PorodicaPraktična Lola

Koliko vam je trebalo da se oporavite nakon porođaja? Nauka kaže godinu dana

Trudnoća je predivno iskustvo, ali se takođe odražava na vaše tijelo.

Sara Velaga

Majkama se nastoji reći da će “vratiti u normalu” nakon šest sedmica od porođaja, ali novo istraživanje pokazuje da je potrebno mnogo više vremena.

Doktorica Džuli Vrej, istraživačica na Salford Univerzitetu u Engleskoj, intervjuisala je žene u različitim stadijumima postporođajnog perioda.

Došla je do zaključka da je priča o šest sedmica apsolutno izmišljenja, jer je potrebna puna godina dana da bi se tijelo potpuno oporavilo nakon porođaja.

Ne radi se samo o fizičkom oporavku, već i o psihičkom. Mnoge majke osjećaju pritisak da se vrate “u normalu” veoma brzo nakon rođenja djeteta, što prouzrokuje dodatni stres da se radi i više nego prije porođaja.

Vrej ističe kako oporavak počinje u bolnici, gdje bi se trebalo dodatno raditi sa ženama na tome kako da se brinu o djetetu i da im se pruži podrška prilikom dojenja. Međutim, ono što se dešava, često je realnost u kojoj su žene prepuštene same sebi i veoma brzo idu kući, bez ikakvog znanja i pomoći.

trudnoca

Upravo iz tog razloga potrebno je osvijestiti kako oporavak traje mnogo duže od šest sedmica, jer majke se ne mogu, a u konačnici i ne trebaju prisiljavati na povratak na staro stanje, bilo da se radi o izgledu, poslu ili navikama.

Oporavak je drugačiji od žene do žene, ali generalni zaključak je da je potrebno oko godinu dana da se tijelo potpuno oporavi, ali i da se um prilagodi novonastaloj situaciji. Zato ne forsirajte priču o sedmicama, a čak ni mjesecima u kojima je oporavak moguć.

Ipak, kako ne bismo generalizovali na osnovu istraživanja sprovedenog van naših područja, zanima nas koliko je vama bilo potrebno vremena?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije