ljiljana sipragic lovily blog
SimpatičnoZabavna Lola

Lovily: slušaj, gledaj, čitaj i uživaj

Prošla sedmica je bila toliko radosna, ispunjena zanimljivim ljudima i neobičnim stvarima, da od ovih preporuka ne očekujem ništa manje. Zato se zaista nadam da ćete jednako uživati u njima kao i ja u njihovom pronalasku. Studio: Work Shop Sunčana…

Ljiljana Šipragić

Prošla sedmica je bila toliko radosna, ispunjena zanimljivim ljudima i neobičnim stvarima, da od ovih preporuka ne očekujem ništa manje. Zato se zaista nadam da ćete jednako uživati u njima kao i ja u njihovom pronalasku.

Studio: Work Shop

Sunčana nedjelja, lijepa, mirna, tiha i jedva dočekana, upotpunjena je upoznavanjem Maje – jedne od sestara koje stoje iza imena Work Shop. Unaprijed dogovoren dolazak u njihov mali, slatki, ušuškani atelje ispostavio se kao idealan plan za ovaj dan. Ni pretpostaviti nisam mogla koliko će mi se dopasti, jer slike nisu pravedne u prikazivanju sveg sjaja. Naime, ovu malu modnu radionicu prije nešto manje od pola godine pokrenule su tri sestre, sa željom da svoje ideje iz glave pretvore u stvarnost, u njih utkaju mnogo truda i ljubavi, a potom ih prošire dalje. I to im uspješno ide od ruke. Prave prepoznatljive kapute, jednostavne ali sa jednim malim dodatkom i kombinacijom boja koja ih odvaja od sve ostale ponude, ali i tunike, džempere, sakoe, haljinice i druge odjevne komade koji će vas oduševiti. Obiđite njihov Instagram profil ili Facebook stranicu i pronađite svog favorita.

img_3478

img_3477

Crtani film: Mali Princ

Stefan, poznatiji kao @ponocnijahac, čiji Instagram profil sam vam preporučila u nekoj od prošlih preporuka na Loli, rekao mi je da moram pogledati Malog Princa – crtani film iz 2015. godine koji je režirao Mark Osborn. Naravno da sam ga poslušala, ipak je riječ o Malom Princu i preporuci od nekoga čiji ukus, stil i interesovanja volim. I naravno da sam se u potpunosti oduševila – toliko da sada imam želju da ga opet pogledam. Neću vam ništa pričati o njemu. Znam i da vam je sam naslov dovoljan. Zato gledajte i uživajte. Postaće najljepši crtani koji ste ikad pogledali, sigurno.

mali princ

Knjiga: Big Magic, Elizabeth Gilbert

Kada dođeš kući sa posla i druženja sa dragim ljudima, pa te još dočeka dugo čekana pošiljka – to je savršen kraj dana. Mene je tako neki dan dočekala Big Magic, knjiga o kojoj sam dugo slušala i čitala same riječi hvale od ljudi koje se bave nekim vidom stvaralaštva i kreativnog posla, uglavnom onog spisateljskog. Zato jedva dočekah da završim sa njom i vidim kakav će uticaj imati na mene. Sudeđi prema iskustvima ostalih – ogroman. Kompletnu priču o njoj ćete moći pročitati na lovily.net čim bude gotova, a do tada, ukoliko budete htjeli i vi dozu inspiracije, motivacije i buđenja kreativnosti, bacite pogled na Book Depository gdje knjigu možete kupiti sa besplatnom dostavom i po sniženoj cijeni, jer je trenutno aktuelan popust (Paperback izdanje i Hardback izdanje).

big magic elizabeth gilbert lovily blog

Događaj: Noć knjige

Bliži se još jedna Noć knjige koju organizuje Laguna i koju nisam mogla zaobići u preporukama. Ako do sada niste upoznati sa konceptom, riječ je o noći kada se slavi pisana riječ i u čije ime Laguna donosi popuste do 40%. Sve knjižare u kojima se obilježava ova noć to veče rade duže, priređujući velike popuste, ali i brojne druge sadržaje i iznenađenja. Na lovily.net sam već napravila računicu koja me dovela do zaključka da je za ovu noć idealno skupljati parice i tada ispunite sve želje koje imamo, a neki dan sam objavila i tekst sa 10 preporuka naslova koje ne smijete zaobići na policama. Vidimo se 16.12. u nekoj od knjižara (spisak ovdje) gdje se održava Noć knjige. Dobar ulov vam želim!

noc-knjige-dec-16-70x100cm-03

Muzika: Ólafur Arnalds

Ólafur se nalazi na mojim plejlistama već nekoliko godina. Konkretno, od trenutka kada sam pogledala seriju Broadchurch koja me oduševila na svakom mogućem nivou, pa i onom muzičkom na kojem je radio ovaj islandski muzičar. Kako sam veliki ljubitelj filmske muzike, i ova je bila savršen par sa mnogim danima, svrstavajući Ólafura u najdraže kompozitore. Particles, koju vam danas preporučujem, je nastala kao šesti singl serije pjesama Island Songs, u sklopu koje je ovaj autor proveo 7 sedmica na putu po Islandu, stvarajući na istom prikladne kompozicije. I zaista, sve imaju u sebi nešto nordijsko, nešto šta te grije u dubini duše od hladnoće oko tebe. Particles pogotovo. Voljiva je i neodljiva, iako tužna.

P.S. A poslušajte i Dalur, ako vam se dopadne.

Toliko od mene za ovaj decembarski ponedjeljak.

Družimo se i naredni, a do tada ostavite i vi meni neke svoje preporuke.

Vaša L.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije