SimpatičnoZabavna Lola

Filipinska tradicija koju bi trebalo svi da kopiramo

Pokloni. Kreativni, mali i veliki. Oni koje dobijamo i koje dajemo. Ali šta ako smo toliko daleko od svoje zemlje da nemamo priliku da to uradimo? Balikbayan sinonim je za radost povratka, kako kući, tako onim starim i tradicionalnim vrijednostima….

Sara Velaga

Pokloni. Kreativni, mali i veliki. Oni koje dobijamo i koje dajemo. Ali šta ako smo toliko daleko od svoje zemlje da nemamo priliku da to uradimo? Balikbayan sinonim je za radost povratka, kako kući, tako onim starim i tradicionalnim vrijednostima. Na Filipinima postoji ova tradicija od 1980. godine koja podrazumijeva pakovanje velikih kutija Balikbayan u koje se stave sve neophodne stvari za jedno domaćinstvo, a onda se vraćaju u njhovu državu. U tim kutijama nećete pronaći ništa pretjerano skupo, ali ćete pronaći sve što vam je potrebno. Uglavnom se tu nalaze stvari koje Filipinci ne mogu naći na Filipinima, a zavisno od standarda onog koji šalje, često se tu nađu i neki luksuzni pokloni koji začine kutiju.

Zato se one pakuju pametno i sa pažljivo odabranim namirnicama, na dno se stavljaju novine, peškiri ili deke, bilo šta što će dodatno učvrstiti podlogu, a onda se dodaju sve potrepštine u vidu namirnica i odjeće. Paket se lijepi dvostrukim lijepljenjem prozirnim i smeđim selotepom kako se ne bi desilo da se otvori. Upustvo o pakovanju pogledajte u videu.

Riječ “balikbayan” sastoji se od više riječi koje zajedno znače “vratiti u državu”, što najbolje simbolizuje ljude koji su izbjegli sa Filipina ili mladih koji su otišli da se školuju. To je svojevrsni način da se emotivno povežu tako što će u jednom paketu, zapakovati sve što im je potrebno i poslati. Nije to samo stvar namirnica, već i mnogo veća, stvar namjere. A čak i da ne posmatramo to iz ugla Filipina možemo reći da je ideja odlična i da bismo i mi mogli uraditi isto. Bilo da se radi o slanju paketa porodici, prijateljima ili ljudima koje čak ne znamo. Postoji način da im pokažemo da nam je stalo i da u jedan paket zapakujemo sve ono što bi im trebalo. Vjerujte, to je mnogo bolja ideja od toga da kupujete nepotrebne stvari.

Razmišljajte drugačije, budite kreativni, budite empatični i realni u namjeri da pomognete onima kojima je pomoć najpotrebnija. To je sva suština prazničnih poklona, bili oni u dimenziji paketa ili simbolični. Sve što vam ne treba i što možete odvojiti, može biti korisno drugima. A ako imate vremena, usrećite djecu iz udruženja “Down Sy i mi” koja takođe zaslužuju lijepe i srećne praznike.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije