi li došao do odgovora. U jednom momentu je shvatio da je nemoguće ustanoviti koja je lovna ptica najbrža u Evropi, da li je to tetreb ili možda fazan.

Kada je shvatio da će ovakvih i sličnih rasprava biti svake večeri u 81.400 krčmi širom Irske, Škotske i Engleske, a da istovremeno ne postoji nijedna knjiga na čitavom svetu koja bi mogla da pomogne da se ovakvi sporovi reše, odlučio je da napravi knjigu koja će se baviti upravo ovim, verujući da će biti jako popularna.

ginisova-knjiga

Njegova ideja postaje realnost 12. septembra 1951. godine kada upošljava blizance Norisa i Rosa Mekvertera da vidi može li mu u tome pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Vrlo brzo u Londonu je otvoren biro koji je započeo rad na prvom izdanju od 198 stranica, čiji su prvi primerak štampari povezali 27. avgusta 1955. godine.

Tako je 1955. godine prvu Ginisovu knjigu rekorda objavila pivarska firma „Ginis“ („Guinness“) na čijem je čelu bio Ser Biver i ona se iste te godine našla na prvom mestu liste bestselera, da bi na toj poziciji ostala sve do sada, izuzev 1957. i 1959. kada nisu štampana nova izdanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije