MjestaRadoznala Lola

Skriveni troškovi: 11 stvari o kojima ne razmišljamo prije putovanja

Često, kada planiramo odmor, u glavi su nam “samo” smeštaj, avion i “džeparac”. I mislimo da drugi troškovi ne postoje. Ipak, svako putovanje obuhvata mnogo više od toga i najčešće nas košta mnogo više nego što smo planirali. Evo na…

Redakcija

Često, kada planiramo odmor, u glavi su nam “samo” smeštaj, avion i “džeparac”. I mislimo da drugi troškovi ne postoje. Ipak, svako putovanje obuhvata mnogo više od toga i najčešće nas košta mnogo više nego što smo planirali.

Evo na šta treba da računate.

Transport sa i do aerodroma

Dobro se raspitajte kako biste znali koja opcija vam najviše odgovara, u odnosu na cenu koju ste spremni da platite. Bilo da je to taksi, Uber, Lyft (moj favorit – tamo gde postoji), šatl bus, voz ili bilo koji drugi vid prevoza – koštaće vas najmanje 10 evra da dođete do aerodroma i odete sa njega. Svakako, najbolja i najjeftinija opcija je da vas neko drugi odveze, ali nekada je to nemoguće. A ukoliko sami vozite na aerodrom, računajte i na troškove parkinga. Ako niste ranije isplanirali sve do detalja, velike su šanse da ćete kada stignete na destinaciju odabrati najbržu opciju (samim tim i najskuplju), jer ćete biti premoreni, žurićete da se smestite što pre, a i prtljag koji vučete će vas nervirati (ako uz to vodite i jedno ili više dece, nivo stresa i želje sa brzim rešenjem se povećava).

Budite pripremljeni: Uvek pre puta pogledajte koliko vam je smeštaj udaljen od aerodroma i, ukoliko je moguće (a uglavnom jeste), unapred dogovorite transfer sa aerodroma. Nekada i hoteli nude uslugu šatl busa u sklopu cene smeštaja (nama je to bio slučaj u Madridu, u hotelu Nuevo Boston), ipak ukoliko to nije opcija, većina taksija, kao i Uber imaju fiksne cene za vožnju sa i do aerodroma, a u nekim gradovima je i javni prevoz više nego pristojan, to svakako proverite – saobraćaju li metro, autobus i/ili voz sa aerodroma, koja je cena i koliko su pouzdani (npr. u Londonu vam je najbrža i najjeftinija varijanta Heathrow Express, ako ste sleteli na ili letite sa ovog aerodroma). Važno je da se pripremite unapred, kako ne biste ostali praznih džepova brže nego što ste planirali (a ko uopšte planira da ostane praznih džepova).

Dobro se raspitajte kako biste znali koja opcija vam najviše odgovara, u odnosu na cenu koju ste spremni da platite.

Ulazna i izlazna taksa

Mnoge zemlje naplatiće vam ulazak i/ili izlazak, a cena može varirati u zavisnosti od dužine boravka.

Budite pripremljeni: Ove takse obično se plaćaju na aerodromu, a nekada su i uključeni u cenu karte. Ipak, potrudite se da proverite unapred (ovde imate spisak zemalja koje naplaćuju izlaznu taksu i kolika je), kako biste znali da li će vas i koliko koštati. Još jedna bitna stvar – u mnogim manje razvijenim zemljama za ovaj trošak neće vam prihvatiti kreditnu karticu, zato je važno da imate ili dolare ili lokalnu valutu kada se zaputite na aerodrom.

Uvek pre puta pogledajte koliko vam je smeštaj udaljen od aerodroma i, ukoliko je moguće (a uglavnom jeste), unapred dogovorite transfer sa aerodroma.

Viza

Znate i sami gde živimo – zbog toga postoji velika šansa da će vam za ulazak u neku zemlju biti potrebna viza.

Budite pripremljeni: Za neke zemlje (poput Amerike, Australije, Velike Britanije…) moraćete da nabavite vizu unapred i bez nje vam neće dozvoliti ni da se ukrcate na avion, dok ćete neke plaćati na samom aerodromu kada stignete na destinaciju. Ovo nisu zanemarljivi troškovi, pa i njih imajte u vidu – viza za Ameriku košta 160 dolara (i traje do 10 godina), UK viza na šest meseci (za više poseta) košta oko 100 evra, dok za Australiju košta 135 australijskih dolara (oko 100 američkih dolara) i važi od tri meseca do godinu dana. Imajte u vidu i “trošak” vremena – američku vizu dobićete u roku od nekoliko dana, britansku za nekoliko nedelja, a australijska se može čekati od dva dana do nekoliko meseci. Ovi troškovi su fiksni i nećete dobiti svoj novac nazad čak i ako vas odbiju.

Proverite na ovom linku da li vam je za zemlju u koju planirate da idete potrebna viza, koja je cena i procedura za dobijanje.

Mobilni internet

Ukoliko niste oprezni, ovo bi mogla da bude ozbiljna škola, koju ćete plaćati mesecima nakon povratka sa putovanja. Na internacionalnim putovanjima verovatno će vam biti potreban internet, a ukoliko nema besplatnog Wi-Fija nigde u blizini, mogli biste da posegnete za očajničkim merama i uključite data roaming na svom telefonu. Bez strane kartice ovo može papreno da vas košta.

Za neke zemlje (poput Amerike, Australije, Velike Britanije…) moraćete da nabavite vizu unapred i bez nje vam neće dozvoliti ni da se ukrcate na avion, dok ćete neke plaćati na samom aerodromu kada stignete na destinaciju.

Budite pripremljeni: Proverite kod svog mobilnog provajdera koje su cene internet protoka u romingu, da li imaju pakete koje možete kupiti unapred i koliko dobijete za to što platite. Ukoliko planirate duže da se zadržite na putu, svakako je najpovoljnije da nabavite SIM karticu zemlje u kojoj ste. A i tada treba da budete pripremljeni – vidite ko će vam dati najviše za vaš novac.

Bakšiš

Po pitanju stava prema čašćavanju za usluge svaka zemlja je različita. U nekima ostavljanje bakšiša smatraju nepristojnim, dok će vas u drugima gledati popreko ukoliko za račun koji plaćate izbrojite tačno koliko on iznosi.

Na internacionalnim putovanjima verovatno će vam biti potreban internet, a ukoliko nema besplatnog Wi-Fija nigde u blizini, mogli biste da posegnete za očajničkim merama i uključite data roaming na svom telefonu. Bez strane kartice ovo može papreno da vas košta.

Budite pripremljeni: Istražite destinaciju na koju idete pre polaska i saznajte koja im je politika po tom pitanju. U nekim zemljama (poput Australije ili Novog Zelanda) nije neophodno da ostavite bakšiš, ali će vas u Americi sigurno gledati mrko ako ostavite manje od 15% za tip (mada se preporučuje da zaokružite na 20%). Osim u kafićima i restoranima, očekuje se da bakšiš dajete taksistima, nosačima kofera, spremačicama…

Parking i putarine

Ako idete na road-trip, sasvim sigurno ste računali troškove goriva, ali ste možda zaboravili na neke druge “sitnice”, koje kada se saberu i nisu tako sitne. A ko još misli o troškovima parkinga?!

Budite pripremljeni: Neke zemlje naplaćuju vinjete (kod nas u okruženju Mađarska, Austrija…) i mogli biste da imate ozbiljne probleme ukoliko ih ne platite. Neke druge, ipak, kao i Srbija, imaju naplatne rampe. Pre polaska svakako posetite sajt Auto-moto saveza Srbije i saznajte šta vas očekuje na putu i koliko to zadovoljstvo košta. Kada je reč o parkingu, uvek planirajte najgori mogući scenario (recimo, u Veneciji vas ostavljanje automobila na parkingu košta 30 evra – bilo da ostajete 2 sata ili ceo dan). Ako ostavljate automobil u hotelu, proverite sa njima da li je parking uključen u cenu i ukoliko nije – koliko košta. I kada parkirate u inostranstvu vodite računa da ne stanete na nedozvoljeno mesto, ili da ne ostavite automobil u ulici koja se pere te noći (ah, ti divni italijanski običaji i gorko sećanje iz Bolonje), jer ne želite da proveravate koliko košta kada vam pauk odnese vozilo.

Istražite destinaciju na koju idete pre polaska i saznajte koja im je politika po tom pitanju. U nekim zemljama (poput Australije ili Novog Zelanda) nije neophodno da ostavite bakšiš, ali će vas u Americi sigurno gledati mrko ako ostavite manje od 15% za tip (mada se preporučuje da zaokružite na 20%)

Novčane transakcije, menjačnice, bankomati

Ukoliko podižete novac na bankomatu u inostranstvu, budite spremni da se odreknete jednog dela. Na bankomatima (ATM) ćete izgubiti najmanje pet dolara po transakciji, a trošak novčanih transakcija u bankama varira od jedan do tri odsto. Takođe, u pojedinim menjačnicama biste mogli da izgubite mnogo novca na menjanje iz jedne u drugu valutu – nekada i više od 10 odsto.

Budite pripremljeni: Raspitajte se u svojoj banci da li će vas i koliko korišćenje kartica koštati (npr. ako plaćate debitnom karticom na kojoj imate dinare, a račun je u evrima ili dolarima, banka će po svom kursu – večito nepovoljnom – izvršiti kupovinu deviza i obaviti plaćanje). Mnogim kreditnim karticama možete da plaćate bez troškova transakcije, samo proverite sa bankom da li imate onu koja je potrebna. A da ne biste izgubili mnogo, dobro je da uz sebe imate keš u valuti zemlje u koju putujete.

Visoke cene na aerodromu

Svi znamo da su cene na aerodromima više nego u radnjama i kafićima, ali nekada to ide do te mere da se, nakon što ste pre poletanja popili kafu i sok, a daleko bilo i nešto pojeli, osećate opljačkano. Osim toga, ukoliko je torba koju ste planirali da ponesete kao ručni prtljag veća od dozvoljenih dimenzija, platićete papreno.

Budite pripremljeni: Knjige, magazine, žvake, suvenire, jastuke za putovanje – sve ovo kupite pre nego što dođete na aerodrom, inače će vas koštati pravo malo bogatstvo. Dobro proverite dozvoljene dimenzije prtljaga, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja pri ukrcavanju na avion.

Ukoliko podižete novac na bankomatu u inostranstvu, budite spremni da se odreknete jednog dela. Na bankomatima (ATM) ćete izgubiti najmanje pet dolara po transakciji, a trošak novčanih transakcija u bankama varira od jedan do tri odsto.

Hitni slučajevi

Ove troškove niko od nas ne planira, niti može da predvidi. Ipak, postoje mere predostrožnosti koje treba preduzeti, kako biste što manje bili pogođeni eventualnim hitnim slučajevima. Jer, na primjer, bez osiguranja, eventualni troškovi lečenja mogli bi vas koštati hiljade i hiljade evra.

Budite pripremljeni: Nikada na put ne idite bez putnog osiguranja. Posebno ako znate da ćete ostati duže, boraviti u slabije razvijenim zemljama, ako iznajmljujete automobil, ili planirate da se prepustite avanturama – ovo vam može spasiti život, ili u najblažem slučaju novčanik. Raspitajte se koje osiguravajuće kuće su najpouzdanije. Od onih koji su na putovanjima koristili polise, čula sam pohvale za Generali, a najbolje je da proverite i šta nude Uniqa, DDOR i Dunav, pa spram toga donesete odluku.

Takse i dodatni troškovi smeštaja

Skriveni troškovi smeštaja mogu vam pokvariti poslednji dan odmora i udariti vas po već stanjenom novčaniku. Sulude cene pića i grickalica iz mini-bara, preskup parking i nenormalni iznosi za Wi-Fi mogu vam biti dodati na račun kada se budete odčekirali i krenuli kući. To nije najluđe – neki hoteli naplatiće vam korišćenje sefa u vašoj sobi, kao i klime.

Bez osiguranja, eventualni troškovi lečenja mogli bi vas koštati hiljade i hiljade evra.

Budite pripremljeni: Na sajtovima kao što su ResortChecker i hotelwifitest možete otkriti da li vas u vašem smeštaju čeka neprijatno iznenađenje. Pogledajte komentare na ovim sajtovima (kao i na Bookingu ili AirBnb, ako preko njih rezervišete), jer ćete dobiti prilično jasnu sliku o kvalitetu usluge, lokaciji, skrivenim troškovima i uopšte uslovima smeštaja.

Lokalne takse

Poslednji, ali ne i najmanje važan, nepredviđeni trošak su takse koje variraju od države do države. Nemojte se iznenaditi ako platite porez za nešto što ste kupili u inostranstvu (posebno ako uzimate tehniku), pa onda ponovo platite i kada stignete kući. Osim toga, nekada su na mestima gde kupujete istaknute cene u koje nisu uračunate takse, pa vas na kasi sačeka neprijatno iznenađenje.

Na sajtovima kao što su ResortChecker i hotelwifitest možete otkriti da li vas u vašem smeštaju čeka neprijatno iznenađenje

Budite pripremljeni: Da biste izbegli dvostruko plaćanje taksi, tražite da vam u radnji u kojoj kupujete izdaju papire za povrat poreza, koje ćete potom predati na aerodromu (ili granici po povratku kući) i dobiti svoj novac nazad. Ipak, ovo nekada zahteva više “cimanja” nego što se zaista isplati – te i to dobro istražite.

Tekst prenosimo sa womanhattan.me.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije