VauZabavna Lola

10 stvari koje niste znali o Lego kockicama

Bez obzira na to koliko imate godina, svi se vjerovatno sjećate igre bez koje je djetinjstvo bilo nezamislivo. Slaganje Lego kockica pokretalo je kreativnost, vještine i razvoj djece kroz izgradnje malih i velikih kuća, tornjeva, a kasnije i dodatnih figura,…

Sara Velaga

Bez obzira na to koliko imate godina, svi se vjerovatno sjećate igre bez koje je djetinjstvo bilo nezamislivo. Slaganje Lego kockica pokretalo je kreativnost, vještine i razvoj djece kroz izgradnje malih i velikih kuća, tornjeva, a kasnije i dodatnih figura, koje su imale nevjerovatnu moć transformacije. Za one iz osamdesetih bilo je tu još nekih igara, koje su obilježile njihovo odrastanje, a za sve zajedno donosimo pregled deset stvari koje niste znali o Lego kockicama. Red je da i njih posložimo u jedan tekst.

Lego znači “dobro se igrati”

Riječ “Lego” dolazi od danskih riječi “leg godt” što u prevodu znači “dobro se igrati”. Zvanični brend izmišljen je 1932. godine u Danskoj, a idejni tvorac je bio Ole Kirk Kristijansen. Bio je izvrstan stolar, koji je odlučio velike predmete koje je izgrađivao zamijeniti malim drvenim igračkama. To je bila svojevrsna preteča Lego brendu kakav danas poznajemo. Najveća podrška i ujedno najveći fan ovih igračaka bio je njegov sin Godtfred, dok je danas čitav brend preuzeo njegov unuk Kjeld Kirk, najbogatiji čovjek Danske. Očito se čitava porodica “dobro igrala”.

Posthumni uspjeh

Ole Kirk Kristijansen umro je prije nego što je Lego zaživjeo i postao popularan širom svijeta. Njegov sin Godtfred 1950. godine je nadogradio Lego sa dodatnim elementima, među kojima su se našli i krovovi, ali i cigle koje su se jednostavnije spajale. Brend je zaživjeo pod motom “Lego sistem igre” koji je ohrabrivao djecu da uče kroz igru i zabavu. Šteta što Ole Kirk nije mogao da vidi koliko je ideja narasla i osvojila svijet.

Požar kao pokretač za promjenu

S obzirom na to da su Lego kockice prvobitno bile drvene, vjerovatno se pitate šta se desilo pa su postale plastične? Odgovor je razarajući požar koji se desio 1960. godine, kada je kompanija odlučila da drvene igračke i dijelove zamijeni plastičnim. Međutim u dizajnu se nije promijenilo ništa, što znači da su današnji setovi kompatibilni sa onim iz ranih šesdesetih.

Najveća kompanija igračaka na svijetu

Nakon filmskih ostvarenja u 2014. godini, Lego je došao na mjesto trona “kockicu po kockicu” nadmašujući prethodno najveću kompaniju Mattel. U samo šest mjeseci od puštanja film “Lego” je zaradio gotovo dva biliona dolara, čime je preuzeo apsolutno vodstvo u svijetu igračaka. Od drvenih kockica do velikog platna, ove kockice su definitivno dobro posložile.

Božićna prodaja rekordna u sekundi

U prazničnom periodu, a naročito za Božić, ovo je jedan od najomiljenijih poklona širom svijeta. Tome svjedoči i podatak kako se baš za Božić u sekundi proda čak 28 setova Lego kockica. Djeluje nevjerovatno, zar ne? Međutim, to ne čudi toliko kada se uzme u obzir ogromna popularnost ovog brenda, kako među djecom, tako i među odraslima.

Obilazak svijeta kockicama

Kada bi se posložile sve kockice koje se prodaju u jednoj godini, mogao bi se obići svijet za čak pet puta. Zamislite tek koliko bi to bilo da uračunate sve godine prodaje? Bila bi to nevjerovatna avantura, puta oko svijeta putem popločanim Lego kockicama.

Najviši Lego toranj

Najviši izgrađeni toranj od Lego kockica visok je gotovo 3 kilometra, a sadrži čak 465 000 kockica. Nego se baš zaigrao, nadmašivši čak i visine nekih pravih građevina. A u svijetu se nalazi čak 4 biliona Lego figurica, što dobro poznatu frazu igrača “moraš skupiti sve” čini nemogućom misijom.

Mogućnosti kombinacija

Sa samo dvije Lego kockice moguće je napraviti čak 24 različite kombinacije. Broj se enormno uvećava sa brojem ispupčenja u vidu krugova na kockici pa tako kockica sa šest krugova i ona sa osam zajedno mogu napraviti čak 94 miliona kombinacija.

Najmnogoljudniji narod, a nisu Kinezi

Kada bi sve Lego figure oživjele, bile bi najmnogoljudniji narod. S obzirom na to ih ima 4 biliona, pokušajte zamisliti šta bi se desilo da baš kao u scenariju iz filma o kockicama odjednom ožive i zavladaju svijetom, čak više nego što su već sada?

Najveći proizvođač točkova

Zaboravite na Bridgestone, Goodyear i ostale proizvođače, jer imamo pobjednika sa čak 306 miliona proizvedenih točkova godišnje. Iako se radi o malim Lego točkovima, to ih ipak čini najvećim proizvođačem. Još kada biste mogli kod njih na servisiranje automobila, gdje bi vam kraj bio.

Djeluje nevjerovatno šta se sve nalazi u svijetu Lego avantura, a mi vjerujemo da je ovo tek dijelić onoga što niste znali, jer u moru informacija ima još toliko toga zanimljivog. Zato vam donosimo i dodatni video za one koji žele znati više, jer ova igra nikada ne prestaje, a prenosi se sa generacije na generaciju. Jednako kao i kockice iz prošlosti i sadašnjosti i vi možete da se igrate sa svojim djedovima i bakama, a ujedno da pozovete i djecu. Nije li to najbolja porodična igra?

 

Pisanje ovog članka omogućio je TROPIC trgovački lanac u kojem možete pronaći najveći izbor ovih kockica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije