FeminizamHrabra Lola

Hiljadu riječi o Elen, ženi s hiljadu životnih priča

Elen Dedžerenes, jedna je od najpoznatijih američkih komičarki sa svojom šou emisijom, ali i aktivističkim angažmanom kada je u pitanju zaštita životinja.

Sara Velaga

Rođena je 26. januara 1958. godine u Luizieni, sa francuskim, irskim, engleskim i njemačkim korijenima. Nakon razvoda njenih roditelja, preselila se u Teksas sa svojom mamom, kojoj je ubrzo dijagnostifikovan rak dojke. Dok se ona borila za svoje zdravlje, očuh je zlostavljao Elen. Međutim, ona je to trpila sve do kraja srednje škole, nakon čega se vratila u Nju Orleans.

ellen

Da je njen put do slave zaista bio komičan svjedoče i opisi poslova koje je radila ranije. Dok je sa osmijehom na licu služila pića, prodavala usisivače, ali i kamenice potajno se nadala da će jednoga dana uspjeti da se bavi onim što zaista želi. Kada je 1981. godine počela nastupati kao stend up komičarki, nije mogla ni slutiti da će samo godinu dana kasnije biti proglašena najzabavnijom osobom Amerike.

Nekoliko godina kasnije pošlo joj je za rukom ono što mnogima prije nje nije, a o čemu je potajno sanjala. Nastupila je 1986. godine u “The tonight show” sa Džonijem Karsonom, nakon čega je on čak pozvao na intervju.

Međutim, Džoni nije mogao ni naslutiti kakva je ona zapravo zvijezda, jer je žena odbijala uloge koje su kasnije poznate glumice objeručke prihvatale. Nije željela biti slavna drugarica u istoimenoj seriji drugara, a nije joj se žurilo ni da otme ulogu Sandri Bulok u “Speed” filmu. Mislila je da je najzabavnije pokrenuti svoj sitkom pod prepoznatljivim, svojim imenom, koji je trajao četiri godine. Eto primjera razigrane spretnosti i smjelosti da se radi ono što se voli i da se rizikuje.

ELLEN-- Ellen DeGeneres' insightful observations, sardonic wit and skewed perspective on life are the inspiration for ELLEN, a contemporary comedy capitalizing on the award-winning, critically acclaimed comedian's genius for finding humor in the commonplace, airing on the ABC Television Network. Portraying Ellen's zany friends are: (from left) Joely Fisher, Jeremy Piven, Arye Gross, David Anthony Higgins and Clea Lewis.

Svakog gosta tri dana dosta, a sitkoma i previše za četiri godine pa je odlučila da se baci u književne vode. Nije bilo boljeg načina nego ponovo o sebi pisati i predstaviti svoju poentu postojanja u knjizi “My Point… and I Do Have One” 1995. godine. Njujorčani su je obožavali, a bila je bestseler čak 24 sedmice. Sve je to bio i više nego dobar način da se svijetla reflektora okrenu prema njoj i daje dvije godine kasnije slavna Opra Vinfri pozove da gostuje kod nje u njenom šou. U zabavnom razgovoru Elen je shvatila da je pravo vrijeme za javno priznanje seksualne opredjeljenosti pa je izašla iz ormara i rekla da je lezbejka. Tv producenti su se očito inspirisani tim priznanjem odlučili na pokretanje novog tv šoua u kojem je ona dobila glavnu ulogu, kao lezbejka.

ellen-young

Dok gledate ženu sa bisernom ogrlicom i pitate se je li to stvarno ona, red je da vam kažemo kako je Elen ostvarila i nekoliko zapaženih filmskih uloga, od čege su neke u filmovima “Mr Wrong” i “Love Letter”.Upravo tada je počela svoju neslavnu trogodišnju vezu za En Heš, koja je uslijed psihotičnih problema prekinula sa Elen i shvatila da ipak voli muškarce pa se vjenčala sa kamermanom Kolemanom Lafunom. Ali Elen nije dugo brinula, već je utjehu pronašla sa fotografkinjom i glumicom Aleksandrom Hedison. Glavnu podršku od svoje majke je dobila, jer je ona smatrala da je njena ćerka zaslužila sreću nakon silne patnje u životu.

Međutim, brzo se Elen zasitila i te veze, ali je nastavila usrećivati druge svojim zaraznim humorom i brilijantnim idejama. Upravo zbog toga dobila je i svoj film u Diznijevoj produkciji, pod nazivom “Avanture Elen” koji je bio veoma popularan i atraktivan među mladima i djecom.

eleen

U sinhronizaciji “Nema” posudila je glas Dori, kojoj je posudila glas, a često je bila glasnogovornica svjetskih kampanja za zaštitu životinja, ali i očuvanja okoliša. Zabavnu reklamu iz ofisa sa životinjama možete pogledati ispod, a nama se čini da su nekada bolje kolege od ljude. Što da ne? Ona je ujedno i članica PETA udruženja za zaštitu životinja, a vlasnica je dva psa. Mafina i Butsija.

Kao rezultat silnih kampanja za zaštitu okoliša i životinja, Elen je shvatila da treba zaštiti i sebe. Tako je 2005. prestala pušiti i počela trenirati tenis i skupljati antikvitete. Ostvarila je svoje snove u šou Ellen za koji je osvojila čak 33 Dejtajm Emi nagrade, uključujući četiri za tolk šou i tri za zabavni program.

nagrade

Sa novom drugaricom Opri napravila je urnebesnu kampanju u svojoj emisiji pojavivši se na naslovnici magazina. Opra je tom prilikom napravila presedan, jer se inače pojavljuje sama, ali je odlučila komad naslovnice podijeliti sa njom, ali i prvom bivšom damom Mišel Obamom.

cover2-jpg

Upravo zato je sljedeća gošća u Eleninom šou bila upravo Mišel, sa kojom se i takmičila u broju sklekova. Priznajemo, u dobroj formi su, čak neočekivano dobroj.

 

Prve dame su očito voljele biti u njenom društvu, jer je u novembru 2011. godine Hilari Klinton imenovala Elen za glasnogovornicu o podizanju svijesti o AIDSu. Iste godine Elen je odlučila da objasni ljudima šta radi objavivši novu knjigu pod nazivom “Seriously…I´m kidding” što je stvarno potrebno nekad naglasiti ljudima, jer inače te ozbiljno shvate ozbiljno.

naslovna-knjiga

Međutim, nije se šalila kada je pronašla Portiu De Rosi, koju je nakon četiri godine zaprosila. Vjenčale su se 2008. godine u Kaliforniji, a Portia se sigurno i dalje pitala: “Da li se ona šalila kada je pitala”, međutim i danas svjedoče tome da je ljubav koju su pronašle ozbiljnija od svih šala, ali i zabavna na poseban način.

vjencanje-ellen

Njena velikodušnost se odražava i u samom prezimenu, jer se izgovara tako da se naglašava riječ velikodušnost/generous. Jednako su velikodušni bili i organizatori dodjele Oskara, koji su napravili presedan i nakon Vupi Goldberg, dali priliku upravo njoj da bude druga žena po redu koja je vodila dodjelu. Kao prava žena sa smislom za humor, našla se rame uz rame za Sofijom Vegarom u zabavnoj reklami “Cover girl” pudera.

A jednako zabavno bilo je i slušanje njenog čitanja 5o nijansi sive, koje je upotpunila i audio dodacima u vidu zveckanja lanaca, udaranja i uzdisanja. Kao i uvijek, bilo je urnebesno. Šta drugo očekivati od nje, čak i u situaciji čitanja erotskog romana.

Prije četiri godine osvojila je Mark Tvejn nagradu američkog humora 2012. godine. Istu nagradu su ranije osvojili Bil Kozbi, Tina Fej i Vil Ferel, nakog čega je Elen svojstveno sebi prokomentarisala: “To me navodi da se zapitam, zašto je nisam dobila ranije?”Čak je nedavno osvojila bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu, koji je nagradio medaljom slobode, ističući njenu hrabrost da javno istupi i govori o svojoj seksualnosti. Dok je nasmijavala druge, sigurno joj je i samoj bilo teško suočiti se sa svime što joj je život donio, ali je to nije zaustavilo.

Nastavlja podizati svijest o problemima od globalnog značaja. Skreće pažnju na svakodnevne borbe u pogledu samoprihvatanja u vremenu pomjerenih ideala ljepote. Zato vam Lole za kraj savjetuju da prihvatite sebe baš takve kakve jeste. U tome je ljepota življenja.

elen-citat

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije