PorodicaPraktična Lola

Hoće li često nošenje, reagovanje na plač, dojenje na zahtjev ili zajedničko spavanje stvoriti razmaženo dijete?

Povezujuće roditeljstvo nije popuštanje, već zdrav razum prilikom odgoja. Ipak, i oni roditelji koji pokazuju blagonaklonost ovakvoj vrsti odnosa sa djetetom, često ostaju donekle rezervisani. Razlog tome je vjerovatno strah od toga da ćemo “zaglaviti” sa razmaženim potomkom.

Žana Gauk

 

Da nije sve tako uvjeravaju nas pedijatar Vilijam i njegova supruga, medicinska sestra Marta Sirs, inače roditelji osmoro djece. Upravo oni u svojoj knjizi “Njega djeteta od rođenja do druge godine” odgovaraju na naša najčešća pitanja i nedoumice.

Povezujuće roditeljstvo zvuči iscrpljujuće. Radi li se o neprekidnom davanju?

Možda na prvu zvuči teško, ali na duge staze povezujuće roditeljstvo je najlakši oblik odgoja. Na početku morate puno da dajete, ali na kraju dođemo do onog uzajamnog davanja. Tako učite da uživate u vlastitom djetetu i da budete sposobniji roditelj. Dijete nije samo pasivni posmatrač procesa roditeljstva. Jer, vaše dojenče ima aktivnu ulogu u oblikovanju vašeg ponašanja. Pomaže vam da donosite mudre odluke dok postajete tumač djetetovog govora. Za uzajamno davanje postoji i biološko objašnjenje. Kad majka doji, djetetu pruža njegu i utjehu. Zauzvrat, njegovo sisanje izaziva otpuštanje hormona koji podstiču majčinsko ponašanje. Upoznajte svoje dijete i dajte sebi vremena. Roditeljstvo je tako lakše i opuštenije, a velika utjeha leži u osjećaju bliskosti sa djetetom.

roditeljiHoće li često nošenje, reagovanje na plač, dojenje na zahtjev ili zajedničko spavanje stvoriti razmaženo i pretjerano zavisno dijete? 

Neće. Iskustvo i istraživanja pokazuju da je upravo suprotno. Povezanost pravi put samostalnosti. Povezujuće rosoteljstvo znači odgovarajuće reagovanje na vaše dijete. Neodgovarajuće reakcije mogu ga razmaziti. Dijete mora da prođe kroz razdoblje zdrave zavisnosti kako bi postalo samostalno i sigurno.

Dijete nije samo pasivni posmatrač procesa roditeljstva. Jer, vaše dojenče ima aktivnu ulogu u oblikovanju vašeg ponašanja. Pomaže vam da donosite mudre odluke dok postajete tumač djetetovog govora. Za uzajamno davanje postoji i biološko objašnjenje. Kad majka doji, djetetu pruža njegu i utjehu. Zauzvrat, njegovo sisanje izaziva otpuštanje hormona koji podstiču majčinsko ponašanje.

Kako povezanost gradi put samostalnosti?

Istraživanja su pokazala da dojenčad koja prvih godina razviju povezanost sa majkom bolje podnose kasniju odvojenost od njih. Dijete koje je povezano s majkom u nepoznatoj situaciji od nje traži podršku koja mu daje samopouzdanje da istražuje i nosi se s tom situacijom. Sljedeći put kada se dogodi slična situacija sa više samopouzdanja i bez majčine podrške suočiće se sa preprekom.

roditelji-02Na koji način povezujuće roditeljstvo utiče na moj odnos sa djetetom?

Martina bilješka: “Izgrdila sam četvorogodišnjeg Metjua. Bila sam ljuta. Primijetila sam njegov izgubljeni izraz lica i odjednom spoznala kako misli da sam ljuta na njega, a ne na ono što je učinio. Znala sam da ga moram razuvjeriti pa sam rekla: “Ljuta sam, ali i dalje te volim”. On je rekao:”Oh, stvarno” i lice mu se razvedrilo.

Uzajamna osjetljivost znači da, što ste osjetljiviji prema djetetu, ono počinje vas bolje da osjeća.

Kako povezujuće roditeljstvo pomaže djetetu?

Poboljšava ponašanje jer, na primjer, privržena djeca manje plaču, mirnija su, ne dosađuju se, nisu toliko ovisna i manje zanovijetaju. Razlog tome – dijete koje se dobro osjeća, dobro se i ponaša. Osim toga, povezujuće roditeljstvo podstiče razvoj, jer ako djeca manje plaču, znači da im je više vremena ostalo za rast i učenje. Sve ovo razvija i inteligenciju. Istraživanja su pokazala da je najbolji podsticaj razvoju mozga daje kvalitet povezanosti roditelja i dojenčeta i reagovanje brižne okoline na djetetove znakove.

Kako djeci nametnuti raspored?

“Volio bih kada bismo strogu zamisao rasporeda zamijenili prilagodljivim konceptom ustaljenosti ili čak još slobodnijim iskustvom koje opisujemo riječju harmonija. Što više slušate i reagujete na svoje dijete, lakše ćete usvojiti način koji vam oboma odgovara”, savjetuje Vilijam.

crvhxpyxyaazzzp

Dijete koje je povezano s majkom u nepoznatoj situaciji od nje traži podršku koja mu daje samopouzdanje da istražuje i nosi se s tom situacijom. Sljedeći put kada se dogodi slična situacija sa više samopouzdanja i bez majčine podrške suočiće se sa preprekom.

Hoće li mama biti umorna od stalne pažnje prema djetetu?

Mame trebaju odmor. Zato je važno očevo učestvovanje u roditeljstvu. Privrežene majke opisuju svoje osjećanje tako što govore o velikoj bliskosti, doboj vibri kada su s djetetom ili potpunoj ispunjenosti.

Ako ne dojim ili ne spavam sa svojim djetetom, znači li to da sam loša majka?

Ne, ne znači. Zbližavanje s djetetom postupan je proces. Mnoga međudjelovanja vode ka snažnoj vezi između djeteta i roditelja. Dojenje mogu otežati zdravstveni razlozi, a za neke roditelje i njihovu djecu nije potrebno zajedničko spavanje. Nije ni poželjno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije