Praktična Lola

Kako da vaš ormar postane savršen? Tako što ćete izbaciti SVE iz njega.

Šta god da radite, šta god da želite stvoriti ili promijeniti, počinje sa jasnom slikom o tome kako izgleda vaš cilj. Tako je i u ovom slučaju – da biste stvorili svoj savršen ormar, morali bi imati bar približnu pretpostavku…

Bojana Mutić

Šta god da radite, šta god da želite stvoriti ili promijeniti, počinje sa jasnom slikom o tome kako izgleda vaš cilj.

Tako je i u ovom slučaju – da biste stvorili svoj savršen ormar, morali bi imati bar približnu pretpostavku o tome kako treba da izgleda to čudo, zar ne?

Samo što će vam sada biti utoliko lakše, jer nećete morati ništa da zamišljate, maštate, ni pretpostavljate, prikaz savršenog ormara nalazi se u mom prethodnom članku.

Savladali smo prvu lekciju, i sad kada znate gdje trebate da stignete, možete početi da radite na tome!

Prvi korak u formiranju savršeno organizovanog ormara je, naravno, ČIŠĆENJE ormara, u doslovnom i prenesenom značenju. Potom SORTIRANJE odjeće koju ste izdvojili, PLANIRANJE, tj stvaranje vizije željenog stila, i naposlijetku (eventualno), KUPOVINA dijelova garderobe koji nedostaju.

Prije nego krenete u ovu ljutu borbu, imajte na umu, ne samo moje savjete nego i ovu, po mom skromnom fešn mišljenju, najplastičniju moguću metaforu. U pitanju je fantastičan citat Michaela Korsa, koji je savršeno objasnio fenomen kreiranja savršenog ormara:“70% odjeće u ormaru trebalo bi biti meso i krompir (standardni, klasični komadi). 30% trebalo bi biti umaci i glazura (boje, uzorci, sjajna odjeća i dodaci). Previše žena u ormaru ima obrnute proporcije i naravno da onda ne mogu shvatiti zašto im je tako teško odabrati outfit.”

Jeste li i vi jedna od žena koja kupuje previše trendi glazura i jagoda za svoj ormar, a nema kore kru’a u kući?

savršen ormar

Ajmo onda…


Prvi korak – ČIŠĆENJE ORMARA

Kalendar vam ide na ruku, nema boljeg momenta za ovakve preporode, od histerije novogodišnjih odluka 🙂

Tajna efikasnog ”čišćenja” ormara je da ga potpuno ispraznite. Znam da zvuči kao veliko smaranje i previše posla, ali sjetite se svog očaja dok svako jutro stojite pred tim plastom sijena. Imate priliku da mu se osvetite. Dajte sebi oduška, pobacajte sve vani na krevet, na pod,… relaksira, vjerujte mi.

Prema istraživanju koje se pozabavilo problematikom ženskog ormara stoji da prosječna žena u svom ormaru ima 100 komada odjeće, a oblači tek 30.

Ne bi bilo loše da ormar i doslovce očistite, možda da ga počastite i kojom vrećicom lavande.


Drugi korak – SORTIRANJE ODJEĆE

Za ovu fazu – našim tananim ženskim nervima – najstresniju, bitno je da pripremite vreće. Ne one za povraćanje, nego za sortiranje odjeće.

Potrebno je da odjeću podijelite na tri gomile:

  1. Na prvoj neka se nađe odjeća koju najčešće nosite, najviše volite, vaše omiljene farmerke, vaša haljina za svadbe i sahrane, omiljena džemperčina koja se već i ućebala ali ima sentimentalnu vrijednost,… i sve drugo što vam „nešto znači“. Jednostavno, odjeća koju (volite da) nosite;
  2. Na drugu hrpu stavite odjeću koju nerado nosite, ili uopšte ne nosite, prema kojoj ništa ne osjećate, ili koju mrzite jer ste je skupo platili a nikada niste obukli, odjeća koju niste obukli više od dvije godine, koja je premalena ili prevelika;
  3. Treću grupu treba da formirate koristeći odjeću iz prve i druge grupe. Ovdje treba da se nađe sve ono što je navedeno na mom basic spisku, bez obzira sviđa li vam se taj komad garderobe ili ne.

savršen ormar

Šta čini basic spisak podsjetite se ovdje.

Odjeću sa prve hrpe vratite u ormar. Odjeću sa druge hrpe sklonite privremeno u vreće, koje ćete odložiti na mjesto na kojem vam neće zauzimati prijeko potreban prostor, a kada se utisci malo slegnu, odlučite šta ćete učiniti sa svakim pojedinačnim predmetom. Za sada, samo to sklonite sa strane da vam ne smeta. A, sada, u trećoj grupi jasnije možete da vidite šta od odjeće sa basic spiska imate, a šta ne.

 Možete da odahnete, jer vam je ostao najlakši zadatak – da kupite ono što vam nedostaje!

Iako sam ubijeđena da gotovo sve što je predviđeno ovim nacrtom, svaka žena već ima u svom ormaru, samo joj se ne da to i upotrijebiti, ili ne zna kako.

Za početak predlažem da shopping odložite za dvije sedmice i pokušate nositi kombinacije isključivo od ove odjeće koja vam je ostala poslije čišćenja – tako ćete najlakše i uvidjeti šta vam tačno nedostaje da biste dopunili neki od outfita.

 A u međuvremenu, razmislite o svom stilu oblačenja, imate li ga uopšte? Šta vas privlači, koje boje, dezeni, krojevi? Naposlijetku šta vam se dopada na drugima, sigurno postoji neko kome potajno zavidite na „izgledanju“?

Da li vas inspiriše neka poznata osoba? Nije sramota imati omiljenu glumicu i pjevačicu kada ste u 30im godinama 🙂


Treći korak – PLANIRAJTE, stvorite viziju svog stila

Prije nego krenete u kupovinu, razmislite kako bi voljeli da izgledate, šta bi voljeli da nosite.

savršen ormar

Poslovni stil jeste jednoličan, ali ipak se svi razlikujemo.

Koja je vaša omiljena boja, crvena ili plava, vaš omiljeni uzorak, da li su to prugice ili cvjetići, da li se ugodnije osjećate u suknji ili hlačama, u strogim krojevima, ili lepršavim haljinama, uzmite u obzir vaša osjećanja, želje, navike, stil života, i ništa manje važno, vašu građu i oblik tijela.

(u nekom od narednih članaka čitajte kako da se obučete u skladu sa vašim oblikom tijela)

A ako ste „upali“ u toliku dubiozu da više nemate pojma ni šta vam se sviđa ni kako želite da izgledate, ni šta je moderno a šta reprezentativno, onda preporučujem da se konsultujete da sveznajućim interernetom – preporučujem PINTEREST.

Kada budete pregledali ove fotografije, sačuvajte one koje su vas na bilo koji način ”na prvu” privukle i inspirisale, da li zbog boje, uzorka, siluete, ili i ne znate razlog, samo znate da vam se dopada. Neka vam to bude inspiracija i vodič prema prepoznavanju onoga što vama najviše prija i što bi voljeli izgraditi kao svoj svakodnevni praktični stil.

Ovdje želim da napomenem da se moji savjeti odnose na praktično rješenje svakodnevnog odijevanja ZA POSAO. A vi, po ovakvom modelu možete da formirate i druge „wardrobe capsules“, „casual“ (svakodnevnu, opuštenu) opciju, „formal“ (svečanu) itd.

Sigurno je da će određeni komadi odjeće (pogovoto ovi iz basic grupe) da pripadaju u svaki od ovih modela, ali svakako bi bilo praktično da npr desni dio ormara namijenite za poslovne varijante, srednji dio ormara za casual/vikend/sportsku garderobu, a lijevi dio ormara za odjeću za svečane prilike i sl.

savršen ormar


Četvrti korak – KUPOVINA

Za kupovinu svakako pripremite spisak odjevnih predmeta za koje ste procijenili da vam nedostaju, da bi dopunili svoj BASIC ili PLUS 10 spisak. Samo tako možete spriječiti da vaš odlazak u kupovinu završi razočarenjem i trošenjem novca na nepotrebne stvari, kao toliko puta do sada.

I konačno ćete imati odgovor na pitanje koje vam postavljaju u trgovinama: „Tražite li nešto određeno?“.

Ukoliko vam se prijedlozi odjevnih predmeta za basic, iz mog prethodnog članka ne dopadaju, pogledajte ove alternativne odjevne predmete, koji takođe ispunjavaju potrebne kriterijume (ili bar neki od njih).

Jednostavan kroj!

Neutralna boja! 

Decentan uzorak!

Mogućnost višestrukog kombinovanja!


BASIC MAJICE/BLUZE/KOŠULJE/VESTE

basic-majice


BASIC KARDIGANI/SAKOI/JAKNE

basic-veste-sakoi


BASIC HLAČE

basic-hlace


BASIC SUKNJE

basic-suknje


BASIC HALJINE

basic-haljine


Za PLUS 10 neću davati sugestije upravo iz razloga što se u toj grupi treba naći odjeća koja je vaš lični izbor, koja predstavlja vas i vaš stil!

Birajte, kao što sam već ranije napomenula, boje i uzorke koje najviše volite, ono što će vas razlikovati od ostalih, po čemu ste prepoznatljivi. To i jeste smisao plus 10, da sa tom grupom odjeće nadograđujemo i obogaćujemo osnovu, po svom osjećaju, željama i zamislima.

 Kada jednom izgradite dobar temelj ormara, i na njemu spratove svog stila, odijevanje (a i buduće kupovine), predstavljaće vam veliko zadovoljstvo!

 Uz savršeno organizovan ormar, biće vam mnogo lakše da slijedite i ovaj savjet – svake nedjelje (mislim na dan u sedmici) odvojite 15ak minuta i smislite svojih 5 kombinacija za narednu sedmicu, tako da ujutro budete maksimalno efikasni, i vrijeme provodite uživajući u jutarnjoj kafi, umjesto čupajući kosu ispred ormara.

Moda je naravno daleko obuhvatniji pojam, i isuviše je raznolika i lijepa da bi se dala svesti u bilo kakve brojeve, sličice i šeme. Ja ovdje ne ulazim u vaše “modiranje”. Ovo je SAMO praktični vodič koji treba da vas spasi onog gubljenja vremena sa početka ove priče.

 Spisak u ruke, pamet u glavu, pa u shopping!

savršen ormar

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije