KulturaRadoznala Lola

Možete li da zamislite dan u kojem nećete progovoriti nijednu jedinu riječ?

Možete li da zamislite dan u kojem nećete progovoriti nijednu jedinu riječ? Ja, bogami, ne mogu. Mada, nekada bi, istini za volju, mogla malo da se obuzdam i skratim jezik, kako bi moja mater rekla. Svakog dana govorimo ili pišemo,…

Žana Gauk

Možete li da zamislite dan u kojem nećete progovoriti nijednu jedinu riječ?

Ja, bogami, ne mogu. Mada, nekada bi, istini za volju, mogla malo da se obuzdam i skratim jezik, kako bi moja mater rekla.

Svakog dana govorimo ili pišemo, ali Milan Šipka, autor “Priče o rečima”, rekao bi da o jeziku rijetko kada i razmišljamo. Koristimo neke riječi i izraze, a da nismo sigurni šta izvorno znače ili zašto se baš tako kaže.

“Kada, recimo, neko o nečemu nema pojma, kažemo da su to za njega španska sela. Pri tom, eto, ni sami ne znamo odakle nam taj izraz. Kao i mnogi drugi slični njemu. Sve su to za nas stvarno – španska sela“, navodi Šipka.

mengs_urteil_des_parisLole, pošto vole da čitaju, a pod ruku nam je došlo i ovo djelo popularne lingvistike, pomoći će vam da otkrijete značenja nekih spojeva riječi.

Svakog dana govorimo ili pišemo, ali Milan Šipka, autor “Priče o rečima”, rekao bi da o jeziku rijetko kada i razmišljamo. Koristimo neke riječi i izraze, a da nismo sigurni šta izvorno znače ili zašto se baš tako kaže.

Jabuka razdora. Pomislili ste na Adami i Evu i zabranjenu jabuku zbog koje su protjerani u pakao. Greška! Priča vuče korijene iz grčke mitologije.

“Otkad je sveta i veka među ljudima i narodima  bilo je ljubavi, ali i mržnje i razdora. U grčkom mitologiji boginja razdora bila je Erida, kći Noći i majka mnogih zala. Tegobe, Zaborava, Gladi, Bola, Svađe, Tuče, Bitke, Ubistava, Krvoprolića, Laži, Bezakonja, Zaslepljenosti  i Krivokletstva. Sve se desilo na svadbi boginje Tetide, prekrasne Nerejeve i Doridine kćeri, majke najvećeg helenskog junaka Ahila. Svadbi na Pelionu prisustvovali su svi bogovi Olimpa, među njima i Hera, žena vrhovonog boga Zevsa. Bila je tu i Atina, boginja mudrosti, i Afrodita, boginja ljepote”, pripovijeda Šipka.

paris-i-helena

Paris i Helena

Svadbenu buktinju zapalila je Hera, a onda je počelo veselje. Slavilo se, kako navodi u djelu, uz božanska jela i pića i pjesmu muza. I sve bi proteklo u najboljem redu da zla Erida nije smislila pakleni plan. Bacila je među zvanice zlatnu jabuku s natpisom “Najljepšoj”. I upravo ta jabuka postaće predmet velikog spora.

“Njih tri – Hera, Atina i Afrodita, svaka za sebe mislila je da je najljepša. Svaka je vjerovala da baš njoj pripada jabuka. Neko je morao da presudi. Zevs naredi da se boginje odvedu na Idu, smrtniku Parisu, trojanskom princu, te da on odluči. Da bi dobile jabuku, obećavale su razne nagrade. Hera mu je nudila gospodarenje Azijom, Atina velike ratne pobjede i trofeje, a Afrodita najljepše smrtnice, među njima i Zevsovu kći Helenu. Paris se opredijelio za ljubav i odabrao Helenu. Tako Afrodita postade najljepša. A ostale boginje obuze bijes”, navodi se u djelu.

Zla Erida smislila je pakleni plan. Bacila je među zvanice zlatnu jabuku s natpisom “Najljepšoj”. I upravo ta jabuka postaće predmet velikog spora.

trojanski-ratParis i Helena se sretoše i buknu velika ljubav. Trojanski princ je ote i odvede sa sobom. Zato buknu Trojanski rat. Prauzrok tog krvavog događaja bila je Eridina zlatna jabuka ili jabuka razdora. 

Hera, Atina i Afrodita, svaka za sebe mislila je da je najljepša. Svaka je vjerovala da baš njoj pripada jabuka.

Od tada je jabuka razdora označava razlog za svađe ili je predmet spora i neslaganja. Samo što jabuke razdora danas ne bacaju bogovi, već ljudi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije