AktivizamHrabra Lola

Mudrac Sretko: “Kosu poklepati i ženu šamarom udariti nikada nije naodmet”!

“Kosu poklepati i ženu šamarom udariti nikada nije naodmet”! Rekao je to Sretko Đurković, jedan od odbornika u dobojskoj Skupštini grada, još u prošlom mandatu, ali je nekim čudom pojedinim političarima tek sada zasmetalo, jer je izabran u Komisiju za…

Žana Gauk

“Kosu poklepati i ženu šamarom udariti nikada nije naodmet”!

Rekao je to Sretko Đurković, jedan od odbornika u dobojskoj Skupštini grada, još u prošlom mandatu, ali je nekim čudom pojedinim političarima tek sada zasmetalo, jer je izabran u Komisiju za ravnopravnost polova. Sada traže njegovu smjenu.

Sasvim logično nameće se nekoliko pitanja – jesu li tek sada razvagali i shvatili težinu njegovih riječi, zašto im je trebalo toliko da reaguju u vrijeme kada gotovo svakog dana imamo vijest o silovanim, pretučenim, psihički zlostavljanim i satrvenim ženama i potonje, ali možda i najbitnije – je li možda mjesto u Komisiji pikirao neko drugi pa su izvukli rečenicu kao as iz rukava?

Ali, zadržaću se na klepanju kose i šamaranju žene kao načinu oblikovanja.

Pedagog Sretko nije se branio kada su ga pitali da eventualno demantuje izrečeno, već je kratko rekao da je zahvalan odbornicima iz suprotnog tabora, jer “sada zna da slušaju svaku riječ koju izgovori, a bio je ubijeđen da pojedini spavaju”.

Stav mu, izgleda, nije upitan. Pedagog Sretko zna da nije naodmet tu i tamo malo podsjetiti “ko je gazda u kući”, “ko nosi pantalone”, ko stojeći piša” i “ko kosi, a ko vodu nosi”.

Pedagog Sretko nije se branio kada su ga pitali da eventualno demantuje izrečeno, već je kratko rekao da je zahvalan odbornicima iz suprotnog tabora jer “sada zna da slušaju svaku riječ koju izgovori, a bio je ubijeđen da pojedini spavaju”.

Mudrac Sretko se zapitao javno “zašto im ne smeta vulgarnost i žargon koji njihov predsjednik Milorad Dodik stalno upražnjava u javnim obraćanjima, jer takve stvari prepričavaju sa oduševljenjem”, a bune se kada on “na šaljiv način želi da skrene pažnju na sebe”.

Evo svi smo se grohotom nasmijali koliko je komičan zahvalni mudrac i pedagog Sretko. Stomak me zabolio od smij…

Od muke što prostor, nebo i vazduh dijelim sa ovakvim i njemu sličnim.

Jer, muškarčine sa stavom uglavnom ne vide dalje od svog nosa pa će riječi mudraca Sretka možda nekom od njih postati vodilja dok bude odlučivao da li će danas da “poklepa kosu” ili “vaspita ženu”.

Stav mu, izgleda, nije upitan. Pedagog Sretko zna da nije naodmet tu i tamo malo podsjetiti “ko je gazda u kući”, “ko nosi pantalone”, ko stojeći piša” i “ko kosi, a ko vodu nosi”.

Znate, još me boli ona priča o porodilji iz Univerzitetskog-kliničkog centra RS, jer odgovora nema, nema ni reakcije. Još me bole one priče iz banjalučke Sigurne kuće gdje su krov nad glavom pronašle žene tupog i ubijenog pogleda, koje su samo izgovarale jednu rečenicu: “Dobro sam živu glavu izvukla. Kuda ću dalje, bog zna”. Još me bole one tužne oči djece koja su izmještena iz svoje kuće u neku sigurnu jer tata nije znao da stane i prestane.

Bole li mudraca Sretka, ostaće tajna. Bar dok, iz moralnih razloga, ne podnese neopozivu ostavku na mjesto u dobojskoj Komisiji za ravnopravnost polova.

Nakon toga, neće mu biti naodmet da, umjesto kose, malo poklepa jezik. Pa kada mu natekne i zaboli, biraće riječi koje izgovara. Dok bude vidao rane, neka pročita ponešto i od Andrića, da se u Skupštini ne hvali kako mu je ta djela “prepričao jedan čovjek koji je završio visoke škole”. Nije naodmet!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije