PojaveRadoznala Lola

Vidi li se zaista Kineski zid iz svemira?

Domino efekat prvi put se pojavio u Ginisovoj knjizi rekorda 1977. godine nakon što je Bob Speca Mlađi (SAD) prevrnuo 22.222 domine na Univerzitetu u Pensilvaniji i tako poboljšao svoj rekord koji je prije iznosio 11.111 pločica. Barbi je kreirala…

Žana Gauk

Domino efekat prvi put se pojavio u Ginisovoj knjizi rekorda 1977. godine nakon što je Bob Speca Mlađi (SAD) prevrnuo 22.222 domine na Univerzitetu u Pensilvaniji i tako poboljšao svoj rekord koji je prije iznosio 11.111 pločica.

dominoBarbi je kreirala Rut Hendler (SAD), a lutkica je dobila ime po njenoj kćeri Barbari. Djevojčica se uvijek radije igrala lutkama sa likom odraslih koje bi izrezivala na papiru, umjesto lutkama – bebama. To je inspirisalo majku, ali i uticalo da se “rodi” najpopularnija lutka svih vremena.

barbiNajveća osmosmijerka ikada napravljane krije 10.500 riječi i 129.600 slova. Osmosmijerku je izradio Ašiš Dut Šarma (Indija). Na ovom poduhvatu radio je deset godina, a ispunio je tehničkim terminima kao i imenima naučnika i pronalazača kako bi tim terminima podučio svoje studente mašinstva.

dt-5-1024x768Brajt Briks 1. novembra 2015. godine, na manifestaciji u Birmingemu, predstavio je mamuta iz Ledenog doba napravljenog od Lego kockica. Mamut je visok 2,47 metara, dugačak 3,8 metara i širok 1,3 metra.

Kurt J. Mek (SAD), igrač na YouTube-u, otisnuo se na putovanje dalekim zemljama u Majnkraftu u martu 2011. godine i prešao 723.612 blokova (2.723 kilometrna) do 28. marta 2015. godine. Daleke zemlje se nalaze iza prostora normalne igre, gdje greške u kodu igre počinju da stvaraju krajolike koji nalikuju divovskim brdima termita. Do njih nikada niko nije stigao, a čak i nakon ovog putovanja, Kurt je bio tek na 17 odsto puta.

Nacionalni centar izvedbenih umjetnosti u Pekingu spušta se 32,5 metara pod zemlju, što je jednako veličini desetospratnice. Tehnologija eliminacije buke omogućava da se zvuk uopšte ne čuje ukoliko neko mora da napusti svoje sjedište za vrijeme demonstracije.

imageMit da je Kineski zid jedina ljudskom rukom izgrađena građevina vidljiva iz svemira stariji je 200 godina od prvog leta u svemir. Kada je kineski astronaut Jang Livei otišao u svemir 2003. godine priznao je da nije mogao da ga vidi.

kineskiPosebno konstruisan krov od folije u parku Tropical Islands dozvoljava ultraljubičastim zrakama da ulaze u unutrašnjost tako da posjetioci, dok su tu, mogu prirodno da potamne. Ogroman vodeni park prima i do 6.000 posjetilaca dnevno.

tropicalI dalje u upotrebi nakon 19. vijeka, najveći rimski akvadukt u Segoviji u Španiji prenosi vodu na više od 32,6 kilometara od rijeke Fuente Fria do Segovije. Na najvišoj tački, 683 metra dugačka sekcija mosta doseže visinu od 28 metara iznad dva reda od 166 lukova. Vjeruje se da datira još iz prvog vijeka, a dio njega su mnogobrojni rezervoari za taloženje, bazeni za pročišćavanje, kanali i zavoji.

Punih 46 dana 1961. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku djelo Henrija Matisa Le Bateau bilo je naopačke obješeno

bateau

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije