Radoznala Lola

Neobični novogodišnji rituali širom svijeta. Jeste li više za Njemačku ili ipak Dansku?

Bliži se famozni 31. decembar i svi čekamo ponoć kako bismo poljubili svoje najdraže i proslavili Novu godinu. Možda je tako kod nas, ali je li i u ostatku svijeta? Prema nekim kalendarima i običajima, u pojedinim dijelovima svijeta Nova…

Sara Velaga

Bliži se famozni 31. decembar i svi čekamo ponoć kako bismo poljubili svoje najdraže i proslavili Novu godinu. Možda je tako kod nas, ali je li i u ostatku svijeta? Prema nekim kalendarima i običajima, u pojedinim dijelovima svijeta Nova godina ne nastupa prvog januara, već kasnije. Tako se u Kini slavi krajem januara, a Židovi svoju slave u jesen, dok se prema julijanskom kalendaru slavi sredinom januara. Međutim, nije to jedina razlika u slavlju, jer postoji različiti običaji širom svijeta. Za neke ste možda ranije i čuli, ali smo uvjereni da postoje neki koji će vas iznenaditi, a možda i navesti da proslavite nadolazeću Novu godinu upravo na taj način.

Španija, 12 bobica grožđa za sreću

grozde

Dok odbrojavaju minute do ponoći Španjolci jedu bobice grožđa za sreću i blagostanje, a ova tradicija postoji od 1895. godine, kada su vinari započeli ovu ideju. Nakon ponoći nastavljaju slaviti do ranih jutarnjih sati. Vjerujući da svaka boba ima svoju simboliku i da će im omogućiti bolju godinu, jer koliko mjeseci, toliko bobica.

Belgija, dječije čestitke roditeljima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Belgiji Nova godina se dočekuje tako što djeca prave čestitke i pišu pisma svojim roditeljima ili djedama i bakama, kako bi izrazili svoje želje i očekivanja u novoj godini. Ukrašavaju ih papirnim anđelima, sjajnim papirima, kao i drugim različitim ukrasima, kako bi izrazili svoje emocije i obradovali najdraže.

Grčka, luk koji visi na vratima

luk-na-vratima

Vjeruje se da ako okačite luk na ulazna vrata, to će vam omogućiti ponovno rađanje i simbolizovati napredak i razvoj u novoj godini. Ujutru roditelji potapšu djecu po glavi kako bi ih probudili prije odlaska u Crkvu. Osim toga, za sreću i blagostanje oni razbijaju nar na pragu kuće, prije nego uđu u nju u Novoj godini, što takođe simbolizuje prosperitet.

Danska, veliki kolači i razbijanje suđa

lom

Za sve sladokusce priprema se veliko slavlje u Danskoj, jer tamo je tradicija takva da jedete velike kolače, poznate pod nazivom Kransekage ukrašene zastavicama i prskalicama. A onda lomite sve, jer što više slomite više prijatelja ćete imati u januaru i narednoj godini. Naš savjet je “Lom, lom”.

Estonija, 12 jela tokom noći

jela

U Estoniji se vjeruje da što više pojedete, to bolje. Zato oni jedu sedam, devet pa čak i dvanest jela tokom novogodišnje večeri. Sa svakim novim jelom, smatra se da dolazi nova snaga pa što više pojedete to ćete energičniji biti. Naravno, ne misli se na čitave porcije, već na dio, a dio se prema vjerovanju ostavlja duhovima koji će posjetiti kuću u Novoj godini.

Irska, slobodne žene stavljaju borove grančice ispod jastuka

irska

Slobodne žene u Irskoj stavljaju grančicu bora ispod jastuka u novogodišnjoj noći u nadi da će im iduća godina donijeti onog pravog. Takođe, prema njihovoj tradiciji i vjerovanju, trebate biti oprezni ko vam ulazi u kuću prvog januara. Ako to bude visok, crn i zgodan muškarac, eto sreće. Međutim, ako to bude crvenokosa žena, problemi su na vratima.

Njemačka, svinje od marcipana i gledanje tv-a

marcipan

Njemci kao i ostatak godine vole popiti i pojesti, a u novogodišnjoj noći tu su punjene krofne, ali i svinje od marcipana, koje simbolizuju dobru sreću. Osim toga, zabava im se na nalazi izvan doma pa uživaju gledajući tv programe, naročito crno-bijele filmove ili kabaree.

Argentina, grah za sreću

grah

Ko voli grah, pravac u Argentinu, jer tamo je to novogodišnja večera. Navodno donosi sreću i blagostanje u kuću, a naročito se odnosi na uspješnu karijeru. Osim toga Argentinci vole voziti kofer po kući tokom te večeri, jer vjeruju da će na taj način u novoj godini više putovati.

Ekvador, spaljivanje slika i odjeće neprijatelja

vatra

Na Ekvadoru, hiljade ljudi izlaze na ulice kako bi spaljivali lutke koje predstavljaju neprijatelje i nesreće iz prošle godine. Napravljeni od novina, dijelova drveta i tekstila, ovi primjerci simbolizuju sve loše što im se desilo prošle godine, a trebali bi ga se riješiti prije ulaska u novu.

Iran, prvi dan proljeća je nova godina

iran-proljece

Persijska nova godina označava početak proljeća i novo rađanje. Priprema za ovu proslavu počinje u decembru, prema sunčevom Persijskog kalendaru, a simbolizuje žrtvu i ponovno rađanje. Simbol žrtve je bog žrtvovanja, Domuzi, kojeg predstavlja muškaraca lica obojenog u crnu boju, a koji pleše ulicama i svira tambure i bubnjeve obučen u crvenu odjeću, kako bi simbolizovao sreću.

Ma šta mislili o našem dočeku, čini se da u svijetu ima mnogo luđih, čudnijih, ali i kreativnijih načina da se uđe u Novu godinu. Znate li još neki?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije