Lole iz komšilukaO životu

Kako je živeti gluten free život u Srbiji?

Tri meseca od kako sam rodila svoje drugo dete suočila sam se sa alergijom na hranu. Prva potvrđena alergija bila je osnovna bebeća hrana – mleko. Nakon dva meseca pretrage i analiza, spoznali smo da je moja beba, do juče…

Redakcija

Tri meseca od kako sam rodila svoje drugo dete suočila sam se sa alergijom na hranu. Prva potvrđena alergija bila je osnovna bebeća hrana – mleko. Nakon dva meseca pretrage i analiza, spoznali smo da je moja beba, do juče zdrava i nasmejana, a sada u teškim mukama od ekcema po celom telu, nenaspavana i plačljiva, ima veliki problem sa alergijama na pšenicu, raž, kikiriki, grašak, mleko, soju, jaja.

Tada nisam imala predstavu kakvi su to problemi i šta me dalje čeka. Mlečnu formulu, koja ne sadrži mlečne proteine, morali smo da kupujemo. U zemljama u regionu mlečna formula za alergične bebe se dobija na recept, ali kod nas cena jedna kutije iznosi 2400 dinara i bila nam je potrebna još jedna cela plata kako bismo prehranili to malo biće od tri kilograma i velikom željom da poraste. Sva sreća, beba je lepo napredovala, ali ta borba nas je koštala sve više kako su meseci prolazili. Nismo mogli da dočekamo preporuku nutricionistkinje za uvođenjem čvrste hrane. Mislili smo da će nam se troškovi umanjiti, ali desilo se suprotno – još više su se povećali. Sva finansijska očekivanja su pala u vodu kada sam krenula da ulazim u gluten free svet.

Brašno i dodaci

“Najsaradljivije” bezglutensko brašno, najpoznatijeg i najzastupljenijeg proizvođača bezglutenskih namirnica, iznosi 900 dinara. Ostale bezglutenske mešavine za hleb ili kolače su oko 400 dinara po kilogramu. Oboleli od celijakije mogu dobiti brašna na recept (5 kg mesečno), ali alergični i intolerantni ne mogu. Ni celijakičarima ta količina nije dovoljna, jer se za 5 kg može napraviti na primer samo 10 hlebova. A šta je sa pecivima, kolačima, mafinima, grickalicama, pitama, testeninom i ostalih 20 dana u mesecu?

U zemljama u regionu mlečna formula za alergične bebe se dobija na recept, ali kod nas cena jedna kutije iznosi 2400 dinara i bila nam je potrebna još jedna cela plata kako bismo prehranili to malo biće od tri kilograma i velikom željom da poraste

Sva bezglutenska brašna ne sadrže taj famozni protein koji i čini glutenska testa rastresitim i vazdušastim. Gluten pomaže pri podizanju testa i zadržavanju njegovog oblika i strukture. On je taj koji “lepi” i sjedinjuje masu i zbog toga je veoma teško praviti testa od bezglutenskog brašna. Desi se da vam hleb uspe, ali da je sutradan tvrd kao kamen. Puno saveta, veliko umeće i sati probe su potrebni da vam hleb od bezglutenskog brašna bude mekan bar dva dana.

Zbog svih tih karakteristika glutena, ali i zbog nutritivnih vrednosti, savetujem ipak kombinaciju bezglutenskih žitarica (pirinač, kukuruz, amarant, kinou, proso i bezglutenske mešavine). A kako bi vam recepti uspleli potrebno je koristiti dodatke koji preuzimaju ulogu glutena i daju testu elastičnost. To su psilijum (100 grama = 660 din), ksantan guma, guar guma, krompirov skrob.

Nismo mogli da dočekamo preporuku nutricionistkinje za uvođenjem čvrste hrane. Mislili smo da će nam se troškovi umanjiti, ali desilo se suprotno – još više su se povećali. Sva finansijska očekivanja su pala u vodu kada sam krenula da ulazim u gluten free svet.

Ako pravite hleb ili peciva kombinujte bezglutenska brašna i sa brašnom od pseudožitarica koje ne sadrže gluten: heljda, lan, leblebija – videćete razliku.

Ukoliko ste alergični i na jaja, onda vam je glavni saveznik u kuhinji – strpljenje. A dodaci su obavezni. Oni mogu zameniti solidno do 2 jaja koja su u receptu, sve preko je malo teže, pa vam savetujem da odustanete od tog recepta i pronađete drugi.

Testenina

Dok nisam otkrila domaće testenine Testolino, redovno sam kupovala Scharove proizvode koji su, iako je moj bezglutenac mali i ne može da pojede jedno pakovanje testenine iz dva puta, ipak previše skupi.

Postoje neki proizvođači koje izbegavam, jer je testo tvrdo čak i kad se kuva 20 minuta. Zavolela sam domaćeg proizvođača jer ih svi u kući jedemo – ne primećuje se razlika u odnosu na glutenske testenine.

Slatkiši

Ako pravite hleb ili peciva kombinujte bezglutenska brašna i sa brašnom od pseudožitarica koje ne sadrže gluten: heljda, lan, leblebija – videćete razliku.

Sve uglavnom mora da se pravi kod kuće – što zbog cene, što zbog izbora. Nemate gde kupiti bezglutenski cheesecake ili bilo kakvu tortu, bezglutensku štrudlu ili kolač, slatku pitu ili krofnu. Toga jednostavno – nema na tržištu. A prehrambeni gluten free keksići i slatkiši su od četiri do pet puta skuplji od glutenskih. Da, dobro ste čuli, bezglutenske piškote su 520 dinara, bezglutenska imitacija jafe 390 dinara.

Postoje i divne žene, koje su usled lične situacije, veoma dobro upoznale bezglutensko testo i počele da prave i prodaju svoje poslastice putem interneta, što veoma pomaže gluten free početnicima i onima koji ne vole mnogo ili nemaju vremena da se bave gluten free tajnama kuhinje.

Sladak Bezglutenski sto sa ukrašenim kolačićima, popsima, bombonama, kolačima za proslave možete naručiti ovde.

Sem sladoleda bez glutena ne znam nijedan restoran (izuzev jednog slatkiša u Novakovom restoranu) koji služi gluten free poslastice.

Sve uglavnom mora da se pravi kod kuće – što zbog cene, što zbog izbora. Nemate gde kupiti bezglutenski cheesecake ili bilo kakvu tortu, bezglutensku štrudlu ili kolač, slatku pitu ili krofnu.

Hleb

Morate ga sami praviti. Šokantne su cene bezglutenskog hleba pomenutog stranog proizvođača. Od skoro se pojavio domaći proizvođač (Aleksandrija) sa normalnijom cenom, koji u ponudi ima hleb od prosa, heljde, ali ponekad je suviše tvrd za mog mališana. Kombinacija bezglutenskog brašna i heljde (po savetu mame sa interneta koja već godinama pravi proizvode bez glutena za svog sina) je hlebno otkrovenje za mene.

Restorani

Za sada u Beogradu postoji jedna picerija, jedan restoran koji priprema jela bez glutena, jedna prodavnica koja prodaje samo gluten free namirnice i još jedna, inače glutenska picerija koja ima uslova, uz prethodnu najavu, da napravi gluten free picu. U Novom Sadu postoji bezglutenska pekara. I to je to.

Šokantne su cene bezglutenskog hleba pomenutog stranog proizvođača. Od skoro se pojavio domaći proizvođač (Aleksandrija) sa normalnijom cenom, koji u ponudi ima hleb od prosa, heljde, ali ponekad je suviše tvrd za mog mališana.

 

Restoran Novak koji je imao dobar bezglutenski meni, ali sada je sveden na jedno glavno jelo, jednu salatu i jedan dezert.

Market koji je najbolje snabdeven gluten free proizvodima je Roda, a tu su i prodavnice zdrave hrane koje u ponudi imaju dobru ponudu dodataka koje koristimo u bezglutenskoj kuhinji.

Komšiluk

U regionu je svest o našem problemu na mnogo višem nivou, u Bosni postoje udruženja po gradovima, o gluten free načinu života je počela da piše i Lola, čiji me je poslednji tekst o gluten free situaciji u Bosni i podstakao da napišem ovaj post. U Hrvatskoj su nam Anita i Helena dale osnove i smernice za paleo ishranu, a ponuda proizvoda je pet puta bolja nego u Srbiji. Scharovo brašno je skoro duplo jeftinije u Mađarskoj, u Italiji postoji Gluten free sajam, a o izboru proizvoda i u manjim prodavnicama po Evropi – da ne pričamo.

Za sada u Beogradu postoji jedna picerija, jedan restoran koji priprema jela bez glutena, jedna prodavnica koja prodaje samo gluten free namirnice i još jedna, inače glutenska picerija koja ima uslova, uz prethodnu najavu, da napravi gluten free picu.

O grupama podrške

Najveću podršku imala sam na facebook grupama (Bezglutenci iz Srbije, Bezglutenski recepti, Celijakija, Recepti za alergičare…). To su ljudi koji najviše razumeju ono što me je mučilo, poznaju bezglutensku kuhinju bolje nego sami nutricionisti. Oni se svakodnevno bore sa ovim problemima, svakodnevno spremaju hranu za sebe ili svoje bližnje. Te divne žene nesebično dele svoje savete i uvek su voljne da pomognu. Na primer, Slavica piše blog, inspirisana mamom sa juga Srbije čije dete boluje od celijakije, a koja u svojoj okolini ima jednu jedinu prodavnicu. Ona piše bezglutenske recepte od namirnica koje možemo kupiti u svakoj prodavnici.

Tekst prenosimo sa bloga Mama i dete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije