LjudiRadoznala Lola

Esma Redžepova: Čovjek je samo gost na ovoj planeti

Nije ovo priča od hiljadu riječi. Ovo je priča o životu. Onom koji je ostavio dubok trag. I onom koji nas je viješću o svom kraju beskrajno rastužio. Otišla je. Esma Redžepova, kraljica romske muzike, umjetnica za koju je čuo…

Žana Gauk

Nije ovo priča od hiljadu riječi. Ovo je priča o životu. Onom koji je ostavio dubok trag. I onom koji nas je viješću o svom kraju beskrajno rastužio.

Otišla je. Esma Redžepova, kraljica romske muzike, umjetnica za koju je čuo cijeli svijet. Majka. Ona koja svoju djecu nije rađala, već usvajala. I sve izvela na pravi put.

Napustila nas je, bruji region, u 73. godini nakon kratke, ali teške bolesti. Prije dvije sedmice primljena je u bolnicu u Skoplju u vrlo teškom stanju. Zbog problema sa disajnim putevima. Zbog bolesti koju nije na vrijeme liječila. Sve do ove nedjelje ljekari su se borili. Bezuspješno.

Među kolegama muk, na licima fanova suze.

Otišla je. Esma Redžepova, kraljica romske muzike, umjetnica za koju je čuo cijeli svijet. Majka. Ona koja svoju djecu nije rađala, već usvajala. I sve izvela na pravi put.

Esma Redžepova Teodosijevska rođena je 8. avgusta 1943. godine. Prvi put je nastupila kao dvanaestogodišnja djevojčica, a kraljicom romske muzike i službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske muzike održanom u Indiji. Tada joj je priznanje uručila Indira Gandi.

esma-02Još onda počinje da se bavi humanitarnim radom i da romskoj djeci otvara vrata svog doma i nudi im utočište. Tako će ostati upamćena kao najveća humanitarka današnjice. U pet i po decenija na sceni usvojila je 47 sinova i jednu kćerku. Nikada se ne bi zbunila ili pogriješila ime kada bi o njima govorila. Svi su bili dio njene duše i o njima je pričala s ponosom. Kći Eleonora, djevojka divnog glasa, u porodicu je došla posljednja, prije tek nekoliko godina. Za nju je Esma govorila da će biti njena nasljednica.

Kraljicom romske muzike i službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske muzike održanom u Indiji. Tada joj je priznanje uručila Indira Gandi.

Ta njena ogromna porodica danas može da se ponosi majkom, jedinom koju su imali. Osim stihova koje im je ostavila u nasljeđe, prepričavaće i dešavanja sa 22.000 solističkih koncerata u njenoj rodnoj Makedoniji i svijetu.

esma

Foto nacional.hr

U muzičkoj biografiji pobrojano je 15 albuma snimljenih za domaće i svjetske producentske kuće, ali i saradnje sa svjetki poznatim imenima u muzici. Govoriće njena djeca i da ne smije biti zaboravljeno da je 2013. godine ponijela titulu nacionalnog umjetnika Makedonije. Da je snimila oko hiljadu pjesama i da je za veliki dio njih bila autor muzike i teksta.

Svoju Makedoniju 2013. godine predstavljala je na Eurosongu.

esma-04Pojavila se i na filmu. U ostvarenju “Krst Rakoc” glumila je sa Velimirom Batom Živojinovićem, a šest godina kasnije bila je pjevačica u ostvarenju “Zapej, Makedonijo”, za koje je snimila i nekoliko pjesama. Posljednji film koji je snimila bio je “Yugovizija”.

U pet i po decenija na sceni usvojila je 47 sinova i jednu kćerku. Nikada se ne bi zbunila ili pogriješila ime kada bi o njima govorila. Svi su bili dio njene duše i o njima je pričala s ponosom.

Za svoj humanitarni rad tri puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. A iza nje ostaju i druga priznanja i nagrade. Njene haljine i danas su u domovima kolekcionara, a novac od prodaje na aukcijama dijelila je siromašnima.

esmaredzepovaŽivot joj je zadao udarac smrću supruga Steve. Od nje je bio stariji 19 godina, a vjenčali su se kada je njoj bilo 23. Nisu mogli da imaju svoju djecu, ali to ih nije spriječilo da stvore ogromnu porodicu.

Za svoj humanitarni rad tri puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. A iza nje ostaju i druga priznanja i nagrade.

“Kada smo saznali da ne možemo da imamo svoju decu, Steva je rekao:’Ti si moje dete, a ja tvoje'”, sjećala se.

esma-03Umro je te, za nju, prebolne 1997. godine, a do posljednjeg svog dana Esma nije preboljela njegovu smrt.

“Smrt mog Steve je moja najveća tuga. I dan-danas je sa mnom na svim mojim putovanjima i koncertima. U mojoj duši i u mom srcu. Bio mi je suprug, prijatelj, mentor, profesor, partner, otac naše dece i više od toga. Njegova urna nalazi se u jednoj spomen-sobi u podnožju naše kuće u Skoplju. Znam da je Stevo tu u kući i da me čuva”, govorila je.

Osim porodice i pjesama iza Esme Redžepove ostaju i riječi: “Ja sam kosmopolita. Čovjek je samo gost na ovoj planeti. Go na svijet dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo produkt ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih života”.

Smrt mog Steve je moja najveća tuga. I dan-danas je sa mnom na svim mojim putovanjima i koncertima. U mojoj duši i u mom srcu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije