PojaveRadoznala Lola

Vijest koja popravlja dan: Klinci biraju nauku ispred X faktora

Čini se da su naši strahovi o tome u šta će izrasti djeca, bili uzaludni, jer prema podacima BBC televizije, nije sve tako kako izgleda. Uprkos ogromnoj popularnosti zabavnih tv programa, djeca su izgleda odlučila da gledaju više – nauke….

Sara Velaga

Čini se da su naši strahovi o tome u šta će izrasti djeca, bili uzaludni, jer prema podacima BBC televizije, nije sve tako kako izgleda. Uprkos ogromnoj popularnosti zabavnih tv programa, djeca su izgleda odlučila da gledaju više – nauke. Iz BBC navode kako su prve tri epizode na Planet Earth II privukle više pažnje i to u uzrastu od šesnaeste do trideset i četvrte godine, nego X faktor na televiziji. Dejvid Atenboru uradio je značajna tehnološka poboljšanja u godini kako bi omogućio bolji pogled i proučavanje životinja, korištenjem različitih kamera koje su na zanimljiv način predstavile svijet životinja.

Ono što ga je iznenadilo jeste povećan broj gledanosti ovakvih emisija, s obzirom na to da su trenutno najaktuelniji sadržaji u svijetu medija fokusirani na oblike lake zabave. Upravo zato vjeruju da djeca i mladi počinju shvatati kakvim sadržajima treba i vrijedi pokloniti pažnju, jer povezanost sa prirodom i učenje nešto su najvažnije u životu, ako se to shvati na vrijeme.

6qpqb6nyyec-lisa-h

Druga epizoda serija na Planet Earth II imala je 1.8 miliona pregleda, dok je X faktor imao 1.4 miliona, što dovoljno govori o interesu mladih. A ključ uspjeha prema mišljenju produkcije programa jeste u dinamičnom snimanju, koje je omogućilo gledateljima da prate životinje u svakom pokretu i nauče nove informacije. Za razliku od X faktora i sličnih sadržaja u kojima nisu naučili gotovo ništa. Međutim, pitanje je koliko dugo će ovaj pozitivni trend trajati i može li nauka zadržati prednost u borbi protiv senzacija? Mi vjerujemo da može.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije