Razno

Zvjezdice vas pozivaju na predavanje o važnosti zdrave ishrane

Za svoje dijete učinili biste sve. I mnogo više od toga. Za svoje dijete činite i nemoguće, ako mu je pomoć potrebna. Srećom, tu su i stručnjaci koji su uvijek voljni da nam izađu u susret i pomognu da borba…

Žana Gauk

Za svoje dijete učinili biste sve. I mnogo više od toga.

Za svoje dijete činite i nemoguće, ako mu je pomoć potrebna.

Srećom, tu su i stručnjaci koji su uvijek voljni da nam izađu u susret i pomognu da borba bude lakša.

Tako Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu-Zvjezdice“, u saradnji sa doktoricama Snežanom Kutlešić Stević, specijalistom pulmologije i baromedicine iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Vesnom Grujić Rudić iz Instituta za javno zdravstvo RS i Milkicom Grabež sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci 23. decembra u banjalučkom Muzičkom paviljonu organizuju predavanja na teme „Ishrana djece sa poteškoćama u razvoju“ i „Higijena ruku i higijena usne šupljine“.

Na predavanjima koja počinju u 17 časova roditelji će imati priliku da sazanju šta podrazumijeva pravilna ishrana, kako da biraju zdravu hranu, ali i kako da kombinuju namirnice. Tako će naučiti i kako bi ovakva prehrana mogla da poboljša zdravlje njihove djece i otkloni pojedine tegobe.

“Zvjezdice”

Ljekari će govoriti i o tome kako nepravilna ishrana može uzrokovati probleme kod djece sa smetnjama u razvoju.

„Pored brojnih problema sa kojima se suočavaju roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, jedan od njih je i nedostatak informacija o pravilnoj ishrani. O tome se govori veoma malo ili gotovo nikako, a ona je jedan od ključnih faktora za pravilan rast i razvoj djeteta. Nedovoljna ili neizbalansirana ishrana, kojoj nedostaju određeni minerali ili vitamini, mogu kod djece sa poteškoćama u razvoju, koja i inače najčešće imaju oslabljen imunitet, dovesti do povećanih fizičkih smetnji ili uticati na razvoj nekih dodatnih oboljenja“, kažu u „Zvjezdicama“.

Tako Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu-Zvjezdice“, u saradnji sa doktorkama Snežanom Kutlešić Stević, specijalistom pulmologije i baromedicine iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Vesnom Grujić Rudić iz Instituta za javno zdravstvo RS i Milkicom Grabež sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci 23. decembra u banjalučkom Muzičkom paviljonu organizuju predavanja na teme „Ishrana djece sa poteškoćama u razvoju“ i „Higijena ruku i higijena usne šupljine“.

Medicinari ističu da prekomjerna ishrana može dovesti do niza smetnji, koje na kraju dovode do gojaznosti i smanjene fizičke pokretljivosti.

„Djeca sa pojedinim oblicima smetnji mogu da imaju poteškoća sa hranjenjem ili im može biti potrebno dodatno vrijeme za hranjenje i pomoć pri hranjenju, što nas sve dovodi do činjenice, da je roditeljima neophodna podrška stručnjaka kako bi na vrijeme i na pravi način pristupili problemu vezanom za ishranu djece sa poteškoćama u razvoju. Takođe, veoma je važno naučiti i pravilno održavanje higijene ruku i higijene usne šupljine. Uzimajući u obzir činjenicu da veoma mali broj djece sa smetnjama sarađuje sa stomatologom, veoma je važno naučiti ih pravilnoj higijeni usne šupljine, jer na taj način sprečavamo nastanak karijesa i drugih oboljenja zuba. Od posebne je važnosti obučiti roditelja, koji kasnije to svoje znanje prenosi na dijete“, ističu doktorke.

Na predavanjima koja počinju u 17 časova roditelji će imati priliku da sazanju šta podrazumijeva pravilna ishrana, kako da biraju zdravu hranu, ali i kako da kombinuju namirnice. Tako će naučiti i kako bi ovakva prehrana mogla da poboljša zdravlje njihove djece i otkloni pojedine tegobe.

Muzički paviljon nije veliki prostor, ali svi koji žele da prisustvuju mogu mjesto mogu da rezervišu u inbox Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu-Zvjezdice“ ili pozivom na broj  066/384-819.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije