Finansijska pismenost

Ne treba poklanjati samo tokom praznika. Evo nekih ideja za poklone.

“Sreća nije u onome što dobijemo, već u onome što smo poklonili” Ben Karson Prošle sedmice pisao sam da kod nas tek počinje sezona rasprodaja. Tad sam se osvrnuo na neke korisne trikove koje potrošači treba da znaju. U decembru…

Miloš Grujić

“Sreća nije u onome što dobijemo, već u onome što smo poklonili”
Ben Karson

Prošle sedmice pisao sam da kod nas tek počinje sezona rasprodaja. Tad sam se osvrnuo na neke korisne trikove koje potrošači treba da znaju. U decembru nastavljamo u duhu praznika.

Čin poklanjanja nije samo davanje poklona. To je momenat pokazivanja poštovanja, ljubavi i(li) pažnje. Sama činjenica da nas se neko sjetio često ima mnoooogoooo veću vrijednost od tržište cijene onoga što smo dobili. Danas se poklanjanje svelo na nekoliko najvažnijih datuma u godini. Rođendan, Nova godina, Osmi mart i eventualno još neki praznik.

Razmišljao sam o poklonima koji svaki finansijski osvješten pojedinac može (i treba) da pokloni.

Gledajući fotografije i objave po fejsbuku i instagramu svi već imaju divna druženja, prijateljstva, sreću, čitaju sjajne knjige, savršene živote i stanove. Pa, dobro, pa i caru je poklon drag. Hajde da iskoristimo praznične ponude da budemo još više pažljivi i uviđajni nego inače. Smisao poklona i jeste da nekoga obradujemo. Takođe, treba da biramo nešto što je posebno i(li) drugačije. Nešto što je neprolazno i inspirativno, ali ima i poruku.

Evo nekoliko ideja.

Osiguranje

Partneru možete ugovoriti osiguranje. Da, dobro ste pročitali. Možete pokloniti životno osiguranje za partnera, rođaka ili bliskog prijatelja. O važnosti osiguranja sam već pisao. Ova tema zahtjeva odvojen tekst. Sada ću tek da pojasnim razliku štednje i osiguranja. Zamislimo osobu koja ugovori osiguranje na 30 godina s ugovorenom svotom od, na primjer, 18.000 maraka. Recimo da se mjesečna renta iznosi oko 50 maraka. U slučaju da osoba umre pet mjeseci nakon prve uplate osiguravajuće društvo isplaćuje puni iznos osigurane sume. Bez obzira na to što je uplaćeno tek 250 maraka. Da je osoba iz primjera isti novac mjesečno štedila u banci, porodica bi dobila ušteđeni iznos uz ugovorenu kamatu. Dakle, finansijska sigurnost je veća za porodicu onoga kome se nešto loše dogodi ako je barem kratko plaćao osiguranje nego ako je kratko štedio. Međutim, imajući u vidu da je osiguranje priča na duuuuugiiii rok svako treba da sam odredi koje iznose uplata može da istrpi i u kojem period. Naime, osiguranje života ima uključen rizik smrti tokom cijelog trajanja osiguranja. No, da ne širim dalje. Pokazujući brigu za najdraže motivisaćete ih da brinu za svoju budućnost.

Poslodavci u razvijenim zemljama često osiguranje koriste kao način da zadrže kvalitetne radnike. U posljednjih nekoliko godina sam zaazio da mnogi poslodavci kod nas razmišljaju o tome. Bilo kako bilo, to je jako lijep način da se motivišu i zadrže dobri radnici.

15319276_1321078211256515_3608124900194251913_n

Štednja

Za one koji nemaju povjerenje u osiguranje postoje i drugi pokloni. Djeci možete napraviti model oročene štednje sa višekratnim uplatama. Prema Zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH svi depoziti fizičkih lica do iznosa u visini od 50.000 maraka su osigurani. Prema tome, ne treba da imate straha. Osim toga, teško da ćete ikome pokloniti baš 50.000 KM. Djeci možete da poklonite štedni račun ili kasicu sa “početnim kapitalom” u iznosu od nekoliko maraka u njoj. Roditeljima možda policu osiguranja sa štednom komponentom ili štednju.

Ukoliko želite da da štedite za svoju djecu potrebno je da kao roditelj (ili staratelj), otvorite dječiji štedni račun ili tzv. „knjižicu“ u banci. U slučaju da želite da otvorite štednu knjižicu svojim mladim rođacima ili kumovima, na koju biste mu uplaćivali novac treba da zamolite roditelje ili staratelje djeteta da u ime djeteta otvore račun štednje.

Blagosloven bio internet.

Moguće je naći mnoštvo ponuda banaka i osiguravajućih društava. Nabrojani pokloni će pomoći roditeljima u obrazovanju i odgajanju djece. Naime, taj potez staviće akcenat na važnost štednje i odvajanja novca za nešto konkretno. Na kraju, ovim poklonima pokazujete vašu ljubav i brigu za sigurniju finansijsku budućnost vama dragih osoba. Istovremeno, pokazaćete da planirate vašu budućnost “na duge staze”.

Trening

Možete nekome uplatiti časove fitnesa, aerobika ili termine za tenis, teretanu, plivanje, fudbal i tome slično. Međutim, termin “trening” ne podrazumijeva samo znojenje. Zavisno od toga kakav cilj ko želi da ostvari, postoje razne vrste treninga. Kod nas je moguće pronaći specijalizovane trenere za edukaciju iz oblasti komunikacije, dikcije, joge, javnog nastupa i sl. Ako znate da neko od vama dragih osoba želi da stekne ili unaprijedi neke vještine možete da uplatite nekoliko termina kod specijalizovanog trenera. Nakon što draga osoba bude bliža svojim ličnim i profesionalnim ciljevima vaš odnos će biti još bolji i dublji.
Izbor je veliki. Studentima možete da ponudite vaučere ili poklon kartice za instrukcije iz određe oblasti, karijeristima treninge neke specijalističke vještine ili joge, prijateljima časove stranog jezika…

Bitno je naglasiti dragim ljudima da želite da ih podstaknete da postignu bolje rezultate u profesionalnom i privatnom životu. Čisto da ne bacite novac. Iskrenost je najvažnija. To je recept za “win-win” efekat poklona.

grupa

Planer za vrijeme (i finansije)

Ako želite da voljenim osobama pokažete da bez dobre organizacije vremena nema ni uspjeha možete da im kupite planer. Prodaje se mnogo lijepo dizajniranih i uređenih planera sa različitim tablicama, kalendarima i olakšicama. Uglavnom su po pristupačnim cijenama. Planeri olakšavaju praćenje te sticanje i održavanje kontrole nad novcem. Takođe, ovakav poklon će smanjiti odugovlačenje i odlaganje. Istovremeno, na taj način suptilno ćete im poslati poruku da pronađu više vremena za druženje sa vama.

Stare dobre knjige

Knjiga je uvijek lijep poklon.

U našim knjižarama imamo zaista ta veliki izbor djela od priznatih autora kao što su Brajan Trejsi, Robert Kyiosaki, Robin Šarma i Toni Buzan te knjiga iz oblasti motivacije, psihologije i razne zanimljive (auto)biografije.

Jedna od najboljih knjiga za ulaganje je “A Random Walk down Wall Street: The Time-tested Strategy for Successful Investing”. Takođe, jedna od boljih knjiga za početnike na našem govornom području je i knjiga o trgovanju na berzi “Kako do zarade na berzi i pri tom mirno spavati” autora Simona Mastnaka i Darka Lakića.

Osim ove knjige, kao klasici finansijske pismenosti navode se autori Robert T. Kiyosaki i Sharon L. Lechter. Najpoznatija njihova knjiga koja je prevedena i na jezike sa ovih prostora je „Bogati otac, siromašni otac: šta bogati uče svoju djecu o novcu – a siromašni i srednja klasa ne“, te „Bogato dijete, pametno dijete: kako da svom djetetu pružite početnu prednost u svijetu finansija“.

Tokom posljednjih nekoliko godina su popularne platform za online trgovanja valutama ili robama. Jedna od boljih knjiga na tu temu je od autora Abe Cofnas „Forex – Kako uspješno trgovati devizama“. Uz nju zanimljiva je i knjiga Adama Granta „Daj i uzmi : Nova paradigma biznisa“. Ta knjiga pokazuje da je važnije kako upravljate svojim novcem, a ne koliko ga imate. Iz oblasti ekonomije još bih izvdojio knjigu Dejvida Gordona „An Introduction to Economic Reasoning“, Džina Kalahana „Economics for Real People“, Henrija Hazlita „Economics in one lesson“ i Roberta Marfija „Lessons for the Young Economist“.

 Za početnike u investiranju preporučio bih knjigu Andrea Kostolanija „Izazov berze“ te Pomenutog Kiosakija „Vodič u investiranje“. Za one koji se ozbiljnije bave finansijama opreporučio bih od Džona Marfija „Technical Analysis Of The Financial Markets“ i Bendžanija Grejma „Intelligent Investor“. Za ljubitelje političke ekonomije preporučio bih “Loši samarićani bogate zemlje, uloge politike i pretnja svetu u razvoju” autora Ha Džun Čanga i bestseler Nasima Nikolasa Taleba „Crni labud“.

Sjajna knjiga koja se spaja politiku, istoriju i ekonomiju je knjiga „Zašto narodi propadaju“ američkih ekonomista Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona. Onima koji prate i vole politiku preporučujem The Political Brain. Za one koje vole komunikaciju predlažem “25 tajni uspešne komunikacije” koje su napisali Dzon Maksvel i Les Pero. Takođe, odlična knjiga je i Menadžer na mafijaški način Vodič za korporativnog Makijavelija. Pretpostavljate, iz razumljivih razloga autor ovog zanimljivog štiva nije poznat.

Kao što rekoh, u knjižarama kod nas stvarno ima sjajnih naslova. Ukoliko i ne pronađete neku uvijek možete da naručite neko djelo preko internet.

Zapamtite, poklanjati ne treba samo tokom praznične euforije. Poklanjanjem pokazujemo ljubav i plemenitost. Iskoristite blagodeti pretraga na internetu i online naručivanja i obradujte vama drage osobe. Ovi pokloni pokazaće da mislite na očuvanje vašeg odnosa na duge staze. Navedene ideje su uglavnom iz oblasti ličnog usavršavanja i finansijske pismenosti. Ne treba se ograničiti samo na te oblasti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije