KulturaRadoznala Lola

Palladio string quartet: Cijeli svijet muzike u četiri gudača

Palladio string quartet. Naši sugrađani. Beskrajno talentovani i puni muzičkih ideja. Ma znate ih. Tu su među nama, a vrijedni i na društvenim mrežama. Gudači čija nam virtuoznost otvara neke nove vidike u muzici. Zahvaljujući njima mnogi zavolješe klasiku, a…

Žana Gauk

Palladio string quartet. Naši sugrađani. Beskrajno talentovani i puni muzičkih ideja. Ma znate ih. Tu su među nama, a vrijedni i na društvenim mrežama. Gudači čija nam virtuoznost otvara neke nove vidike u muzici. Zahvaljujući njima mnogi zavolješe klasiku, a pop i rok dobiše neku novu crtu.

Ozren Četković za trenutak je odložio violončelo i popričao s Lolom.

Zvučite svjetski, a naši ste, banjalučki. Koji dio muzičkog svijeta dovodite u Banjaluku?

Svjetsko, a vaše, a nije pivo (smijeh)! Prije svega, hvala mnogo na komplimentu! Činjenica da muzikom koju biramo i načinom na koji je izvodimo možemo povezati različita podneblja, a opet to učiniti na način da vam kažu da zvučite svjetski, nas kao izvođače posebno raduje. U Banjaluku donosimo nikad uzbudljiviji zvuk klasičnih instrumenata prilagođen pop, rok i filmskom muzičkom stvaralaštvu, uz nezaobilazna djela klasične muzike.

Ko je Palladio string quartet? Tri muzičarke i jedan muzičar? Ko koga sluša?

Četiri hrabra gudača. Šarlota Ludrovan i Renata Kaurin na violini, Srna Majar na violi i Ozren Četković na violončelu. S obzirom na to da imam to zadovoljstvo da budem blažen među ženama, najmanje što mogu da uradim je da budem poslušan (smijeh).

U Banjaluku donosimo nikad uzbudljiviji zvuk klasičnih instrumenata prilagođen pop, rok i filmskom muzičkom stvaralaštvu, uz nezaobilazna djela klasične muzike.

palladio-02Jedinstveni ste kada je u pitanju repertoar. Šta ga čini?

Kada na sceni vide gudački kvartet i ovakav spoj instrumenata klasične muzike, ljudi prije svega očekuju da zasvira klasika. Vođeni tim, željeli smo da pokažemo da zvuk klasične muzike, uz dobro urađene i prilagođene aranžmane, može da pruži sasvim drugu, a jednako zabavnu dimenziju pop, rok, evergrin hitova, kao i djela filmske muzike. Naravno, s obzirom na to da smo akademski muzičari, odrasli i obrazovani uz klasičnu muziku, nismo zaboravili ni na taj segment, tako da u sklopu našeg repertoara možete čuti i fantastična djela klasike.

Željeli smo da pokažemo da zvuk klasične muzike, uz dobro urađene i prilagođene aranžmane, može da pruži sasvim drugu, a jednako zabavnu dimenziju pop, rok, evergrin hitova, kao i djela filmske muzike.

Nedavno ste snimili pjesmu „Without You” Dejvida Gete. kakve su reakcije publike?

“Without You” je naše svojevrsno upoznavanje sa publikom. To je prva numera koju je „Palladio“ snimio u studiu i koju smo potom objavili na našoj Facebook stranici. Mnogo vremena, zajedničkih mozganja, prilagođavanja aranžmanima, džokera „pozovi prijatelja“ je uloženo da bi se pjesma zadovoljavajuće odsvirala, snimila i objavila, tako da trema po objavljivanju nije izostala. Međutim, reakcije koje su potom stigle su prevazišle naša očekivanja u pozitivnom smislu, što nas je ohrabrilo da neposredno poslije objavimo i “Pompeii” i “Chandellier”. Sve objavljene se nalaze na našoj Facebook pa pozivamo sve čitateljke i čitaoce Lole, čije smo interesovanje zaškakiljali, da bace oko i uho. I jave nam koliko im se dopada.

palladioGdje najčešće Banjalučani mogu da vas čuju?

Za svakog izvođača je najbitniji javni nastup. Najrealnija slika našeg umijeća i doprinosa dobroj atmosferi se u živom kontaktu s publikom najbolje može prikazati. Želimo da o nama, prije svega, govori naše sviračko umijeće tako da ćemo i ubuduće najviše raditi na divoj komunikaciji sa publikom i koncertima. Mnogo toga je u planu za 2017. godinu i vjerujemo da ćemo sve planirano i ostvariti, posebno željeni koncert. Kao kvartet sa ovakvim repertoarom najčešće nas angažuju na privatnim događajima različitog karaktera, što nam je posebno drago. Neizostavan segment su svakako društvene mreže i YouTube. Tu nas, osim ako želite, ne možete promašiti. Planiramo da i dalje snimamo numere koje izvodimo. Mislimo da je prije svega fer da svako ko pročita nešto o nama ili poželi da nas angažuje može da čuje šta mi to i kako zapravo radimo.

“Without You” je naše svojevrsno upoznavanje sa publikom. To je prva numera koju je „Palladio“ snimio u studiu i koju smo potom objavili na našoj Facebook stranici.

Banjalučka scena se polako budi, kako je ocjenjujete?

Vjerujemo da banjalučka scena zapravo nikada nije zaspala, samo je postala snalažljivija pa se odvažila da iskoristi moderne načine komunikacije i reklamiranja, društvene mrete, kako bi konačno skrenula pažnju na sebe i održala se što je moguće duže. Nekada je neophodno napraviti koristan kompromis i iskoračiti iz svoje komforne zone kako biste poslali važnu poruku. Svjesni smo koliko je rada i odricanja potrebno da bi se nešto stvorilo u situaciji kada se od tog stvaralaštva baš ne može živjeti, ali smo na dobrom putu da to promijenimo. Vidimo svakako mnogo pozitivne energije, želje i motivacije u mnogim svojim kolegama i za sve to može jedna motivaciona petica sa ‘čelicom Majom. Reano, pozitivne energije i smijeha u radu nikad dosta.

palladio-04

Apocalyptica ili 2Cellos?

Uhhh. Amsterdam ili Amsterdam (smijeh)? Veliki naklon i poštovanje na obje strane, ali ako baš moramo da izaberemo, neka to bude bliže senzibilitetu samog kvarteta, odnosno 2Cellos.

Želimo da o nama, prije svega, govori naše sviračko umijeće tako da ćemo i ubuduće najviše raditi na divoj komunikaciji sa publikom i koncertima. Mnogo toga je u planu za 2017. godinu i vjerujemo da ćemo sve planirano i ostvariti, posebno željeni koncert.

Kraj je 2016. godine, kakva vam je bila? Šta želite u narednoj?

Ne znamo da li je do nas i činjenice da brojimo sve više godina, ali vrijeme tako brzo prolazi, kao da smo juče održalči prvu probu u barakama banjalučke Akademije umjetnosti. Kompletna 2016. je za nas bila veliki izazov, obzirom da je godina rođenja ovog kvarteta. Gledamo na nju blagonaklono, u nadi da će nas 2017. nagraditi daljim napredovanjem, novim idejama, prilikama i izazovima. U 2016. smo stvorili malu porodicu okupljenu oko gudačkih instrumenata, koja iako zvanično broji nas četvoro, zapravo okuplja i naše porodice i prijatelje. Svako od njih je naš „džoker za pomoć“ i zahvaljujemo im se na nesebidnoj podrsci. Hvala i vama na ovom veselom razgovoru.

I za kraj poručiše: „Neka Deda Mraz bude široke ruke i osmijeha. Gudački kvartet „Palladio” vam želi srećnu Novu godinu i sve predstojeće praznike“!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije