KulturaRadoznala Lola

Banjaluka pred spektaklom: Balet i labudovi na ledu!

Banjaluka će ovu godinu završiti još jednim spektaklom. Onim na ledu. Jer u goste joj dolazi ansambl Ruskog državnog baleta koji će sutra uveče u dvorani “Borik”, sa početkom u 20 časova, izvesti komad “Labudovo jezero” po notama Petra Iljiča Čajkovskog….

Žana Gauk

Banjaluka će ovu godinu završiti još jednim spektaklom. Onim na ledu. Jer u goste joj dolazi ansambl Ruskog državnog baleta koji će sutra uveče u dvorani “Borik”, sa početkom u 20 časova, izvesti komad “Labudovo jezero” po notama Petra Iljiča Čajkovskog.

Među tridesetak umjetnika na sceni biće i Vera i Roman, nekada uspješni sportisti, nagrađivani u umjetničkom klizanju, a danas baletni majstori na dobro znanoj podlozi.

“Već sedam godina sam član Ruskog državnog baleta. Za to vrijeme obišli smo gotovo sve kontinente. Na našem ‘ledenom’ repertoaru su još četiri predstave koje publiku uvijek oduševe. Takav spektakl smo spremili i za Banjaluku. Donosimo vam dah Sankt Peterburga”, kazao nam je Roman.

Njegova partnerka na sceni je Vera, balerina kakvu viđate u najljepšim bajkama. Godinama se druži sa klizaljkama, ali je prije tri i po godine odlučila da im doda čar beletanki. I, eto je u Ruskom državnom baletu. Da nam dočara sve ljepote dobro znanih nota.

balet“U našem pozorištu ‘Labudovo jezero’ se izvodi već 25 godina. Svake godine traži se karta više. Ovo je spektakl koji se ne propušta”, kazala je Vera.

I ovog puta do izražaja će doći sva gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku.

Među tridesetak umjetnika na sceni biće i Vera i Roman, nekada uspješni sportisti, nagrađivani u umjetničkom klizanju, a danas baletni majstori dobro znanoj podlozi.

Na čelu Ruskog državnog baleta je umjetnički direktor Konstantin Rasadin, ruski zaslužni umjetnik i bivši solista čuvenog Marinski baleta. Muzički direktor i jedan od osnivača Baleta na ledu je Leo Korkhin, istaknuti ruski dirigent koji rukovodi većim brojem orkestara, uključujući i poznati Akademski simfonijski orkestar Uruženja filharmoničara iz Sankt Peterburga.

U ovom spektaklu u različitim periodima učestvovali su višestruki svjetski i evropski prvaci u umjetničkom klizanju, kao i olimpijski šampioni Ljudmila Belousova, Oleg Protopopov, Aleksej Ulanov, Ljudmila Smirnova. Oko 20 plesača imaju titule majstora sporta Rusije zbog svojih pobjeda na svim ruskim i međunarodnim takmičenjima u umjetničkom klizanju. A od 1995. godine balet na ledu iz Sankt Peterburga je izvođen na mnogobrojnim scenama operskih pozorišta.

balet-02Sve predstave se izvode pod budnim okom Konstantina Rasadinakoji je zaslužni ruski umjetnik. I niko nikada nije uspio da ih nadmaši. Jer je ovo jedinstvena slika u kojoj se klasični balet, u klasičnim baletskim kostimima, izvodi na klizalištu koje se postavlja na samoj sceni pozorišta i opera.

U posljednjih pet godina ova produkcija oduševila je publiku u SAD, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi…

Od 1995. godine balet na ledu iz Sankt Peterburga je izvođen na mnogobrojnim scenama operskih pozorišta.

“Ulaznice za Banjaluku su rasprodane. Vrata dvorane, iako spektakl počinje u 20, biće otvorena već od 19 časova. Imamo tri vrste ulaznica pa molimo publiku da obrati pažnju. Predstava se izvodi u dva čina. Prvi traje 55 minuta pa slijedi pauza od 15, a onda se ponovo vraćamo na sat i pet minuta spektakla”, kazao je Zoran Đurić, direktor Queen estrade koja je organizator spektakla.

Da bi Banjaluka vidjela još neviđeno pobrinuli su se i mnogobrojni sponzori među kojima su Addiko banka, kao zlatni sponzor, “Kroacija osiguranje” kao generalni sponzor, zatim trgovački lanac TROPIC, m:tel i Vitinka, a podrška je stigla i od Milorada Dodika, predsjednika RS, Željke Cvijanović, premijerke, i Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije